Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Arkka
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Dramatiikkaa perus bluesrock-pohjaiseen musaan.
Aika:11.12.2011 02:20   (muokattu 11.12.2011 02:29)
NYdoll: Sellaista Jamesbondtunnarimusikaalihuttujuttua varmaan haluaisin sotkea mukaan enemmän kuin jazzia.
 
http://www.youtube.com/watch?v=MagCoUYvIXE
 
Tässä on esim. aika paljon kaikkea sellaista juttua, jota haluaisin oppia soittamaan. Mutta onnettomana teoriaihmisenä en tuostakaan tunnista läheskään kaikkia sointuja...

 
Juccizella oli oikein hyviä vinkkejä, jotka pätee kyllä Bond-musaankin.
 
Kannattaa tosiaan käydä läpi luonnollisen, melodisen ja harmonisen mollin moodit. Ei tarvi ulkoa osata, mutta tulosta aluks vaikka netistä, niin voit keskittyä fiilistelemään. Se mikä niihin tuo draamaa, on ne nuotit, jotka ei kuulu normi molli- tai duuriasteikkoon.
 
Jos nyt et heti jaksa alkaa kahlaamaan, niin periaatteessa saat draamaa hyvin helposti ku otat duuri- tai molliskaalan ja roiskasetkin aivan törkeesti jonkun siihen kuulumattoman sävelen esim. sävelkulun loppuun. Mitä enemmän painotat sitä esim. pituudella, niin sitä dramaattisempi. Suuri terssi voi olla vähän koominen toki johki yybersynkistelyyn. Kokeile vaikka miltä mikäkin sävel tuntuu, kun oot eka tehny korvalles selväks missä sävellajissa liikutaan.
 
Jos nyt mietitää Bondia, ni esimerkkinä hyvin Bondimainen putoaminen perussävelestä puolisävelaskelta.

------------------
------------------
------------------
--------2-1-------
------------------
-0----------------

 
Tai duurissa outoon nuottiin niinku tuos kultasormesa jotenkin näin

------------
------------
----1-------
----2--2----
-------3----
-0----------


Huomaat, että sielä on normi duuri- ja molliskaaloista poiketen, molemmat, suuri terssi ja pieni seksti, joka tekee siihen sen mystisyyden. Jos katoit jo moodit, ni tuo vois olla esim. melodisen mollin viides moodi (aka. hindu-skaala), joka on mun mielestä omiaan luomaan arvoituksellista tunnelmaa länsimaiseen korvaan johtuen siitä, että se on kuin molliskaala duuriterssillä. Jos se olis hymiö, se olis varmaanki :):
 
Bondissa on myöskin tota kromaattista menoa, eli liikutaan puolikkain sävelaskelin. Esimerkiks sointuja perätysten jossa joku ääni nousee tai laskee.

----------------------------
----------------------------
----------------------------
---2-----2-----2-----2------
-----2-----3-----4-----3----
-0-----0-----0-----0-----0--

 
Jos tuollanen iskee, niin kuunteleppa Megadethin tuotanto..
 
Sit voit tietenkin pyöritellä outoja sointuja esim. bläkkishenkeen pelkkiä mollisointuja miten sattuu tai vaikka molliterssin välein, ni johan on supersynkkää ja siirrytäänki ehkä jo Batmanin puolelle..

--------------
-8--11--8--5--
-9--12--9--6--
-9--12--9--6--
-7--10--7--4--
--------------

 
Vähä tajunnanvirtana vedin näitä esimerkkejä näin yömyöhällä, enkä tiedä oliko sulle iloa, mut ehkä jollekkin on. Tuli vaan tuosta Bondista mieleen heti näitä juttuja.
 
e: nii ja korostan vielä että opit tekemään niitä dramaattisia juttuja lopulta vaan fiilistelemällä mitä viboja ne sun nuottivalinnat herättää. Anna mennä rohkeesti metsään. Kyl ne sit jää mieleen, että vähennetty kvintti on saatanallinen jne ja siitä tulee helpompaa.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=205759