Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Bogner duende simahti keikalla. Putkiko meni?
Aika:08.10.2011 13:10   (muokattu 08.10.2011 13:17)
Mullakin Duende yhdellä ainoalla keikalla alkoi pöristä ihan mystisesti kesken kaiken todella äänekkäästi. Onneksi sitä kesti vain hetken ajan ja se loppui sitten eikä sen koommin enää toistunut. Syy ei selvinnyt ikinä - liekö mahdollista, että keikkapaikan sähköissä olisi ollut häikkää, vaikea sanoa. Putkia en epäile syypääksi, koska ongelma korjaantui itsestään: en vaihtanut putkia pitkään aikaan tuon tapahtuman jälkeen ja kone oli aivan normaali kuukausien ajan, kunnes sitten oikeasti olikin aika vaihtaa pääteputket kun vahvistin alkoi rätistä ja napsua ja teho hiipua, mikä on ihan normaalia pääteputkien tullessa tiensä päähän.
 
Mää laitoin Tung-Sol:in 6V6-putket omaan Duendeeni kun tuli vaihdon aika ja hienosti pelasivat. Niiden säröytymiskynnys on hieman matalampi kuin JJ:iden, mutta mielestäni soundi on musikaalisempi, JJ:t ovat vähän kliinisempiä. Kannattaa samalla ostaa sovitettu nelikko pääteputkia: vaihdat putkista kaksi paikalleen saman tien ja pidät toiset kaksi varalla - ne menee sitten samoilla bias-säädöillä sisään seuraavan kerran kun pääteputket ovat taas vaihdon tarpeessa.
 
Etuasteputkia tuskin tarvitsee vaihtaa kaikkia - jos edes yhtä - mutta jos tilaat joka tapauksessa putkia, ota vaikka pari kappaletta myös ECC83:ia (eli 12AX7 eli 7025). Koko satsin vaihtaminen tuskin on perusteltua, sillä reverbin ja efektiloopin putket kestävät melkeinpä ikuisesti. Kovimmalla rasituksella on vaiheenkääntöputki, eli se, joka on lähinnä pääteputkia.
 
Mää en kyllä Sovtek:eja ekana laittaisi etuasteeseen, koska parempisoundisiakin putkia löytyy. Toisaalta, Sovtekit ovat yleisesti ottaen kestäviä ja toimintavarmoja. Nykyputkista mulla on hyviä kokemuksia ainakin TAD-putkista. JJ:t toimivat monesti myös, mutta niiden laadussa oli ainakin joku vuosi sitten aika paljon heittelyä. Ekaksi putkeksi (V1) voisin suositella vaikkapa TAD Highgradea, koska se on erittäin hyväsoundinen ja laadukas putki - ja V1 on koneen perussoundin kannalta tärkein putki.
 
Myös tasasuuntausputki kannattaa olla varalta jemmassa, jos kesken keikan sattuisi pamahtamaan. Mikä tahansa 5AR4 eli GZ34 hoitaa homman varmasti riittävän hyvin.
 
EDIT: Jaa, jos hinnalla ei ole väliä ja haluat maailman parasta sekä soundin että eliniän puolesta, voin kyllä myydä sulle muutaman Telefunkenin. Kysy lisää, jos kiinnostaa. :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=204412