Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:levesinet
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Sävellätkö soitin kerrallaan vaiko yhtä aikaa sovia osuuksia?
Aika:01.12.2011 18:49   (muokattu 01.12.2011 18:59)
JPQ: Sävellätkö soitin kerrallaan vaiko yhtä aikaa sovia osuuksia ?
 
Kyllä se vaihtelee biiseittäin ja riippuu ennakoidusta kokoonpanosta. Esim. tämä bossa/lounge-biisi sai alkunsa sointukulusta, joka päätyi biisin loppupuolelle 2:21-2:51. Sanoitus ja lauluääni ilmestyi viimeiseksi erään britin toimesta. Sitä varten poistin alkuperäisen huilumelodian, jota lopullinen melodia nyt mukailee. Monissa paikoissa vokalisti ei valitettavasti noudata laajennetun soinnun väriä, b9, #5 jne. mutta olkoon.
http://fiftyninety.fawmers.org/songs/10739
 
Tässä taas lähtökohtana oli soittorasia ja soittorasia soi koko biisin ajan ja toimi yksinäänkin ihan eheänä kokonaisuutena. Mutta biisi oli hirveän lyhyt, joten lisäsin väliin orkestraalisen B-osan. Sitten ilmaantui jenkkiläinen musamaikka ja teki ilmeisesti paljon suuremmalla työpanoksella taidokkaan sovituksen, jonka loppuun sisältyy pätkä alkuperäistä äänitystäni, ja outo orkestraalinen B-osani karsiutui pois.
http://fiftyninety.fawmers.org/songs/9650
 
JPQ: että harmittaa kun soittelee koskettimia ei saa soitostaan nuotteja niin että koneelle voisi ns opettaa tempomuutokset jotka soittaa se mitä tarkoitan mahdotonta uskoisin koska eihän kone voi tietää soitanko peräkkäin 1/4 ja 1/8 nuotit vaiko kaksi 1/4 nuottia joista jälkimäinen tempolla joka 240 jos eka oli 120
 
Totta turiset. Luulis että jollekin edistyneelle sekvensserille vois takoa tahteja tai iskuja niin että se muodostaisi tahdit oikeisiin kohtiin ja niihin tempomuutokset ja niiden mukaan se sitten venyttelisi tai lyhentelisi MIDI-nuottidataa niin että nuotit alkaisivat suunnilleen osua oikeille iskuille. Mutta kyllä tämä on teknisesti jo haastavaa ja tilannehan hankaloituu entisestään, mikäli tahtilaji muuttuu aina välillä.
 
Muistelen että joillekin sekvenssereille voi näpyttää tahtia niin että sekvensseri soittaa nuotteja vaihtelevalla tempolla. Mutta tämä käytännössä edellyttää että nuotit ovat ennestään nätisti synkassa tahtien ja iskujen kanssa.
 
Monet äänittää metronomin kanssa. Itse en sitä harrasta ja silloin kun improvisoin pianolla, niin tempo tuppaa elämään vapaasti. Lisäksi digipianoni tietokoneelle lähettämät MIDI-käskyt (varsinkin pedaali) eivät siirry ongelmattomasti sekvensseriini, joten mieluummin otan soiton talteen suoraan soittimen audioulostulosta. Sen jälkeen olen usein joutunut kirjoittamaan nuotteja sekvensseriin täysin tahtiviivoista riippumattomiin kohtiin, niin että ne olisivat synkassa jo äänitetyn pianon kanssa. Se on pirun vaivalloista.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=205837