Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:levesinet
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Muutama kevyt kysymys
Aika:22.11.2012 19:21   (muokattu 22.11.2012 19:56)
Yritän.
 
C-nuottiavaimen keskiviivan C on sama kuin G-avaimen ensimmäisen ala-apuviivan C.
 
Eräs nettikaveri sanoi ettei puhallinsoittimilla voi soittaa montaa säveltä yhtä aikaa, mutta käsittääkseni ainakin torvella ja oboella tämä on mahdollista, eikö?
 
Se ei ole tavallista. On varmaan ollut puhe multisaundeista eli on yhtä aikaa soivia luonnonsävelsarjan säveliä. Tarvitaan sellainen moderni soittotekniikka, joka perustuu sopivasti omituiseen ansatsiin ja epätavallisiin otteisiin. En oikein tiedä aiheesta, koska yleensä soitto kuulostaa aika kaamealta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multiphonics
"Commonly, no more than four notes will be produced at once, though for some chords on some instruments it is possible to get several more."
 
Milläs muilla puhallinsoittimilla näin voi tehdä ja montaako säveltä voi soittaa yhtä aikaa?
 
Melodicalla, huuliharpulla, säkkipillillä, accordinalla, auloksella ja kaksoisnokkahuilulla se on normaalia soittotekniikkaa.
 
Mitä ovat nuotit, joilla on mustasta pallosta sekä ylös että alas siintävät "siimaviivat"?
 
Yhdelle viivastolle on kirjoitettu ainakin kaksi eri ääntä (melodiaa) ja nämä äänet kohtaavat niin, että kyseessä on sama sävel. Siinä on siis kaksi nuottia, jotka soivat yhtaikaa ja on kirjoitettu samalle korkeudelle. Sitä näkee jopa pianonuoteissa niin että kumpikin nuotti soitetaan samalla instrumentilla, yhtenä sävelenä. Käytännössä se on looginen tapa ilmaista, että kaksi melodialinjaa kohtaavat, mahdollisesti väliaikaisesti.
 
Tässä esimerkiksi 14:54 alkaen soitetaan yhdellä kädellä melodiaa ja murtosointua. Ne sävelet, jotka ovat osa sekä murtosointua että melodiaa, on kirjoitettu kuvaamallasi tavalla niin, että pallosta lähtee varsi sekä ylös- että alaspäin.
http://www.youtube.com/watch?v=ctc1esCl-lw
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=213867