Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:teemu-t-k
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Boss SD-1, virtuaalimaa + diodi + ledi? Täh?
Aika:26.12.2011 13:55   (muokattu 26.12.2011 14:09)
Laulava Kylätohtori: Onko tuossa siis virtuaalimaa?
 
Jo vain. Koska symmetristä (negativiista ja positiivista) käyttöjännitettä ei ole käytössä 9-voltin jännitteestä muodostetaan 4.5V matalaimpedanssinen jännitereferenssi kahdella 33-kilo-ohmin vastuksella ja 47uF suotokonkalla. Kaikki paitsi tulon ja lähdön "maat" käyttävät sitten tuota 4.5 volttia referenssijännitteenä jolloin positiivinen puoliaalto voi (teoriassa) saada arvot 4.5V - 9V ja "negatiivinen" puoliaalto arvot 4.5V - 0V.
 
Entä ledin yhteydessä oleva diodi, onko sillä mitään muuta merkitystä kuin ledin kirkkaudensäätö?
 
Zener balansoi kiikun kollektoreiden näkemää kuormaa. Ilman zeneriä kollektorin kuorma olisi huomattavasti pienempi silloin kun LED:in puoli kiikkua on johtavassa tilassa (56K vastus saa rinnalleen LED:in sarjavastuksen ja LED:in). Kollektorijännite jäisi siten vastaavasti muutamaa volttia korkeammaksi kuin kollektorijännite toisella puolen kiikkua (kiikun ollessa pänvastaisessa tilassa). Zener diodin ollessa sarjassa LED:in kanssa kollektorijännitteet molemmilla puolilla kiikkua pysyvät suurinpiirtein samassa tasossa.
 
Matalampi kollektorijännite puolestaan tarkoittaa hitaampaa FET:in gatepiirin RC-suotimen toimintaa (aikavakio ei muutu mutta pienempi jännite hidastaa raja-arvojen saavuttamista), jolla taas on suora vaikutus FET:in nopeuteen ja "rajuuteen" kytkeä signaalitie päälle tai pois. Tuo puolestaan peilautuu suurempana ja pidempikestoisena määränä vaimennusta kytkentähetkellä. Joten kai sillä zenerillä voi olla hienoinen vaikutus siihen paljonko kytkin esim. "poksuu" efektin on/off asentoa vaihdellessa; RC-piirillä toteutetun hitaan vaimennuksen/kytkemisen pitäisi ainakin ehkäistä poksumista. Harvemmin olen kyllä vastaavaa zener ideaa nähnyt käytettävän muualla joten ehkä tuossa on menty vaan "hätävarjelun liioittelun" puolelle. Mene ja tiedä.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=206463