Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Nelisormimangusti
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Asteikoita metallimusiikin sooloihin
Aika:13.11.2012 07:20   (muokattu 13.11.2012 07:39)
SlenderMan: Oktatonisella saa aina ihmeitä aikaan, kun ei ylikäytä sitä. (Vähän sama kuin kokosävelasteikko; helvetin hieno, mutta yksistään ei "täytä mahaa".)
 
Esim siis C-Db-Eb-E-F#-G-A-Bb on oktatoninen skaala. Puolisävel, kokosävel, puolisävel, kokosävel, jne... (Voit myös ajatella sen kahtena päällekkäisenä dim
7 sointuna : C-Eb-Gb-Bbb + C#-E-G-Bb = C-dom-dim)
 
Oktatoninen asteikko tarkoittaa mitä tahansa asteikkoa jossa on 8 säveltä. Tuo asteikko johon viittaat tunnetaan mm. nimellä dominanttidimiasteikko. Teoriapalstalla kun ollaan, niin yritetään olla täsmällisiä. Se mitä asteikon käytöstä todettiin, on ihan totta. Sopivina annoksina antaa oivallista vääntöä. Eikä tarvitse koko asteikkoa kelata, vaan poimii sieltä maukkaimmin soivia säveliä tärkeisiin paikkoihin, kuten esim. G7 soinnun päälle As(b9) tai C#(#11).
 
Lainaan vielä viisaampiani:
 
http://www2.siba.fi/muste1/index.ph … iba.fi/muste1/index.php?id=22&la=fi
 
:
 
Oktatoniset asteikot sisältävät nimensä mukaisesti kahdeksan säveltä. Käytetyin näistä on sellainen, jossa koko-ja puolisävelaskelet vuorottelevat. Sitä kutsutaan nimillä dimiasteikko, "vähennetty asteikko". Nimitykset "koko-puoli-" ja "puoli-kokoasteikko" ovat käytössä kun halutaan nimetä lähtösävel. Puolisävelaskeleella alkava asteikko (S T S T S...) tunnetaan myös nimellä dominanttidimiasteikko, koska sen sävelistä suurin osa on dominanttisen soinnun karakterisäveliä (9, #9, #11 ja 13). Sama asteikko käy alla olevan nuottiesimerkin C7-soinnun lisäksi myös sointuihin E7, F#7, G7 ja A7. Symmetrisyyden takia niissä ovat samat väritykset: C7:n "#9" on F#7:n "13" ja päinvastoin. Kokosävelaskeleella alkava dimiasteikko (T S T S T S...) sopii nimensä mukaisesti dimisointujen kanssa käytettäväksi.
 

 
Oktatoninen asteikko jakaa oktaavin neljään osaan ja kunkin osan vielä kahteen eri kokoiseen sävelaskeleeseen. Se on "rajoitetusti transponoituva", mikä tarkoittaa, että transponointi esim. pienellä terssillä tai tritonuksella tuottaa saman sävelikön: C- Es, Fis- ja A-oktatoniset sisältävät siis samat säveltasot. Kaksi vähennettyä nelisointua muodostaa oktatonisen asteikon ja toisaaltaasteikon komplementti (eli ne sävelet, jotka eivät kuulu asteikkoon) muodostaa vähennetyn nelisoinnun. Nämä havainnot näkyvät selkeimmin sävelympyrällä (ks. sävelympyrä).
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=212036