Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Floyd Rose original ei pidä virettä
Aika:21.08.2012 00:09
the-Antero: Täh? Eihän se ole droppi D viritys...
 
Virallisista nimityskäytännöistä en oikein ole selvillä. Joka tapauksessa, esim. Van Halenin kappale 'Apolitical Blues' on muutoin standardivireessä, paitsi että 1. kieli, eli ohuin kieli on dropattu E:stä D:ksi. Siis (E A D G B D).
Tai siis yksi kitaroista (slide) on merkitty noin, toinen on standardivireessä. Tabi-kirjastani lunttasin. Tuohan on neljän ohuimman kielen osalta yhteneväinen Open G -vireen kanssa (D G D G B D).
 
Yleensähän Eddienkin droppi tarkoittaa 6. eli paksuimman kielen vireen laskemista E:stä D:ksi (D A D G B E). Eli perinteiseksi Drop D:ksi.
Tai likimain yhtä usein Eb:stä Db:ksi. Eli sama juttu, mutta standardivireen sijaan Eb-vireestä lähtien (Db Ab Db Gb Bb Eb). Saksalaista sydeemiä käytettäessä tuon B:n kait tulisi olla H, sama asia kuitenkin.
 

 
Eddiellä näyttäisi olevan toistakymmentä eri virettä kappaleissaan. Joskus vire vaihtuu jopa kesken kappaleenkin (D-Tuna tai TransTrem). Vapaasti kelluvalla floikalla sellainen ei tietenkään ole mahdollista.
Ainostaan ei-kelluvaksi, eli dive-onlyksi säädettynä voi floikallakin vaihtaa virettä ilman virityshäslinkiä. Esim. D-Tunan avulla, mikäli nopeasti pitää vaihtaa droppiin ja takaisin. Tai hienovirittimestä ruuvaamalla, jos ei ole kiirus.
 
Jos ostaisin/ostan vapaasti kelluvalla tallalla varustetun kitaran, niin silloin harkitsisin vakavasti polyfonista viritysmittaria. Ainakin jos olisi yleensä vakiovire tai joku muu mittarin polyfonisesti tukema. Kenties joku tälläinen: http://www.thomann.de/fi/tc_electronic_polytune.htm
Tuo tosin on melko tyyris, halvempiakin löytynee. Ainakin aivan aloittelijan hommaa nopeuttaisi ja selkeyttäisi. Homman usein tehneet kenties osaavat jo muutenkin niin rutiinilla tehdä, että pärjäävät mainiosti perinteiselläkin mittarilla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=211896