Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ngo
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Mikrofonit, tonepotikat ja valitsimet
Aika:06.01.2012 17:35
Terve,
 
en ole itse kitaristi mutta kyselen ihan näin mielenkiinnosta ja maallikon uteliaisuudesta. Räpläsin tässä taannoin useampaakin noin 400-600€ kitaraa musaliikkeessä kokeillen sekä kuulokkeilla että vahvistimen kaiuttimesta kitaroiden mahdollisimman puhdasta soundia.
 
Kitaroissa kun tuppaa usein olemaan näitä tone-potikoita ja esim 5-asentoisia kytkimiä mikrofonikonfiguraatioille niin oletin että niillä on suurikin vaikutus soundiin. Yllätykseni oli aika suuri kun esim 600 euron fenderissä jossa oli kaksi humpparia ja niiden välissä normaali mikki ei ollutkaan kovin suurta eroa missä asennossa nupikat olivat.
 
Kun 5-way kytkin oli toisessa ääriasennossa, soundissa oli vähän vähemmän keskiääniä ja toisessa ääripäässä taas keskiäänet ja ylä-äänet korostuivat enemmän. Lisäksi tone-nupit (2kpl) jotka ilmeisesti olivat humpparien säätöön tarkoitetut vaikuttivat hieman soundin tummuuteen. Kaikki säädöt olivat kuitenkin hyvin hyvin mietoja joten näin amatöörin näkökulmasta heräsi pari kysymystä:
 
miksi säädöt eivät muuta ääntä yhtään dramaattisemmin? jotenkin sitä olettaisi että erityisesti kun kitaran perään tunkee monta efektiä tuo mikrofonisäätöjen vaikutus pienenee entisestään. en ole kultakorva mutta pianoa on tullut soiteltua kuitenkin 15v ja äänien kuunteluun korva on herkistynyt kuitenkin jossain määrin.
 
Tulevatko nämä nuppien ja nappien säädöt paremmin esille sitten tietyn vahvistimen kanssa käytettäessä vai mikä näiden idea on?
 
Olen netistä kuunnellut joskus vertailuja kun samalla kitaralla soitetaan samaa riffiä mutta mikrofoneja on vaihdeltu keskenään, näiden välillä olen kuullut toisinaan aivan selkeitäkin eroja mutta useimmiten ne jäävät lähinnä sille tasolle että toisessa mikissä on enemmän bassoa ja toisessa taas enemmän keskialuetta. Toki joissain näissä ääneen tuli muitakin muutoksia joita voisi pitää enemmän karaktreristisina, esim. jollain mikrofonilla äänessä oli enemmän räkäisyyttä, toisessa taas enemmän ylä-ääniä jne.
 
Puhtaasta uteliaisuudesta vaan kyselen täällä tyhmiä.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=206768