Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kefiiri
Alue:Aloittelijat
Aihe:kaularaudan säätöä akustiseen bassoon
Aika:12.10.2012 08:17   (muokattu 12.10.2012 08:29)
laugoo: Ok, tässä kohtaa en sitten tajua. Eli juuri tuo kaularaudan säätö josta tossa alussa kerroin: eikö sen pitäisi auttaa jos kielet on liian ylhäällä ja sitä kautta intonaatioon?
 
Kaularaudan kiristäminen toki laskee kieliä, mutta samalla se saattaa oikaista kaulaa liiankin suoraksi, jolloin kielet alkavat soittaessa säristä nauhoihin. Kaulan on hyvä olla aavistuksen verran notkolla, että kielet mahtuvat värähtelemään. Varsinainen kielten korkeuden säätö tehdään tallasta, jotta tuo kaulan notkomaisuus saadaan säilymään sellaisena mihin se kaularaudalla on säädetty.
 
Oman kokemuksen mukaan pelkällä kielten korkeuden säädöllä ei suuria intonaatiomuutoksia saada aikaan, elleivät kielet sitten ole aivan tolkuttoman korkealla alunperin.
 
Tallaluuta tuossa ei varsinaisesti ole, vaan sanotaan että tallamuovi. Jos sitä lähtis työstämään niin mitenköhän siinä pitäisi edetä?
 
Tallaluu täytyisi muotoilla niin, että ylävireisen kielen kosketuskohta siihen olisi aivan luun takareunassa, eikä keskellä luuta, kuten lähtötilanteessa yleensä on. Ei tuolla konstilla montaa milliä lisäpituutta kielen soivaan osaan saada, mutta kyllä se vähän auttaa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=212986