Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Välttämättömät pedaalit
Aika:13.11.2011 15:27   (muokattu 13.11.2011 15:28)
HeavyMachinery: Itsellä on hieman eri mielipiteitä tuosta kompurasta. Se on hankala pedaali jolla onnistuu herkästi paskoo soundin jos pedaali on huono ja varsinkin jos ei sitä osaa käyttää. Tämän takia itse en sitä nää tärkeänä.
 
Seuraa jonkinlainen puolustuspuhe nykyiseltä kompuran käyttäjältä, entiseltä välttelijältä.
 
Kompura kieltämättä on yksi väärinkäytetyimmistä ja -ymmärretyistä efekteistä, mutta vain se, että sitä ei osaa käyttää, ei oikein voi muuttaa sitä tosiseikkaa, että esim. suomalaisen tanssi- ja iskelmämusan kentällä suurimmalla osalla kitaristeista on arsenaalissaan kompura, joillakin useampiakin. Tästä syystä kompura on ikään kuin lunastanut paikkansa etenkin suomalaisen "keikkailevan yleiskitaristin" työkalupakissa.
 
Tämä juontaa juurensa paljolti lähinnä siitä, että (harmittavan) monella iskelmäkitaristilla ainut käsitys clean-soundista on erään nimeltä mainitsemattoman rautalankapulliaisen soundi, jossa kompuraa (sen enempää kuin nauhakaikuakaan) ei ole juuri säästelty. Siispä puhtaisiin soundeihin käytetään Stratocasteria, kompuraa ja Vox-henkistä vahvistinta, jos vaan suinkin on mahdollista. Tästä asiasta ei tingitä. :)
 
Eipä sillä, en mää sitä sano, että se huono soundi olisi, ainoastaan vaan harmillisen ylikäytetty. Kompura on oikeassa paikassa just oikea valinta, mutta todellakin, sitä pitää osata käyttää. Oikein käytettynä se on monipuolinen vehje, jolla voi tehdä useita erilaisia asioita soundille riippuen signaaliketjun muista palasista sekä toki itse kompuran säädöistä, soittotavasta, kitarasta jne.
 
Sit kun vielä eri kompurat soundaavat ihan eriltä - tai no, osa ihan tarkoituksella ei soundaa miltään - on soppa valmis. Osa kompuroista on puhtaasti soundia värittämättömiä "dynamiikan tasoittajia" tai "sustainin lisääjiä", toiset klassikkokompurat puolestaan muuttavat jo kitaran perussoundin aivan toisenlaiseksi (lisäävät säröä, muuttavat taajuusvastetta ronskistkin jne). Jälkimmäisillä haetaan nimenomaan kompuran "efektiluontoista" käyttöä, vaikka dynamiikkaa ei paljon kompressoitaisiikaan.
 
Tahdon vain sanoa tällä sitä, että jos kenties on joskus yhden merkkistä kompuraa käyttänyt eikä tykännyt siitä, kannattaa antaa mahdollisuus vielä jollekin muulle merkille. Esim. mää en saanut Bossin jostain peruskompurasta kuin pahan mielen, mutta tuosta Retro-Sonicista tykkään todella paljon. Myös Maxonin CP-101 oli hyvä ja erittäin neutraalisoundinen "sustaininlisääjä".
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=205336