Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:marktark
Alue:Rummut: rumpukamat
Aihe:Bassorumpu 22''. Viritys, kalvojen kireys.
Aika:18.12.2011 14:15
Mulla oli keskitason Premier 20" (mahonki tms?) kun tuli eteen ammattitason studioäänitystä, joten jotain oli tehtävä parempaa, tuhdimpaa soundia varten. Ajattelin jo kääntyä Backline Rental'n puoleen, mutta yritin kuitenkin ensin itse. Käytettynä ostetun setin bd:ssa oli joku vaimennettu (Emad, PS3, en nyt muista!?!) ja etupuolelle laitoin Resonant Ebonyn; toki varalle lyöntikalvoksi mukaan tuli uusi PS3.
Nykyisessä treenikämpässä (entisessä studiossa) hain varmaan puoli päivää eri kombinaatioita kahdella ensinmainitulla kalvolla. Otti välillä pattiin, joten oli välillä pidettävä taukoa - myös korville - ja keitettävä kahveet. Kaveria ei ollut mukana polkijana/apukorvana; soundihan voi olla hyvinkin eri soittajan paikalta ja sitten taas edestä. Niin ja tämä : halusin ehdottomasti ehjän etukalvon kunnon resonointia & botnea varten, joten mikityksenkin halusin varmistaa tekemällä itse runkoon "sideholen" eli 4-5" reiän kylkeen. Tuli pistosahalla lähes pyöreä:) Tartti hiukan voimistella, kun polki vasurilla pedaalia ja yritti työntää korvaa tuon reiän tuntumaan. Kokeilin myös kevyttä demppiä (vaatekappale tms) kalvoja vasten; sen tärkein tehtävä oli vaimentaa ylärekisterin "tynnyri"-efekti. No, "parhaalla" soundilla menin studioon, vähän epäröin soundia, mutta ensipolkaisu sai sittenkin hymyilemään : botnea kiitettävästi, selvästi enemmän kuin treeniksellä. Brilliant ! Eli akustiikalla ON väiliä.
Äänityshuoneessa oli ihanteellinen, mitattu&pro-säädetty lyhyt kaiku. Settiä oli mukava soittaa, kun bd, snare ja tomit oli keskenään kunnon balanssissa (mitenköhän treeniksen akustiikkaa voisi räplätä...) Äänitys tehtiin kahdella mikillä, toinen sisällä, toinen itseväsätyn "tunnelin" (vuotojen eliminointi) päässä etukalvon edessä - mutta äänityshän ei ollu tässä pääpontti, vaan se mitä edellisetkin kirjoittajat tähdensi : kalvovalinnat (myös niiden ja rummun dempin määrä), virittelyä vaikka maailmantappiin asti, rummun pieni kallistus niin, ettei runko lepää kokonaan lattiassa, vaan etuvanne hiukan irti siitä; nuijan muoto, laatu ja paino, pedaalin tuntuma. Siinähän sitä säädettävää.
Treenikämpällä myös se, missä kohdassa ja mihin suuntaan setti on. Joskus sopiva soundi on löytynyt lyöntikalvo löysä(hkö)llä ja resokalvo kireällä, joka saattaakin ruveta "laulamaan" yllättävilläkin taajuuksilla enkä tällä tarkoita nyt jazz-soundin hakemista.
Tämmöttis ny.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=30&t=206264