Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Wild String Of Voodoo Strat
Alue:Media ja viihde
Aihe:American Horror Story
Aika:30.11.2011 02:03
SEURAAVA KIRJOITUS SISÄLTÄÄ MAHDOLLISIA SPOILEREITA SARJAN ENSIMMÄISESTÄ JAKSOSTA!!!
 
Katselinpa tänään huvikseni, kun päätin pitää vapaaillan, ensimmäisen jakson tästä sarjasta, kun ihmiset puhuivat yleisesti positiiviseen sävyyn täällä. Ensimmäisen jakson perusteella on pakko sanoa, ettei sarja onnistunut tuona aikana sävyttämään allekirjoittanutta erityisemmin.
 
Ensimmäiseksi silmiin pisti yleisesti huono tahditus, joka tuntui jakson aikana kiireen tuntuna; leikkaus oli usein amerikkalaiseen tyyliin ADHD-tyylistä, mikä tässä tapauksena enimmäkseen rikkoi jännitteen rakentamista. Ottaen huomioon, että tämä on kuitenkin jatkuva sarja, yritti ensimmäinen jakso esitellä mahdollisimman monia asioita. Meille esitellään vaimo, mies, heidän tyttärensä, se outo teini-ikäinen poika, vammainen tyttö, tämän äiti, talon entinen asukas ja taloudenhoitaja. Esittelyn sijaan kaikille hahmoille yritetään antaa taustaa ensimmäisen jakson aikana. Tästä tuli itselleni sellainen ähkyn tunne, ja yleisesti tuntui, että hahmot esiteltiin hyvin pinnallisesti. Tietenkään tämä ei huono asia sinänsä, mutta toteutus ei toiminut. Amerikkalaisena sarjana tämä näkyy tavalla, että kaikki pitää selittää katsojalle sellaisella tavalla, että tyhmempikin tajuaa. Esimerkiksi katsojalle pitää alussa "näyttää", että mies petti vaimoaan, ja mikäli aivovamman omaava katsoja ei tätä tajunnut, täytyy parilla olla riita, missä tasan tarkkaan selitetään, mitä tapahtui. Olisin pitänyt paljon enemmän siitä, jos pettämiseen ja keskenmenoon oltaisiin viitattu hienovaraisesti (tyyliin "tarvitsen aikaa antaakseni sinulle anteeksi" tai "tiedän, että satutin sinua. Kadun sitä ja haluan ansaita taas luottamuksesi".) sen sijaan, että se isketään päin katsojan näköä (tyyliin "minulla oli väkivaltainen keskenmeno, ja sitten sinä päätit nussia 20-vuotiasta oppilastasi meidän sängyssämme).
 
Sarjan alku oli erityisen kömpelö: kuvataan tätä kummitustaloa, mikä kai yrittää luoda tunnelmaa tulevaa varten. No sinnehän pistetään sitten kaksi amerikkalaiseen tyyliin mahdollisimman epäsympaattista kusipäätä, jotka alkavat paskomaan taloa kuvauksen ja leikkauksen ollessa tavallista ADHD-meininkiä. Ensinnäkään katsoja ei ehdi observoimaan taloa leikkauksen ollessa tämän tyylistä, joten varsinaisen miljöön esittelyn kompastuu tähän. Kohtauksessa ei ole myöskään jännitettä, koska hahmot ovat kusipäitä eikä heidän kuolemansa on joko täysin yhdentekevä tai positiivinen asia katsojalle. Voi vain miettiä, kuinka paljon paremmin kohtaus olisi toiminut, jos kyseessä olisi ollut kaksi uteliasta nuorta, jotka haluaisivat tutkia taloa uteliaisuudestaan. Ensinnäkin tämä tarjoaisi paremman tutustumisen itse taloon, kun lapset tutkisivat huone huoneelta taloa. Sarja edetessä katsoja pystyisi muistamaan esimerkiksi erinäisiä huoneita esittelyjaksosta, mistä osaltaan syntyisi erilaisia jännitteitä talon eri osiin liittyen. Toiseksi hahmojen kuolema vaikuttaisi katsojaan emotionaalisesti toivotummalla tavalla.
 
No tämä jälkeen "esitellään" sitten sarjan yksi päähenkilöistä. Harmi vain, ettei tämä esittely johda mihinkään, koska se katkeaa kuin kuiva oksa kesken kaiken. Se, että talossa on "joku", rikkoo tunnelman tullessaan täysin puun takaa ja keskeyttää sen, minkä pitäisi olla hahmon esittelyä. Kaksi kohtausta päähenkilön kanssa ennen alkutekstejä ovat itse asiassa täysin turhia, koska niihin oltaisiin voitu viitata perheen muuttaessa taloon. Ilmeisesti joku kuitenkin tunsin sen tarpeelliseksi, että noiden kohtauksien informaation hakataan väkivaltaisesti katsojien kaaliin, että tajutaan, mistä on kyse.
 
Oli jaksossa sentään erinäisiä elementtejä, joista myös pidin. Esimerkiksi näyttelijätyöskentely oli laadukkaan tuntuista, ja hahmotkin tuntuivat keskivertoamerikkalaista "cut board cut-outia" monipuolisimmilta. Ja suuri osa heistä oli vieläpä jossain määrin pidettäviä! Jaksossa oli myös paikoin myös lupaavan tuntuisia lievästi psykedeelisiä hetkiä, joita olisi voinut olla enemmänkin - tai ainakin jotain valmiita kohtauksia oltaisiin voitu viedä vielä pidemmälle.
 
En sitten tiedä, miten tällaisestä lähtökohtaisesti amerikkalainen kummitustalo-jutusta saadaan kokonainen sarja aikaiseksi. Täytyy katsoa, jos erehtyisi tätä katsomaan vaikka toisenkin jakson, jos se vaikka onnistuisi vetämään tämän katsojan mukaansa.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=26&t=205778