Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Bingo
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Ison suomibändin keikkakulut
Aika:21.01.2012 14:02   (muokattu 21.01.2012 14:06)
Yrjänä: Pitäisköhän ihan kiittää valaisevista ennakkoluuloista. Ihan suoraa puhetta musiikielämän kulisseista, saa ajatella kun lukee: kymmenentuhannen kappaleen levynmyynti on nykyään ihmesaavutus. Se on myös myyntimäärä, jonka kohdalla levy alkaa muuttua investoinnista tuotoksi. Eli palkaksi. Mehän ei olla rikkaita perijöitä, vaan duunareitten skidejä, jotka halus joskus soittaa rokkia. Eli jos levy myy yli kymmenen tuhatta, voi tekijäkin saada siitä jo jotain palkkiota. Todennäköisempää nykymyynneillä on, että levy ei tuota rojalteina muusikoille mitään. Meidän edellinen albumimme Iäti möi 10800 kappaletta ilmestymisvuonnaan vaikka oli listaykkönen ilmestyessään. Mä sain siitä kolme tonnia rojalteja. Sama logiikka koskee keikkailua. Jos kolmensadan hengen klubi on täynnä kympin lipuilla, on bändi vielä miinuksilla kulujen vuoksi, jotka vaikkapa meillä ovat keskimäärin 4500 per keikka. Itunesin kautta menee Suomessa joitain satoja levyjä vuosittain. Spotifystä voin kertoa, että tilityksen mukaan edellisen albumimme single Linnunrata oli kuunneltu sitä kautta 400 000 kertaa. Tilitys oli kokonaista viisikymmentä euroa. Itkemättä - käyttääkseni värikästä termiäsi - voin kertoa, että näkyvätkin artistit (siis ylipäätään, ei tämä vain meitä koske) tienaavat tänä päivänä ehkä noin 20% siitä mitä tienasivat vielä kymmenen vuotta sitten, jos sitäkään. Etenkin, jos ei kiinnosta tehdä huumorikeikkaa telkkarissa (ja monelleko niitäkään tarjotaan, vai ootko viime aikoina nähny suomalaisa artistjeja tekemässä musahommaa teeveessä?), tai yrittää raivona miellyttää kaikkia (eli ei ketään) jotain yleishuttua leipomalla. Sen vuoksi on aika ikävä kuunnella jäkätystä taholta, jotka eivät tunne tosiasioita, eivätkä niistä välitä. Me kyllä duunilla pärjätään, vituttaa vaan kun väki luulee rikkaaksi.
 
Kallista puuhaa toi keikkailu jos noi luvut pitää paikkaansa. Puolet tuosta summasta voisi vielä jotenkin ymmärtää, mutta 4500€ illassa keikkakuluihin tuntuu poskettomalta. Eihän noilla edes ole mitään kummempaa sirkusta mukana. Backline, PA, valot, pari teknikkoa, kuski, roudari.. mitä vielä?
 
Entäs 50€ Spotify tilitykset 400 000 soittokerrasta? Tai että levy alkaa vasta kymppitonnin myynnin jälkeen tuottaa tekijöilleen. Tiesin että bändeillä menee huonosti, mutta että noin huonosti..
 
http://dome.fi/musiikki/uutiset/luu … en-rikastuvan-tyollaan-cmx-valistaa
 
edit: Sitä paitsi roudari ja kuski on sama henkilö :)
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=207113