Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tsugu Way
Alue:Aloittelijat
Aihe:Kitara kamojen huolto
Aika:08.05.2012 10:10
Saguli: Mitä sellainen perushuolto tarkoittaa? Pitääkö minun viedä kitara perushuoltoon? Tai miten tietää jos sitä pitää huoltaa ylipäätänsä?
 
Ammattimaiset kitarakorjaajat yleensä tarkoittanevat "perushuollolla" jotain sellaista "tuotettaan", jossa kitaraan vaihdetaan kielet, säädetään hienovire eli intonaatio ja suoristetaan kaula. Tälläiset toimeenpiteet maksavat ehkä jotain 50-60 euroa.
 
Törröttävien nauhojenpäiden hionnat, rohisevan elektroniikan korjaukset, satulan vaihdot sun muut isommat toimenpiteet hinnoitellaan erikseen.
 
Nuo ensinmainitut toimenpiteet aloittelijat teettävät usein ostettuaan käytetyn kitaran, tai uuden, joka on huonoissa tehdasasetuksissa (ja takuuseen ei kuulu huoltoa). Jälkimmäisiä toimenpiteitä (hionnat yms) teetetään, kun niissä jotain vikaa ilmenee.
 
Mistä sitten tietää, että pitääkö huoltaa? Paskaiset kielet? Vaihda uudet kielet. Vire on vähän mitä sattuu eri asemista? Säädä hienovire! Kielet korkealla ja raskasta painaa/soittaa? Kaulaa pitää ehkä suoristaa ja/tai kieliä laskea! Kielet särisevät otelautaa ja nauhoja vasten (yleinen vaiva säätämättömillä ja huoltamattomilla kitaroilla)? Em. toimenpiteet toisinpäin.
 
Itse olen opetellut edellämainitut toimenpiteet tekemään erehdyksen ja oppimisen kautta. Apuna olen käyttänyt hyvin paljon kitarakamaplastan runsaita ohjeita! Kaulan säätämistä ei kannata pelätä. Etenkin stratoocaster-tyyppiset kitarat ovat vaatineet minulla tosi paljon säätämistä. Mutta siinä sitä on oppinut. Yhtään kitaraa en ole saanut vielä rikki.
 
Kaikkiin tässä kirjoituksessa mainittuihin säätöihin ja huoltoihin löytyy täältä erikseen hyviä ohjeita. Nauhanhionnat sun muut isommat korjaukset mielestäni kannattaa teettää ammattilaisella.
 
ai niin, puhdistuksesta en maininnut mitään.. Se kuuluu kuitenkin tärkeänä osana jokaisen (hikisen) soittosession jälkeisiin toimenpiteisiin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=209818