Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kivi
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Kitaran virittäminen ilman apuvälineitä
Aika:17.08.2012 17:18   (muokattu 17.08.2012 17:29)
Kun kerran kysymys on että "ilman apuvälineitä" niin kaikki kännykät ja virimittarit kuuluu jonnekin muualle kuin näihin vastauksiin, samoin ääniraudan käyttö. Rintapek sanoi ihan oikein että kitaran virittäminen on perustaito, josta ei kuuluis tehdä numeroa kun se on se mistä lähdetään.
 
Ja vastaus kysymykseen, oon keskustellut vuosien mittaan monen kaverin kanssa, ja aika monella, myös mulla, on se juttu että ajattelemalla jotain tuttua kappaletta se oikea nuotti löytyy ihan korvien välistä, jopa niin että virimittarin neula on keskellä kun tarkistetaan. Se on siis taito jonka oppii ajan kanssa ihan ilman absoluuttista sävelkorvaa, tunnistamaan "tyhjästä" yhden nuotin, vaikkapa sen 440Hz A:n.
 
En siis ota virimittaria tai äänirautaa mukaan esimerkiksi mökille. Päinvastoin, usein korvalla saatu vire on jopa tarkempi kuin mittarilla (ja mulla sentään on Peterson) koska se saattaa sisältää aavistuksenomaista hienosäätöä soitettavan kappaleen sävellajin mukaan.
 
Keikalla asia on ihan toinen. Yleisöä ei saisi pakottaa kuuntelemaan yhtäkään ylimääräistä nuottia, ja melussa mute päällä on paha virittää ilman mittaria sokkona. Lisäksi livevire on aina kompromissi, jolla mahdollisimman monenlainen matsku menee riittävän hyvin.
 
Edit: Ja loppuun tunnustus, palasin just ulkomailta ja ensiksi tietysti laitoin kaikki kotona rivissä odottavat kitarat vireeseen. Kotona kun on lähinnä erilaisia akkareita, niin käytin sitten tuota lapaan laitttavaa Intellitouchia. Että vaikka osaa, ei aina viitsi. Varsinkin kun kyse oli siis perusvireistä säveltapailua varten, ei kummemmasta, ja noita kotikitaroita on kumminkin kymmenkunta. Hullu paljon työtä tekee jne. :-)
 
Mutta kyllä korvalla pitäis osata.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=207931