Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jabe
Alue:Musiikkibisnes
Aihe:Miten ottaa keikkapalkkio (laitev, km, verok, laskutuspalv..)?
Aika:23.12.2011 12:35
Kirjoitan vielä erillisen viestin siitä, miksi tuo minimiliksa ja siitä muodostuva hinta on tärkeä asia, ja miksi minun mielestäni ei kannata kikkailla eikä kiertää veroja.
 
Suomessa on ihmisiä, jotka yrittävät oikeasti hankkia elantonsa soittamalla musiikkia ravintoloissa. He siis maksavat vuokransa ja ostavat ruokansa niillä rahoilla, jota he saavat keikkapalkkiona. Siksi muusikon työssä - niinkuin melkein kaikissa muissakin ammateissa - on tehty työehtosopimus, ja sovittu minimipalkoista. Niin että kenenkään ei tarvitisii tehdä töitä palkalla, jolla ei tule toimeen.
 
Että kaikki soittajat saisivat keikasta ainakin tuon minimipalkan, pitää kokonaishinta ravintolalle asettaa tarpeeksi korkealle (niinkuin edellisessä viestissäni esimerkin omaisesti selostin).
 
No, jos nyt samoihin ravintoloihin tarjotaan oikeita ammattibändejä sekä asiallisilla hinnoilla (joista jää kaikille ainakin minimiliksat) että dumpatuilla alihinnoilla, niin ravintoloitsija on tietenkin taipuvainen 1) ottamaan niitä halpoja bändejä ja 2) tinkaamaan niistä ammattibändien hinnoista kohtuuttomasti, kun voi vedota siihen että "tännehän ois tulossa bändejä 500 eurollakin!".
 
Eli tämä hintojen dumppaaminen on pääosiltaan sama ilmiö kuin muissakin ammateissa. Raksamiehiä jää työttömäksi, kun joku ulkomaalainen vuokrafirman mies tulee raksoille 4 e / tunti liksoilla, joka on reilusti alle työehtosopimuksen. (Ulkomaalaiset ovat sinänsä tervetulleita töihin, mutta _pelisääntöjen_ pitäisi olla samat!)
 
No, ymmärrän toki että aloitteleva bändi tai harrastelijabändi ei voi aina saada tarpeeksi hyvää hintaa ravintolalta. Mutta silloin pitäisi minusta valita keikkapaikat niin, että ei sotke ammattilaisten markkinoita. Eli keikkailee sitten demobändeille tarkoitetuissa klubeissa tai semmosissa ravintoloiden klubi-illoissa, jotka on nimenomaan tarkoitettu harrastajille jne. Mutta jos tulee töihin sille tontille, jossa joku muu ihan oikeasti töitä tekee, niin sitten on kehdattava myös pyytää semmoinen liksa, joka työmiehelle kuuluu.
 
Ja ymmärrän hyvin senkin, että ei harrastelijajabändin satunnainen 500 euron keikka sotke Jenni Vartiaisen tai Nightwishin keikkaliksoja. Mutta jonkun tavismuusikkobilebändin keikkaliksoja ja -myyntiä voi vähän sotkeakin. Siksi peräänkuulutan johdonmukaisuutta ja suoraselkäisyyttä.
 
Jaksan paasata tästä, koska me muusikot olemme niin kovin huonoja omista oikeuksistamme pitämään huolta. Ja minusta tätä asennetta meidän pitäsi yhdessä muuttaa. Jos joku toinen muusikko on heti ensimmäisenä neuvomassa aloittelijaa siinä, kuinka kierretään veroja, niin miten me voimme ikinä odottaa että esim. ravintoloitsijat tai musiikin kuluttajat suhtautuisivat meihin asiallisesti.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=2&t=206405