Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Xan de Wan
Alue:Rock, pop, alternative
Aihe:Suomen ensimmäinen rockmuusikko ?
Aika:30.11.2011 13:01   (muokattu 30.11.2011 13:11)
Cimble: Itse sanoisin ehdokkaiksi Vesa Enne ja Rock-Jerry. Samana vuonna 1959 uransa aloittaneet ja selkeästi esille tulleet ovat olleet selvästi rock-tyylin edustajia, joita voidaan kutsua rokkareiksi.
 
Toiminnan ja muusikkouden ero kuitenkin menee mielestäni Vesa Enteen hyväksi, koska se oli aktiivisemmin rockmuusikko ja pitkään mm. keikkaileva. Toimi myös eri kokoonpanoissa, jotka keikkailivat ja levyttivät. Vesa oli myös selvästi tunnetumpi esiintyessään mm. elokuvissa yms. Jerryn varsinainen ura taas oli lyhyt, vaikkakin Jerry voitti 1959 rock-kuninkuuden ja eka EP:kin tuli. Mutta jo 60-luvun alussa Jerry keskittyi ihan muihin hommiin. Ennekään ei tosin julkaissut soolourallaan kuin sinkun. Mutta kyllä se varsinkin oli rockmuusikko.
 
Jussi ja Eero Raittinenkin sekä Kirkat ja Remut yms. tulivat tietoisuuteen vasta 60-luvulla, joten jos kellään ei ole todistettavaa materiaalia Ennettä aikaisemmin toimineista rockmuusikoista, niin minun vastaus on Vesa Enne. Nyt kun vielä miettii, niin en tuota Rock-Jerryä (Kaj Järnström) osoittaisi samalla tapaa (rock)muusikoksi. Esillä olo ja toiminta oli niin lyhyt, että muusikkoudesta puhuminen on makuasia.
 
Mut tuohon rillumarei-esiintymisien yhteydessä tapahtuneeseen rockiin on sanottava, että monesti se rock joutui olemaan tuollaisten tapahtumien vierailevana numerona ihan verotussyistäkin. Rock oli alemman kulttuurin edustaja ja korkeammin verotettava. Ollessaan samassa tapahtumassa se meni alemmilla veroilla. Siitäkin pitkälti tuo 50-luvun lopun muoti-ilmiö. Tosin ymmärrän kyllä pointtisi.
 
Vesa Enteen kohdalla voidaan kuitenkin lukea jo rockmuusikon uran aluksi nuo alkutapahtumat Helismaan panoksen avulla, vaikka suurin julkisuus tapahtuikin noissa neljässä rillumarei-elokuvassa ja alunperin alkoi vähän sellaisten keikkojen yhteydestä. Enteellä oli vieläpä niin olemattomasti levytettyä materiaalia, että nuo leffat olivat ehkä tärkein Enteen rockin julkaisukanava. Vesa kuitenkin edusti rockmuusikon uraansa ja rockia jo ollessaan vasta rillumarein rocklöytö. Suomi alkoi heräillä rockiin ja varsinaisia muita rockmuusikoita ei juuri ollut esillä, vaikkakin heitä alkoi olla kuitenkin harrastuneisuuden parissa.
 
Vesa Enne alkoi täysipäiväiseksi rockmuusikoksi 1962, jolloin se jo oli sooloilunsa lisäksi keikkaillut mm. rockmuusikoiden Eero ja Jussi kanssa.

 
Kiitokset hienosta perustelusta Cimble!
 
Hyvin ja laajasti ja asiaan paneutuvasti perustelet tulkintasi, näkemyksesi siitä, että Vesa Enne on / olisi Suomen ensimmäinen varsinainen, todellinen rockmuusikko!
 

 
Dull Finn: Olisiko parempi hakea ensimmäisten rockareiden sijaan ensimmäisiä muusikoita, jotka olivat todella kiinni rockissa sekä musiikkina että elämäntapana. Musiikillisesti tarkoitan, että he todella laittoivat rockin kaiken edelle.......
 
Atomic Cafe: Siinä tapauksessa vastaus on helppo, sehän on ilmiselvästi Jussi Raittinen. Jussikin toki sortui aina välillä veljensä Eeron tapaan jonkinlaiseen iskelmämusiikkiin ja julkaisi lastenlauluja, mutta kyllä Jussi on suomalaisen rockin isoisä. Aikaisempien rokkareiden vaikutus suomalaiseen rock-kulttuuriin oli sangen vähäinen.
 
Jos vedetään mutkat suoriksi niin voidaan sanoa, että Jussi on mies, joka toi Suomeen rock-kulttuurin ja Remu teki siitä elämäntavan. Oli meillä vakavasti otettavia rockbändejä jo ennen Hurriganesia, mutta niistäkin osassa soitti Remu ja kumppanit.
 
Sekään ei liene ihan sattumaa, että kun Remu paukutti rumpujaan Hurriganesin ensimmäisellä keikalla siellä rappukäytävässä, niin salin puolella sitä sellaista rokkia pistivät menemään Jussi ja Pojat.
 
Toisaalta on niinkin, että ensimmäinen suomalainen rocktähti ei ollut suinkaan Jussi Raittinen tai edes Remu Aaltonen vaan Albert Järvinen. Urbaanilegendan mukaan Albert ei kantanut edes kitaralaukkuaan sinne keikkapaikalle itse. Legendat ovat legendoja, mutta eivät legendatkaan ihan tyhjästä synny, tuo legenda kertoo ainakin sen kuka oli illan suurin tähti.

 
Kiitokset myös Atomic Cafelle hienosta perustelusta!
 
Toit esiin nimet Jussi Raittinen ja Remu Aaltonen.....ja myös Albert Järvinen.
 
Tuohon voisi kyllä huomauttaa sen verran, että suomalainen ensimmäinen varsinainen, todellinen rockmuusikko ei välttämättä tarkoita minun mielestäni aivan samaa asiaa kuin suomalainen ensimmäinen rocktähti. - Vaikka tämä saattaa olla tietysti myös makuasia :)
 
Tämän asian voi tulkita, nähdä myös niin, että KAIKKI KOLME eli Vesa Enne, Jussi Raittinen ja Remu Aaltonen olivat kaikki - omilla tavoillaan - Suomen ensimmäisiä varsinaisia, todellisia rockmuusikoita.
 
Vesa Ennettä voisi luonnehtia vaikkapa niin, että hän oli merkittävin suomalainen rockmusiikin tyylisuunnan ensimmäisistä pioneereista ja rock-kulttuurin ja rockhengen alullepanijoista Suomessa.
 
Jussi Raittinen puolestaan on suomalaisen rockin arvostettu ja ansioitunut isoisä.
Hän juurrutti rockmusiikin ja rock-kulttuurin lopullisesti Suomeen. Myös muun muassa Boys-yhtyeen kautta. Koska Boys-yhtyeessä on vuosien aikana soittanut monet enemmän tai vähemmän tunnetut, arvostetut suomalaiset rockmuusikot.
 
Remu Aaltonen puolestaan on ensimmäinen suomalainen rockmuusikko, joka teki rockmusiikista elämäntavan ja elämäntyylin. Ensimmäinen, joka oli / on rockmuusikko ns 'kiireestä kantapäähän'. - Voisihan tässä Remun lisäksi mainita myös Albert Järvisen ja Cisse Häkkisen.
 
-----------------------------
 
Mutta, vedänpä vielä esiin yhden yllätysnimen....
Eli Esa Pakarisen :)
Nyt todennäköisesti monet ihmettelevät, että miksikö kummassa Esa Pakarisen ? =)
No, oman tulkintani, näkemykseni mukaan aikoinaan Suomessa 1940-luvun loppupuolella ja 1950-luvun alkupuolella ollut ns. rillumarei-kulttuuri oli omalla tavallaan suomalaista "rockmusiikkia" tai ainakin suomalaista "rock-kulttuuria".
Rillumareita pidettiin törkynä ja alemman kulttuurin lajina ja eräänlaisena kapina-asenteena.....ja yllätys, yllätys niinhän rockmusiikkiakin pidettiin pitkäänkin (ja osa pitää vieläkin) törkynä ja alemman kulttuurin lajina ja kapina-asenteena.
 
Ja Vesa Ennehän tuli esiin juuri rillumareikulttuurin parissa eli rillumarei-elokuvissa.
 
Esa Pakarinen oli puolestaan rillumarei-kulttuurin merkittävin, näkyvin hahmo, esiintyjä.
 
Ja 'ympäri käydään ja yhteen tullaan' kuten vanha sanonta sanoo......
Eli Esa Pakarinenhan levytti kolme albumillista rockmusiikkia 1970-luvulla.
Joista yksi albumi (Pakarock) myi jopa kultalevyyn oikeutetun määrän!
Tämäkin osoittaa, että Esa Pakarinen oli pohjimmiltaan todellinen rockmuusikko!
Pakarista voisi siis pitää Suomen ensimmäisena varsinaisena, todellisena rockmuusikkona :)
Esa oli todella ROCK!
 
En tiedä onko tämä hyvä, pätevä tulkinta, näkemys.......mutta on se ainakin (ehkä) aika omaperäinen ja myös (ehkä) hauska tulkinta :)
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=3&t=205784