Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:KariS
Alue:Livetoiminta
Aihe:Kaukokaapelin liittäminen mikseriin
Aika:17.10.2012 17:41
Hevikangsta: Elikkäs äänentoiston saralla kokematon kyselee, että voiko kaukokaapelin liittää mihin tahansa mikseriin, ja jos ei, niin mistä sen sitten tietää että onnistuuko (millanen plugi tulisi löytyä tms.)?
 
Pahoitteluni, jos asiasta on jo kyselty, mutta en oikein suoraan tähän liittyvää löytänyt etsimällä..

 
Ei kysyvä tieltä eksy... eikä eksyvä tietä kysy...
 
Yleensä mikseristä löytyy tosiaan XLR-sisäänmenot kanavien sisäänmenoille. Tämä pää "ei yleensä" aiheuta ongelmia. Näin taitaa olla "kaikissa" tämän jumalan aikana valmistetuissa miksereissä. Paitsi ihan pienimmissä...
 
Masterulostulot voivat sitten yllättäen olla joko XLR:llä tai plugilla... yksinkertaistetaan tässä kohden 6,3mm = 1/4"... ei oteta kantaa onko balansoitu vai ei... jos kiinnostaa, niin "yleensä stereoplugi on balansoitu ja monoplugi ei koskaan"...
 
Monitorilähdöt mikserissä taas sitten ovat "yleensä" plugilähtöjä - ja kaukokaapelit taas sitten jostain syýstä yleensä XLR:llä... voisiko joku kertoa kaukokaapelinvalmistajille, että halpisnaruun voisi laittaa balansoidut plugit paluulinjoille aux3:sta eteenpäin ihan suosiolla, niin ei tarvittaisi adaptereita... Salaliittoteoriaa epäilen. Eli tässä kohdassa sulla on miinan paikka. Plugi -> XLR -adaptereita tai adapterikaapelin pätkiä saattaa tarvita muutaman matkaan, monitorien määrästä riippuen...
 
Lavarasian päässä on "yleensä" inputeille myös XLR -liittimet. Mikit sopii niihin kuin tehty. Mutta siihen ei saa plugipiuhalla kiinni esmes kiippareita ilman temppuilua. Tempun nimi on DI-box. Se taas tarvii sähköä. Mikseristä phantom päälle tai 9V patteri DI-boxiin. DI-box muuttaa plugimaailman balansoimattoman signaalin balansoiduksi, jolloin signaali kulkee häiriöttä kauemmaksikin.
 
Lavarasian lähdöt mastereille ja monitoreille ovat kaupan tekeleissä yleensä XLR-liittimillä. Yleensä päätteet syövät ahteriinsa XLR-liittimiä. Mutta jos olllaan vanhoissa härveleissä, niin esim antiikin Labgruppenissa on ihan oma pinout. Have fun! Ja joissain vanhemmissa monitoreissa oli vaan plugilla sisääntulo (esim Peavey). Taas tarkastuksen paikka.
 
Ja äänihän sitten haluaa kulkea XLR-kaapelissa aina pinnien suuntaan. Tätä on joku joskus pähkäillyt ääneen... ei sovi liitin väärään päähän ei ei... :-)
 
Sitten hyvä perussääntö, jota yllä jo vähän ehdoteltiinkin. Tutustu kamoihin ja mielellään testaa koko systeemi ENNEN KEIKKAA... Säästyy pettymyksiltä, hikikarpaloilta ja sangen suurella todennäköisyydellä vähintään vitutukselta. Ihan kaikki - esiintyjät, yleisö, ja ihan itse. Tai sitten vaan mennään sillä mitä on ontuen maaliin. Kunhan muistaa, että aina ei pääse edes maaliin... keskeyttäneiden joukko ei ole aivan pieni.
 
Kolmas vaihtoehto on kilauttaa kaverille joka omistaa vehkeet, osaa homman tai ymmärtää vehkeistä ja tulee avuksi...
 
Eli tuo sopivuuskysymys ei yllättäen ole yhtään turha. Vaatii vähän viitseliäisyyttä tarkastaa millä ja missä mennään...
 
Mikserivalmistajien sivuilta löytyy miksuuttimien manuaaleista hyviä kytkentämalleja aloittelijalle. Niissä on selostettu liittimistä lisää ja tarkemmin.
 
Jotain varmaan unohtui?
 
/Kari
 
PS: Vahvat yleistykset ja mutkissa oikomiset yritin laittaa "lainausmerkkeihin" aloittelijatason vehkeiden mukaisesti... Näistä oletan olevan kysymys.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=213091