Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:cosmob83
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:"Kuoppaa" laululle miksauksessa
Aika:10.12.2011 00:57
Joo, pitkälle samoilla linjoilla aikaisempien kommentoijien kanssa. Keskenäisesti kyse on sovitusongelmasta. Miksaillessani omaa bändiäni olen kärsinyt samaisesta ongelmasta, ja paras lääke siihe on ollut yksinkertaisesti leikata häiritsevät soittimet pois (jos stereokuvassa ei riitä tilaa). Kuullostaa radikaalilta, mutta loppupeleissä kuullostaa paremmalta. Jos pitäisi ryhtyä eq:ttamaan tavaraa pois, niin sitten miettisin että mikä on minkäkin soittimen funktio suhteessa sitten siihen että miten se törmää lauluun. Eniten kait ongelmaa tulee jos laulaja on baritoni ja on kyse perus kitararokista, silloin kait liikutaan turhan paljon samoilla alueilla.
 
Jos ja kun pitää ruveta eq:ttamaan tavaraa pois laulun edestä (ja tämä mielestäni viimeisin vaihtoehto), niin mietin tosi tarkkaan että mitä mikäkin soitin tuo. En mieti niinkään että miten ne soittimet soundaa hyvältä, vaan miten ne tukee kokonaisuutta.
Onko kitaroiden tarkoitus olla perkussiivisia (takapotkut zäkzäk juttuja) vai tuoda bodya. Sitten vaan se epäoleellisin pois ja sitä kautta laululle tilaa.
 
Jos haluat eq:ttaa ja hertsit tuntuvat vielä arvoituksellisilta, niin voxengon ilmainen analysaattori on hyvä. Se näyttää hertsien lisäksi myös sävelet, joten voit vähän leikkailla melodian ja sointukierron mukaan.
 
Niin ja itse mielummin leikkaisin yksittäisiä soittimia kuin jotain soitingruuppia. Jos kyse on hillitystä korjauksesta niin ei sitä viitsi lekalla lähteä korjaamaan. :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=206028