Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:youzzie
Alue:Livetoiminta
Aihe:MIDI-ohjatun livesysteemin toteutukseen apuja
Aika:21.09.2012 20:07   (muokattu 24.09.2012 09:20)
Aika heikosti löytyy midi-ohjaukseen apuja ainakaan täältä, joten kysytäänpäs nyt.
 
Kunnianhimokkaana tavoitteena olisi laatia bileduolle midillä ohjattava järjestelmä, jossa duon toinen osapuoli (minä) pystyisi soiton ja laulun ohella ohjaamaan myös erinäisiä efektejä ja jopa valoshowta. Sellainen karkea suunnitelma on kyllä päässä, ja uskoisin että ihan toteutettavissakin olemassaolevilla laitteilla, kun vaan joku kertoisi että miten niitä kanavia yms pitäisi/kannattaisi ohjelmoida.. Midin perus-perusteet nyt on jotenkin tiedossa, mutta en ole kovin syvälle asiassa omin päin päässyt.
 
Eli. Hoidan itse musiikkipohjat säestyskiipparilla (Roland E-50), eli lähinnä vaihtelen sointuja ja biisintaustan eri variaatioita, joiden mukaan sitten taustamusa soi. Tästä soittimesta lähtisi sitten midisignaalia laulustemmakoneelle (Digitech Vocalist VL3D), joka laatii stemmat sointujen pohjalta, ja jonka muitakin toimintoja pystyy midillä ohjastamaan.
 
Myöskin lauluefektilaitteelle (Alesis Midiverb IV) menee kiipparilta signaali, joka syöttää midi clockia delay-efektin synkkaamiseksi kunkin biisin tempoon. Ja myös tuota Alesista pystyisi ja pitäisi pystyä ohjastamaan midillä esim niin että efektit pois spiikin ajaksi, ja taas päälle kun biisi alkaa, ei välttämättä sen enempää.
 
Sitten valopuolella on käytössä pieni valo-ohjain (GLP Scan Operator 12PT), jota myöskin pystyy midillä käskyttämään.
 
Midipedaaliksi on tulossa Digitech Control Seven. Myös kiippariin olisi käsittääkseni mahdollista ohjelmoida esim osa koskettimista toimimaan midin ohjauspainikkeina. Se olisi kyllä hyvä lisä myös, kun jalkapedaali jää ikävästi sinne soittimen alle piiloon niin tulee helposti harhapainalluksia..
 
Siinäpä tuo laitteisto millä olisi tarkoitus nyt pärjäillä. Perusideana nyt siis saada midipedaalista polkaistua biisien eri kohtiin yhdellä polkaisulla joitain tapahtumia. Säestyskiipparissa on kuhunkin biisinpohjaan 4 erilaista taustaversiota, siis #1. pienimuotoinen tausta vaikka eka säkeeseen, #2. vähän täyteläisempi variaatio toiseen kiertoon tai bridgeen, #3. paisutellumpi versio vaikka eka kertsiin, ja #4. sitten mahtipontisin variaatio johonkin kliimaksiin.. ja näihin sitten jotain tämän tapaisia toimintoja:
#1. biisin/intron alkaessa lauluefekti päälle / stemmakone ei vielä saa olla päällä / esiohjelmoitu maltillinen valokuvio käyntiin
#2. äänen puolesta samat hommat kuin #1 / valoihin vähän lisää jotain
#3. stemmaattori käyntiin / valoefektiä lisää
#4. muuten kuin #3, mutta ehkä vielä valoihin jotain
 
..ja sitten taas toka säkeistöön samat, paitsi kohta 1 jää useimmissa biiseissä tässä vaiheessa pois.
 
Eli saisikohan nämä toteutettua vain neljällä painikkeella, siis niin että jokaista biisin osaa kohti olisi yksi painike, joka aina tilanteen mukaan kertapolkaisulla joko käynnistäisi/pysäyttäisi/pitäisi ennallaan kunkin laitteen toiminnan vastaamaan kyseistä tilannetta.. Siis biisin perusrakenne vaikkapa tyyliin: 1>2>3>4 > 2>3>4 > 3>4.
 
En tiedä onko tämä niin monimutkainen juttu miltä kuulostaa, minulle se ainakin on niiden midiohjelmointien suhteen, mutta luulisin tältä palstalta löytyvän tyyppejä joille tämä ei ole kummoinenkaan juttu. Jospa joku sellainen osaisi ohjeistaa minuakin :) Laitan tähän linkit joka vehkeen manuaaleihin siinä toivossa että joku midiguru jolla ei ole oikein mitään tekemistä, innostuisi niitä pläräämään ja laatimaan selkokielisen ohjeistuksen että miten tuon hässäkän saisi toimimaan, kytkennät/kanavat/jne.. :) Jos joku sen tekee niin että tosiaan ymmärrän, niin laitan kyllä vaikka jalojuomapullon tulemaan!
 
Manuaalia:
Roland E-50:
http://www.roland.com/support/article/?q=manuals&p=E-50
 
Digitech Vocalist VL3D:
http://www.digitech.com/system/docu … nal/VL3D%20manual_en.pdf?1320778485
 
Alesis Midiverb IV:
http://www.peter.boda.sk/download/alesis_midiverb4.pdf
 
GLP Scan Operator 12PT:
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j … sig2=2SjbB1e7Z9LUlNWLpGMshQ&cad=rja
 
Digitech Control Seven:
http://media.musicalplanet.com/pdf/DGT004.PDF
 
Olisikohan siinä tarpeeksi kattava taustakuvaus.. Jos joku tähän nyt oikeasti viitsii paneutua, niin kysyy ihmeessä lisää jos jotain oleellista infoa jäi puuttumaan. Mutta tuossa nuo pääasiat kai nyt oli. Eikä siis välttämättä tarvitse joka ikistä napin painallusta ohjeistaa, riittänee alkuun sellainen perusohjeistus kytkennöistä (mahd. pienellä johtohässäkällä:) ja siitä mitä kanavia mihinkin laitteeseen pitäisi koittaa säätää..
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=212575