Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Tone:n (sähkötekninen) merkitys?
Aika:08.02.2013 11:47
Tässä on vain omaa tarpeellisuuspohdintaa Tone-nappiin liittyen. Kitaran Tone-potikan ja vahvistimen säätöjen lisäksi on mahdollista käyttää myös mm. EVH:n tutuksi tekemää "Tone"-nappia. Eli volumen käyttäminen jossain muussakin, kuin aina vain maksimiasennossaan. Tarvittaessa treble bleedillä varustettuna, jos pitää pienillä volumen asennoilla saada kirkkaampaa soundia.
Volume-pedaalikin saattaa joskus olla kätsy, varsinkin sellainen jossa saa asetettua minimin juuri sopivaksi, täydellisen äänen mykistymisen sijaan. Tosin tulikuumilla mikeillä ja/tai mättömetallisoundeilla ei taida aivan yhtä toimiva juttu yleensä/koskaan olla, kuin vintagemmilla soundeilla ja korkeintaan keskikuumilla mikeillä.
 
Lisäksi löytyy pedaalinkin muodossa kaikenlaista ekvalisaattoria, trebleboostia sun muuta. Eli monilla härveleillä saa vaimennuksen lisäksi myös buustia joko koko taajuuskaistalle tai vain kapealle osalle, toisin kuin perinteisellä Tone-napilla. Perinteinen kitaran Tone taitaa ainakin joskus olla vain hätäratkaisu riipivyyden poistoon. Sillä siinä samalla se saattaa vaimentaa liiaksi niitäkin taajuuksia, joiden ei haluaisi vaimenevan. Eli treble-piikki kyllä tehokkaasti katoaa, mutta siinä samalla myös kaikki sitä ylemmän presence-alueen taajuudet. Ja osin myös alemmankin. Eihän se toki aina huono juttu ole.
 
Toki Tone-potikan ja konkankin kokoa voi kokeilla muuttaa sopivammaksi, niin voi saada tilanteen ainakin vähemmän huonoksi. Aktiivielektroniikkaakin voi lisätä, niin saa vaikkapa middle-buustin Claptonin tapaan (vaimikäsenytolikaan...). Ja ties mitä kaikkea nykyään löytyykään. Toki se patteri tarvitaan ja kenties hieman puutöitäkin.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=27578