Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Zeeboo
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Tyhmä kysymys impedanssista
Aika:02.01.2012 19:37   (muokattu 02.01.2012 19:42)
hallu: Tsori, kun asia olisi varmaan löytynyt jostakin kun vaan olisin etsinyt. Olen koittanut wikipedian avulla päntätä sähköopin perus SI järjestemä mittäyksiköitä ja mitä ne tarkoittaa ja nyt vaan haluaisin varmistaa olenko ymmärtänyt oikein vai väärin.
 
Eli impedanssi siis mittaa vaihtovirtapiirin vastusta esimerkiki kaiutinkuormaa. Wikipediassa sanottiin, että vahvistimien kaiutinkytkennöissä ilmoitetaan vaadittava minimi impedanssi (esim. 4 tai 8 ohmia) mutta että impedanssi voi olla suurempikin mutta ei pienempi. Meinaako se sitä, että voin kytkeä vahvistimen 8 ohmin kaiutin liitäntään vaikkapa 16 ohmisen kaiuttimen, mutta en neljä ohmista ilman vahvistimen rikkoutumisvaaraa? ja edelleen jos vastuas on kyllä, niin voinko saada vahvistintani hiljennettyä käyttämällä siinä liian korkean impedanssin kaiutinta (esim. vaikka sitä 16 ohmista)?
 
E: lennossa vielä lisäkysymys. Voinko siis käyttää 16 ohmin keinokuormaa 8 ohmin vahvistimessa jos varaan kuorman tehonkestoksi tuplat suositellusta?

 
Periaatteessa joo, paitsi että putkivahvistimilla impedanssin kasvattaminen toiseen ääripäähänsä, eli äärettömäksi tuppaa olemaan fataalia. Päätemuuntajallinen putkivahvistin sietää lähdössään paremmin oikosulkua kuin avointa lähtöä. Avoin pää on turmioksi vain silloin, jos päätteeseen ajetaan signaali. Jos päätemuuntajassa ei ole muuttuvaa virtaa ja sitä kautta muuttuvaa magneettikenttää, ei isoja jännitepiikkejäkään synny. Jokusen kerran vahvistimia pajottaessa ollut kajari kytkemättä, eikä raatoja ole tullut. En kuitenkaan suosittele...
 
Kajarin impedanssi on kompleksinen suure, joka koostuu puhekelan resistanssin (langan resistiivisyys * pituus/ paksuus), kelan reaktanssin ja kelan kierrosten välisten hajakapasitanssien (geometrisestä)summasta. Tämä riippuu voimakkaasti kajarin puhekelan läpi menevän virran taajuudesta; Pienillä taajuuksilla kajari panee virralle hanttiin liki pelkän DC-resistanssin verran, ja impedanssi kasvaa taajuuden kasvaessa. 8 Ohm kajarin impedanssi vaihtelee perstuntumalta välillä 4...20 Ohm.
 
Jos kajarin nimellisimpedanssi tuplaantuu, tarkoittaa se sitä, että vahvistimen kuorma puolittuu: P = U*I ja I = U/Z. Ei siitä kuorman tehonkeston tuplaamisesta mitään haittaa ole, mutta ei pakko sitä ei ole tuplata. 16 Ohm kajarin voi aivan huoletta kytkeä 8 Ohmin lähtöön. Ei mene pääte rikki. On kokeiltu muutamallakin vahvistimella 20 wattisista satasiin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=206654