Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:cosmob83
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kuunnelman äänitys
Aika:14.05.2012 00:05
matti_: Minkälaisia kokemuksia ja työtapoja olette käyttäneet kuunnelman äänestyksessä?
 
Lähinnä mietin kohtausten äänitystä ja sitä, että eikös ihan x/y -parilla saisi helposti luotua tilan ja pohjalla olevat repliikit? Vai lähimikitys? luulisi että lähimikityksellä menisi helposti sellaiseksi radiohaastattelukeskusteluksi, vaikka kuinka panoroisi..?
 
Kokemuksia, näkemyksiä ja ideoita kaivaten..

 
Mä en nyt osaa ihan puhtaasti kommentoida tekniseltä kantilta, mutta ohjaajan näkökulmasta plus BBC:llä seurannut kerran kuunnelman tekoa.
 
- BBC:llä olivat rakentaneet erilaisia akustiikka tiloja joihin näyttelijät kävelivät nauhoittamaan replansa. Ei taideta Suomessa kuitenkaan pahemmin harrastaa.
 
- Sen radiohaastattelu soundin välttämiseksi varmaan keskeisintä (ja riippuen että mitä haluaa tehdä jälkikäsittelyssä) on muistuttaa näyttelijöitä kokoajan siitä että missä tilassa he ovat ja miten kaukana toisistansa, eli että äänen käyttö vastaa oikeaa vastaavaa tilannetta. Että ei kuiskuttele mikkiin kun kuunnelmassa pitäisi huutaa jalkapallokentän yli
 
- Itse tekisin (ja tein koulussa joskus kun jouduin radiokuunnelmia muutamia ohjaamaan) lähimikityksellä jä jälkikäsittelyssä sitten rakentelisin sitä tilaa. Olettaen että nauhoitustila on kuollut, mikäli ei niin sitten asia erikseen. Sellaisia asioita tekisin kuitenkin "oikeasti" kun näyttelijä tulee tilaan (siis kaikki ovesta sisääntulemiset ja "Hei" huudahdukset yms). Samaten kaikki fyysinen toiminta minkä vaan mahdollisesti voi tehdä, niin tekisin oikeasti ja nauhoittaisin replat siinä. Semmoinen näennäistekeminen, että vähän tehdään sinnepäin eikä oikealla energialla kuuluu heti.
 
- Sitten ehkä miettisin että kenen perspektiivistä sitä juttua kuunnellaan. Että kenen POV:ista sitä kuunnellaan, vai katsotaanko/kuunnellaanko sitä ulkopuolisin silmin/korvin.
 
- Pitaisin huolen että näyttelijät pitävät tarpeellisen etäisyyden mikkeihin, ja sitten tsekkaisin tekstistä kohdat valmiiksi jossa roolihahmo puhuu päänsisäisiä ajatuksiaan itsellensä. Ne yleensä tehdään semmoisella intiimiköhinäsoundilla, eli näyttelijä kuiskuttelee todella läheltä mikkiä. Tosin tätä ei harrasteta jokapaikassa, minusta se on vain hyvä eroittaa soundillisesti (siis näyttelijän) että milloin puhutaan jollekkin ja milloin kelaillaan päänsisällä asioita.
 
Nämä kommentit perustui nyt olettamukseen että kyseessä on radiokuunnelma näytelmä, asia erikseen jos on runoista tai jostain muista kyse. Eipä nyt muuta keskeistä tule ihan heti mieleen. Jos tulee niin kirjoitan ja jos on kysyttävää niin kysy.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=209957