Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Sointujen merkkaaminen soolossa
Aika:03.01.2012 11:33
J_Mikkonen: Myös lähestymiskuvioilla saa helposti homman kuulostamaan siltä että soittaja tietää että missä ollaan nyt menossa. Sointusävelten ympyröimistä kannattaa aluksi treenata tietyissä tahdin osissa kuten tahdin 2. ja 4. neljäsosalla. Eli vaikkapa:
 
-Alapuolinen ja yläpuolinen sävel diatonisia
-Yläpuolinen diatoninen ja alapuolinen kromaattinen
-yläpuolinen kromaattinen, alapuolinen diatoninen
-molemmat kromaattisia lähestymisääniä
 
Toki tuonkin ajattelun voi viedä tosi pitkälle; soinnun lisäsäveliäkin voi ympyröidä ja pitempiä tahdin mittaisia lähestymiskuvioita voi koittaa.
 
Kannattavaa on opetella ympyröimään ainakin perusääni, terssi, kvintti ja seiska. Kaikissa oma saundinsa, terssi on tosi "in" jos tosiaan haluaa sitä saundia tuoda ilmi. 9, 11 ja 13 onkin sit aika hip.

 
Jep, ja tähän sitten semmoinen hieman sekaannusta poistava (tai sitten lisäävä) huomio, että joissain tilanteissa kromaattinen ja diatoninen sävel on itse asiassa sama asia.
 
Tässä konkarikitaristi Heikki Laurilan erinomainen esimerkki kakkostapauksesta, eli yläpuolinen diatoninen + alapuolinen kromaattinen sävel:
http://open.spotify.com/track/7fUkv22ovseOxRfXNCMbQK
 
Melodian alku on siis periaatteessa vain Dm-kolmisointuarpeggio, mutta kun jokainen sointusävelistä koristellaan ylä- ja alapuolelta, saadaan aikaan paljon mielenkiintoisempi melodia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=206639