Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:gonza
Alue:Klassinen
Aihe:Musiikkifestivaali unohdetuille säveltäjillemme?
Aika:08.10.2011 03:41
megatherium: Tavanomaisen totutulla konserttirepertoaarilla on harvoin minullekaan mitään innoittavaa ja inspiroivaa annettavaa siinä muodossa kuin se nykyään on olemassa fossiloituneiden ja muumioituneiden kaanoniin kuuluvien teosreliktien kokoelmana joiden sävelkieli ei puhuttele väkevästi tunteita ja intohimoja vaan on pikemminkin luonteeltaan pedanttisen saivartelevan ja vaikeroivan pessimismin tulosta, joista aito spontaani musikanttius, harmoninen ja melodinen lyyrinen kauneus, lumoava kauneus on poissuljettua arkkitehtonisen sommittelun ja muotosuunnittelun pakkopaitaan puettujen triviaalien melodisten ajatusten hallitsemassa musiikillisessa maisemassa, atmosfäärissä ja kaavamaisissa muotorakenteissa jotka saattavat olla myös mittasuhteiltaan hypertrofioituneita eivätkä noudata klassillisen kohtuullisuuden ja ekonomisuuden periaatteita muuten kuin lippukassan näkökulmasta tai sävelkielestä puuttuu tuore visionäärisyys josta välittyisi kuulijalle sisäinen kokemus-ja elämysmaailma jonka säveltäjä on pukenut säveliksi tiedottomassa sisäisessä itsetajunassa syntyneen alkuidun temaattisessa kasvuprosessissa,.
 
minulla on standardiohjelmistoon nähden aivan erilainen käsitys merkittävästä ja kiehtovasta tunteita kiihoittavasta musiikkiperinnöstä jolla vastoin kuin brahmsin ja siben kaltaisella virkamiesmäisellä pseudotaiteella on sieluun ylevöittävä ja kohottava vaikutus, siinä missä sibelius maanläheisempänä ja rahvaanomaisen kansanomaisena maalaa pienimuotoista akvarellia kylmästä syksyisestä auringonlaskusta 6. d-doorisessa sinfoniassa aiheidensa kevyessä leikissään mutta samalla melankolisena ja sublimoimattomana joskin soinniltaan kuulaana, esim. melartinin 3. f-duuri sinfoniassa kuululija tekee kuin haltiotuneen matkan taivaansinen kirkkauteen yhä korkeammalla nousten ja henkeään pidätellen kosmisten mittasuhteiden äärettömyydessä unohtumattoman uljaan trumpettiteeman kajahtaessa kuin kutsuhuuto tai kuinka vuoroin myrskyävä meri ja laajakaarinen aaltomaisesti kaartuileva melodiikka nooni-ja septimisointuharmonioineen luo seesteisen kirkastuneen vaikutelman merisinfoniassa vaikuttavat tunteisiin yhä uudelleen tai krohnin kyky punoa lyyrisen kaunista hivelevää melodiikkaa oppilastyöomaisessa vuodenajat sinfonian kesässä tunnevoimaisen kauneuden vavahduttaessa rintaa tai kuinka jälkisarjallista karakteweritekniikkaa sointipintoineen,melodisine linjoineen ja pisteineen ryöpsähtelee villin luonnonvoiman tavoin sinfoniseksi arkkitehtuuriksi organisoidussa meriläisen 3, väkevässä luomuksessa. melartinin 6. alkaa ja tuukkasen 2. päätyy massiivisena marssina jota myös pesola käyttää 1. sinfoniassaan.
 
pakahduttavaa. tuukkasta arvostan kanssa sibeä enemmän kaikkien aiemmin luettelemieni ohella joista kaikista löytyy romanttista kauneutta ja paatosta enemmän melodista laulavaa pitlkälinjaisuutta ja suuria tunnekokemuksia olivatpa nee haapalaisen, härkösen, pesolan tai ikosen, saati saikkolan, linnalan, karjalaisen, pesosen, leiviskän, isacssonin tai liukon töitä, vakaumukseni mukaisesti.

 

 
Nii'i. Joku hallitsee laajempia kokonaisuuksia, joku ei pienemmissäkään ole niin hyvä. Joku on oma uniikki itsensä, joku toinen aina jäljessä toista, joka osa-alueella. Joku ON X-iaaninen, jossain toisessa on kuultavissa hieman X-iaanisuutta, tai hänessä on vivahdus X ja X-ilaisuutta. Joku osaa käyttää orkesteria, joku ei osaa kirjoittaa edes pp:ta. Hassua, mikä milloinkin voi olla rahvaanomaista. Onko nyanssimattomuus sitä? Onko doorisuus sitä, vai ovatko nooni-septimisointuharmoniat? Onko rahvaanomaisuus kansanomaista? Onko kansanomaisuus luonnonmukaista? Onko luonnonmukaisuus Jumalallista? Onko aaltopeltimäisesti kaartuileva melodiikka junttimaista? Onko lempiruokasi Saarioisten maksalaatikko?
 
Jos lainaamani ylläoleva kirjoituksesi olisi 348. Sinfoniasi, minkä arvosanan antaisit sille?
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=202072