Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:PJS
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:ongelmia biisinteossa
Aika:28.05.2012 10:45
Mä luulen et ensimmäinen asia mitä kandee fundeerata on se että onko se sävellystyö/biisinkirjoittaminen lähtökohtaisesta vain sitä että "keksitään kuvioita" ja kokeillaan sointukiertoja toistensa perään, vai onko kyse siitä että sä haluat ilmaista/käsitellä jotain tunnetta/mielipidettä/muuta sisäistä tai ulkoista asiaa sen työsi kautta? Mun biisinkirjoitus oli aluksi myös tuota kuvioiden ja riffien keksimistä ja aina se johtaa siihen, että yksittäisiä palasia syntyy kyllä mutta niistä kasatut biisit joko tuntuvat geneerisiltä pastisseilta ihailemieni artistien musiikista tai sitten käy tosiaan niin että sitä itsestä sopivaa jatkoa sille yksittäiselle palaselle ei ikinä löydy koska itselle ei ole selvää mihin sen biisin pitäisi edes mennä.
 
Itselle se lähtölaukaus (minulle) oikeaan biisinkirjoittamiseen oli tietoinen päätös alkaa käyttää biisinkirjoitusta ennemminkin kanavana asioiden käsittelemiselle. Välttämättä tämä ei tarkoita, että biisien pitäisi olla mitään "rakas päiväkirja" tason henkilökohtaisuuksiin menemistä. Esim. omista biiseistä hyvin harvoin jos koskaan tulee sellaisia joissa pystyisin suoranaisesti samaistumaan biisin "kertojaääneen" henkilönä, mutta aina niissä on jokin asia itsestä mikä sen prosessin on laittanut alulle. Itsellä on usein taipuksena yhdistää tuo ajatus johonkin klassisen hyväksi havaittuun tematiikkaan kuten, parisuhteet/kasvaminen/yms.
 
Sen jälkeen kun sinulle on ennen biisin kirjoittamista edes suunnilleen/ideatasolla selvää mitä biisillä halutaan sanoa ja "mistä se kertoo" on se konkreettisen biisin tekeminen luultavasti vain melko yksinkertainen prosessi jossa haet oikeat melodiat, harmonian ja rytmin siihen tiedossa olevaan biisin pheelikseen...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=210121