Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:AC/DC sound
Aika:07.01.2012 23:11
POD tosiaan lienee se olennainen juttu tässä. :-)
 
Muista, eli ei-yliluonnollisista asioista soittotaito taitaa myöskin olla valitettavan tärkeä tekijä. Olisikohan sen jälkeen sitten vahvistin seuraavaksi tärkein juttu. Jokaisella AC/DC:n albumilla on kyllä oma kitarasoundinsa, vaikkapa LTBR:lla melkoisen erilainen kuin uusimmilla albumeilla. Lisäksi veljesten keskinäinen soundi on aina ollut varsin erilainen. Ja eri albumeita kun katselee, niin usein on hieman erilainen SG kyseessä, siis muutenkin kuin vain värityksen osalta.
 

 
KITARA
=====
 
Gibsonin sivuilla on muuten hirmuisen kallis 'Angus Young SG Standard', josta kerrotaan ( http://www2.gibson.com/Products/Ele … Custom/Angus-Young-SG-Standard.aspx ):
 
- "Seymour Duncan Pearly Gates pickups, which includes a standard unit in the neck position and a bridge-position unit that has been modified for higher output".
- "...moderate-output humbucking pickup, and provides a sweet, rich, warm, vocal tone in the neck position of the Angus Young SG
- "...with more midrange punch and plenty of cutting power for leads in the bridge position"
 
Sitä en tiedä, että onko tuo tallamikki sama tai melkein/käytännössä sama, kuin Gibsonin myymä Angus Young -mikki? Toisaalta Fly On the Wall -aikoina nähtiin jopa kolmella mikillä varustettu SG jne. Eli yhtä tarkkaan ottaen prikulleen oikeata ja kaikenkattavaa laitesettiä ei siis ole olemassa, ainakaan jos maksimaalisen autenttisia studiolevyjen soundeja hakee.
 
- "Tone controls are bypassed as is the case with Angus' original."
Eli molemmat volumet ovat käytössä, mutta molemmat tonet on ohitettu, eli ne napit eivät siis tee yhtään mitään. Kenties tämä ainakin pikkuriikkisen verran kirkastaa ääntä?
 
Sen Malcolmin yleisimmän kitaran muistelen olevan Gretsch Firebird tjsp. Joskus on joku puoliakustiselta näyttäväkin nähty. Anguksen kieliksi on mainittu 10- ja 9- settejä. Malcolmilla kuulemma on paksuinta ratakiskoa mitä löytyy. :-)
 

 
EFEKTIT
=====
 
Lähinnä kait kait vain vahvistimen oma kaiku (Reverb), jos sekään. Albumeilla toki voidaan jotain hienosäätöä studiossa tehdä. Lisäksi Anguksen langattomasta härvelistä jo mainittiinkin, eli siinä on jotain säätöjä pelkän volumen lisäksi. Jonkunlaista kompressiota ainakin tapahtuu, tai se ainakin on mahdollista.
En enää tarkemmin muista, mutta LTBR Blu-rayn ekstroissa kitarateknikko tms. muistaakseni höpisi lyhyesti jotain sellaista, että Anguksen kitara säädetään niin, että sen volumet eivät ole täysillä. Näin saa sitten kitarasta tavittaessa lisättyä turbobuustia ilman mitään pedaaleita tms.
 

 
VAHVISTIN
=======
 
Marsut aina mainitaan ja sellaisia he kait ovat paljon käyttäneetkin. Ja livenä on ne hurjat marsupinot aina selän takana. Muistelen myös nähneeni wanhoja kuvia, joissa oli joku MesaBoogie Anguksen vahvarina.
Mutta olisiko kuitenkin niin, että NE vahvistimet ovat käytännössä varsin uniikkeja, eli kustomoituja erikoismalleja, joita ei kaupasta saa suurella rahallakaan?
 
Siellä täällä netissä on WIZARD -merkkiset vahvistimet mainittu lähes POD:n veroisena salaisuutena. Ja siinä taitaa jopa olla jotain perääkin? Tässä juutuupi-videossa Anthraxin Scott Ian rämpyttelee Anguksen laitteilla: http://www.youtube.com/watch?v=qtWrArkvrsA
 
- "I went to see AC/DC in Sydney AU on Feb 22 and got the full stage tour from Malcolm's tech Bison and their amp tech Rick (who builds Wizard Amps). I got to play one of Angus's SG's through one of his Wizard amps. It sounded amazing."
 
Varsinkin kohdassa 0:22 (Walk All Over You) on jotain sellaista tuttua , makeaa juttua/väpinää/huojuntaa soundissa, jota marsuissa ei ole. Mistä se sitten lopulta johtuukaan. Tai ehkä Ianilla vain oli Thomanilta ostettu POD ja se yksin selittää tuon soundin? Olisi kiva tietää se lopullinen totuus.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=194530