Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:markkuliini
Alue:Rummut: rumpukamat
Aihe:Rakensin subkickin..
Aika:22.10.2012 21:25
Kailis: Lähinnä olisi syytä tarkistaa, ettei siellä ole hallitsemattomia korostumia. Ei niitä kokonaan pois ole välttämättä leikattava, vaikka jotkut niin tekeekin.
 
Kaikki ne kyllä otetaan pois, ei nyt välttämättä 40 Hz:sta, mutta aika pian sen alle (basson ala-E muistaakseni 41 Hz). Eli jos bassossa ei ole 5 kieltä tai viritetty alemmas, niin alle 40 Hz:n ei ole oikeastaan mitään musiikillista sisältöä, eikä monikaan stereo niitä toistaisikaan. Mutta siellä voi olla paljonkin esim. laulumikistä tulevaa matalaa moskaa (mikkitelinettä pitkin matkustavaa käsittelyääniä tai esim P-kirjainten tuottamia alataajuuksia). Ihmisen suu tuottaa yllättävän matalia ääniä. Sitten kun raitoja aletaan kompressoimaan niin nuo taajuudet nousevat entisestään.
No miksikö ne poistetaan? Ne varaavat hirveästi headroomia koska matalat taajuudet sisältävät suhteessa paljon enemmän energiaa. Toki yleisestikin turhan botnen poisto selkeyttää soundia raidalla kuin raidalla ja tuo kokonaisuuteen lisää headroomia.
 
Vaikka siis ne alle 40 Hz taajuudet olisivatkin ihan hallussa ilman pommpuja niin ei ne paranna soundia vaan vievät vain tilaa.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=30&t=213210