Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:wavelength
Alue:Aloittelijat
Aihe:Rummut monelle raidalle.
Aika:15.02.2012 07:21
WideAwake: KYSYMYS kuuluu siis: Mitä tarvitsen, jotta saan rummut äänitettyä monelle eri raidalle? Mikit löytyy jo itseltä. Myös pöytäkone ja läppäri. Kertokaa myös mitä tarvitsisin tietokoneeseen. Firewireportteja ei koneista löydy.
 
Sitten jos joku vielä kertoisi, mitä kytketään minnekkä ja mitenkä. Eli neuvokaa kuin uusavutonta, koska tässä asiassa lähestulkoon sellainen olen.
 
Laittakaa ihmeessä myös linkkejä kamoista.

 
Tarvitset
 
- kaksi tai useamman mikrofonin sekä niille piuhat ja telineet,
- tietokoneen USB-porttiin audio interfacen, jossa on riittävän monta mikrofonietuvahvistinta
- äänityssoftan, jollainen todennäköisesti tulee em. interfacen mukana. Hyvä ilmainen softa on esimeriksi Reaper, jos ei interfacen kanssa lykästä.
 
Moniraitaäänityksen saloihin kannattaa ehdottomasti lähteä suht pienellä kattauksella, esim. bassorumpu + overhead, bassorumpu + 2x overhead tai bassorumpu + virveli + overhead. Oikealla virityksellä, soittotilalla, settibalanssilla, mikkien asettelulla ja miksauksella saa hemmetin hyviä tuloksia aikaan.
 
Bassorumpumikki laitetaan useimmiten bassorummun sisään. Mitä lähemmäs lyöntikalvoa se laitetaan, sitä enemmän se poimii lyöntikalvon "napsetta" eli ylätaajuuksia. Lähempänä resokalvoa mikki poimii enemmän "jytinää" eli alataajuuksia. Mikki kannattaa suunnata hieman sivuun nuijan lyöntikohdasta, eikä mikin kapselia kannata sijoittaa aivan resokalvon reiän kohdalle; keskellä kalvon reikää sijaitseva mikki kuulee herkästi ilman virtauksen mikin ja kalvon reiän reunojen välistä.
 
Jos halutaan pehmeämpää soundia, tai jos rummun kalvossa ei ole reikää, mikki laitetaan resokalvon lähimaastoon; ei aivan keskelle kalvoa, muttei aivan reunaankaan. Etsivä löytää parhaan paikan.
 
Overheadien sijoitteluun on paljon vaihtoehtoja, ja siitä kannattaa lukaista hyvä artikkeli esim. täältä: http://recordinghacks.com/2010/04/0 … ad-microphone-technique-comparison/
 
Virvelimikrofoni laitetaan virvelin yläpuolelle siten, että kapseli on noin viiden senttimetrin korkeudella ylävanteesta, ja se osoittaa keskelle rummun lyöntikalvoa. Hyviä tuloksia saa myös mikittämällä virvelin alakalvon siten, että mikrofoni on virvelimaton suuntaisesti ja osoittaa kalvon keskustan ja reunan välimaastoon. Overheadit poimivat usein virvelin yläkalvon mäiskeen varsin hyvin, ja alakalvon mikittämisellä soundiin tulee lisää sähinää.
 
Kaikki mikrofoniasetteluohjeet ovat aina suuntaa antavia, ja lopullinen asettelu tulee tehdä omien korvien avulla. Jos joku ei kuulosta hyvältä, siirrä mikkiä ja kokeile uudelleen...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=207802