Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Aki
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:kotistudiorojekti
Aika:02.09.2012 17:33
TomiTee: Kun on tälläiset chäänssit, niin kannattaako tuo äänityskoppi heivata hus helvettiin ja akustoida huone?
 
Koppi on tarpeen jos haluat äänittää esim laulua samaan aikaan muiden soittimien kanssa. Akustointi on hyvin tärkeää kaikissa tapauksissa.
 
Akustoimalla äänityshuone edes jollain tasolla saa kaikkiin äänitettyihin raitoihin selkeyttä. Hyvin suunniteltu edullinenkin akustointi mahdollistaa terveen kuuloisen julkaisukelpoisen materiaalin äänittämisen. On tietysti olemassaolevasta tilasta kiinni mitä ja miten paljon on tarvetta akustoida.
 
Paljonkohan tarvisin budjettia?
 
Riippuu täysin siitä miten paljon teet itse. Soveltuvat villalevyt maksaa alkaen n. 4€ per neliö, puurima ja lauta euron pari per metri, ja kankaita, verhoja yms saa varmasti äitin ja tädin komeroiden perältä. Satasella tekee jo mukavasti, ylärajaa ei ole.
 
Ja onko miksaamisessa akustointi erittäin tärkeää?
 
Ehdottomasti. Akustiikaltaan huonossa tilassa saattaa sotkevan kaiun lisäksi olla taajuustoistossa kapeita jopa 30dB:n kuoppia ja kuhmuja, jolloin kuulijalla on mitättömän huono käsitys siitä miltä etenkin matalia taajuuksia sisältävä raita oikeasti kuulostaa. Esim ekvalisaattoreissa suurin korjaus on yleensä 12-15dB, ja miksauksessa tehtävät korjaukset ovat usein vain pari dB:tä. Jos huoneen "EQ" jatkaa tuota korjailua kymmenillä desibeleillä, niin melko sokkonahan siinä ajetaan.
 
Studiohuoneeseen on tulossa paljon huonekaluja sohvia ym. Onko näistä apuja.
 
On jonkin verran. Tärkeimmät akustointikohteet on kuulijan ja kaiuttimien sijoitusten lisäksi ensiheijastuksien minimointi, kaikujen hallinta, sekä etenkin nurkkiin kerääntyvien matailen taajuuksien demppaaminen. Sohva pitkän seinän keskellä tai nurkassa on ihan ok apu.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=211476