Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Spedemix
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Limitointi masteroidessa..
Aika:02.11.2012 12:08
... Kokeillaanpas jotain vähän käytännönläheisempää apua....
 
Jos limitteri tuntuu pehmittävän snaresaundia liikaa, nii eka arvaukseni on, että sulla on huono limitteri käytössä :D Toivottavasti limitterivalintasi ei ole Wavesin L1-L3 tahi vastaava, ne ei ole kauhean hyvän kuuloisia, jopa Logicin oma Adaptive Limiter voittaa saundissaan nuo onnettomat Aaltoilijat. Wavesin limitterit on tosin ihan mainioita vaikkapa laulun kompuroinnissa, kun halutaan (pehmeästi) sahata muuutama piikki pois ja rauhoittaa mahdollisen seuraavan kompuran toimintaa. Mun oma weapon of choice master-limitteriksi on Izotope Ozone limitteri "Intelligent"-moodilla "Clipping"-karaktäärillä (joka on siis periaatteessa "nopeus"-säädin).
 
Yksi parhaimpia limitointisaundeja rokkihommiin on yksinkertaisesti klipata signaali. Oma tapani tehdä tämä on laittaa masterketjun joku Non-Floating-Point-plugari ja ajaa sitä Trim-plugarilla. Perään vielä toinen trim-plugin, jolla tiputtaa sitä tasoa sen 0,3 dB:tä (vaikka ilmeisesti se ei oikeasti kuitenkaan juuri auta mahdollisiin interpeaksäröihin) ja lopuksi sitten se dither. Vielä en ole parempaa limitointitapaa populaarimusiikkiin kuullut.
 
Ilmeisesti aika monet masterointi-insinöörit "hifistelee" AD-konverttereilla, millä konvertterilla kannattaa klipata mikäkin biisi palattaessa takaisin digitaaliselle puolelle analogiprosessoinnin jälkeen. Eli syy siihen miksi miksi Forsbäckillä on Lavre:n pirun kallis AD johtuu siitä että hänen mielestään (ja näköjään myös monien muiden) sen klippaaminen "saundaa hyvältä".
 
Liittyyhän tohon masterointiprosessointiin kaikkea muutakin, mutta yleensä tossa limitterihommassa haetan sitä, että saundi muuttuisi mahdollisimman vähän lanattaessa. Siksi soft-klippereiden käyttö masterlimitoinnissa vaikuttaa mun mielestä vähän kyseenalaiselta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=213417