Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:blaekie
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:putkinupin vika-arvailua
Aika:25.01.2012 11:13   (muokattu 25.01.2012 11:16)
Man0Sand: Olet kyllä aivan oikeassa, muuntaja ottaa verkosta sitä enemmän virtaa, mitä kyllästyneempi magneettipiiri on. Yleensähän muuntajat suunnitellaan siten, että ne ovat nimellispisteessä hieman kyllästyneitä, koska muuten menisi kallista rautaa hukkaan.
 
Sekin pitää paikkansa, että magneettipiiriin jäänyt remanenssivuo kasvattaa kytkentävirtasysäystä. Kytkentävirtasysäyksen suuruuteen vaikuttaa myös se, missä vaiheessa verkkojännite on, kun muuntajaan kytketään sähköt. Eli tämä tukee kyllä sitä, että vahvistimen sulake palaa vain joskus, eikä joka kerta.
 
Kytkentävirtasysäys tapahtuu kuitenkin käsittääkseni lähinnä toisiostaan kuormittamattomalla muuntajalla. Putkivahvistimessahan putkien hehkut on kytketty toisioon koko ajan (eikös?), eli kun vahvistimen kytkee päälle, ei muuntaja olekaan kuormittamaton, joten sikäli en usko että tässä on kyse kytkentävirtasysäyksestä. Sen lisäksi kytkentävirtasysäys on niin lyhytkestoinen (ensiökäämin resistanssi on sen suhteessa sen verran suuri, että sysäys vaimenee pikaisesti), että sulakkeen pitäisi palaa käytännössä heti.
 
Eli mielestäni olet sekä oikeassa että väärässä. Ei mulla muuta, vahvistimen korjaukseen en osaa ottaa enempää kantaa. :)

 
Juu, tämä on kyllä aivan totta, eli otan tuossa mielessä takaisin tuon aikaisemman "lausuntoni" . Sopivan kytkentäkohdan , (ja jäännösmagnetismin) vuoksi voi se virtapiikki olla huomattavasti isompi. Se minkä verran jäännösmagneettisuutta jää, riippuu taas siitä missä verkkojännitteen vaiheessa muuntaja on kytketty edellisellä kerralla irti verkosta.
Tämä remanenssi kuitenkaan ei ole mikään syy vaihtaa muuntajaa, kuten alkuperäinen kysyjä epäili.
 
Toki on syytä tutkia että mitään isompaa vikaa ei löydy laitteesta liiallisen virranoton muodossa, mutta tässä voi olla ihan sen verran pienestä marginaalista/toleransista kysymys, että voisi selvitä ihan pikkuisen isommalla ja/tai hitaamalla sulakkeella. (Vaikka periaatteessa sulakkeen isontaminen ei ole yleisesti ottaen suositeltavin tapa)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=207222