Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Sointukäännökset kitaristilla, miten harjoitella
Aika:21.05.2012 12:00
Juu, tuo tolppa-analyysin hyöty on nimenomaan siinä että oppii tonaalisen harmonian mekanismit. Itse en näkisi että tämä väline on prima vista-tilanteeseen optimoitu, enemmänkin oppimisen väline. Tosin tietty kenraalibassomerkinnöistä on aikoinaan soitettu ihan kuten reaalisointumerkeistä tänä päivänä soitellaan.
 
Sointujen _hajotukset_ on sen verran laaja aihe, että siitä ei ihan helpolla saa tyhjentävää ja samalla helposti sulavaa oppikirjaa tehdyksi. Yleensä siinä vaiheessa kun pidemmälle mennään hajotusten kanssa, soittajalla on jo kehittynyt ymmärrys harmoniasta siihen pisteeseen että oppimateriaali on jo muuttunut tarpeettomaksi ;-)
 
Goodrichin kirja on kyllä hyvä, sitä voin itsekin suositella.
 
Toi sointukäännösten ja hajotusten maailma on niin kovin riippuvainen tilanteesta. Jos säestät esim. yksin kitaralla vaikkapa laulajaa vs. soitat bändissä jossa on kaksi kitaristia, kiipparit, puhallinsektio ja kööri. Ekassa tapauksessa sun pitää hoitaa bassolinjat ja vaikka mitä muuta, ja tilaa on niin paljon kuin haluat ottaa. Jälkimmäisessä tekstuuri on todennäköisesti niin täynnä että jo selkeyden vuoksi on syytä soittaa "pienemmin".
 
Musiikin tyylilaji tuo oman kulmansa myös, miten siis tulkitsisit (eli millaisen hajotuksen valitset) kun sävellaji on C-molli ja sointumerkki lapussa sanoo G7 tyylilajin ollessa a) pop-iskelmä b) bebop c) koraali d) hard rock??
 
Sitten tulee vielä tämä, että mistä soinnusta tullaan mihin sointuun = äänenkuljetus. Yksi hajotus toimii hienosti itsenäisenä, mutta jospa vaikka nyt säestät yksin sitä laulajaa ja valitsemasi edellinen sointuhajotus tekee seuraavaan hajotukseen siirtymisen teknisesti mahdottomaksi. Jompaakumpaa on muutettava jotta saat sointujen vaihdoksen taittumaan. Soitto- ja instrumenttitekniset jutut siis vaikuttavat myös, yksi asia on helppo pianolle ja vaikea kitaralle tai päinvastoin.
 
Tässä nyt ihan päällimmäiset ajatukset sointuhajotusten suosta harmonian erämaassa ;-)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=210011