Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Niq
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kommentteja miksauksesta
Aika:12.11.2012 14:59
djanni: Kitara tulee Marshallin trankkunupista suoraan mikserin linjaan. Vahvistimen sisäisillä säröillä. Tuossa nauhoitusesimerkissä kitara menee periaatteella clean -> crunch -> overdrive -> crunch. Myös Reaperissä tuplattuna ja levitettynä.
 
Kitaraa ei kannata äänittää oikeastaan koskaan suoraan vahvistimen linjaulostulosta, koska kitarakaiutin tekee melkein puolet kitarasoundista. Tai sitten pitää laittaa joku kaappimallinnosplugari raidalle, että saa edes jonkinlaista soundia aikaiseksi.
 
Koska nuo liittämäsi linkit ja käyttämänne metodit kertovat karua tarinaansa, suosittelen että äänitätte harjoituksen vuoksi kaikki uusiksi. Noista ei vaan voi saada mitään tuon järkevämpää aikaiseksi. Mutta ei se mitään haittaa, harjoitus tekee mestarin. :)
 
Äänittäkää ensin rummut. Basariin triggeri, toinen mikki virvelille ja toinen "overheadiksi", käytännössä kaksi kapulanmittaa virvelin lyöntikalvosta suoraan ylöspäin. Kannattaa testata, kummin päin on parempi. Miksikö näin? Jotta saadaan oleellisimmat asiat rummuista selkeästi lyömään läpi miksauksesta. Eli virveli ja basari. Muuten tällaisesta hevimetallista tulee pelkkää kelluvaa mössöä.
 
Kun rummut on narulla, niin äänitetään basso. Kannattaa suosiolla lyödä basso kiinni mikserin linjasisääntuloon ja äänittää siitä.
 
Sitten kitarat.
 
Vaihtoehto 1: Laita se PG58 kitaravahvistimen eteen siten, että mikrofonin verkko on lähes kiinni kitarakaiuttimen suojaverkossa, kohdista mikrofoni keskelle kaiutinta ja sitten käännä sitä hieman, niin että se suunnilleen osoittaa kaiuttimen pölykupin reunaa. Väännä säröt pienemmälle kuin kitaristi antaa, ja vielä vähän siitäkin. Silleen että menee sopivasti murolle, mutta ei ole mitään surinapörinää. Vahvistimen EQ:sta ei missään nimessä laiteta hulluna bassoa ja diskanttia (yleinen virhe kitaristeilla, samoin kuin keskialueen yletön leikkaus, ns. loudness-efekti), voit lisätä ylä- ja alapäätä myöhemmin äänityssoftan EQ:lla, mutta liika korostaminen muuttaa kitaravahvistimen soundin luonnetta niin, että se on käytännössä pilalla. Äänitä kitarat ainakin kahdesti, toiseen voi ehkä lisätä vähän säröä tai muuttaa soundia.
 
Vaihtoehto 2: Äänitä kitara suoraan linjaan ilman mitään efektejä ja säätöjä. Lataa muutama ilmainen kitaravahvistinmallinnosplugari ja väännä soundit koneella. Tällöinkin suosittelen tuplaamaan kitarat, jotta äänitteeseen tulee vähän eloa. Mä teen laiskana yleensä hyvin pitkälle näin, mutta pitää kuitenkin olla melko hyvä tietoisuus siitä, miten hyvä kitarasoundi luodaan. Preset-asetuksista niitä ei yleensä löydy.
 
Lauluosuudet lienee parasta äänitellä myöskin suoraan linjaan tuolla PG58:lla. Kannattaa tuplata, jos haluaa vähän tukevampaa saundia, tuossa pätkässänne kuulosti melko ohuelta.
 
Sit kun nää on duunattu niin katsotaan sitä miksausta.
 
Ja muistakaa kaks ilmaista parannuskeinoa äänityksen laatuun: Virittäkää soittimet kunnolla (rummutkin on soitin) ja soittakaa paremmin. Se kuulostaa aina paremmalta, vaikka ois kuinka kehnot äänitysvälineet.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=213639