Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jii.haanpaa
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Putkivahvistimen Bias
Aika:19.09.2011 14:59   (muokattu 19.09.2011 15:12)
Josid: Uraltonen sivuilta löytyy hyvät ohjeet. Tarvitset yleismittarin, kynän, paperia, laskimen ja huolellisuutta ettet telo itseäsi, putkivahvistimissa on korkeat käyttöjännitteet, yleensä 250-600v. Ja muista biasointia tehdessäsi pitää ainoastaan yhtä kättä vahvistimen sisässä ja toista vaikka taskussa ettei vahingon sattuessa virta pääse kulkemaan sydämen lävitse.
 
Uraltonen ohjeilla on täälläkin väännelty. Nyt tuli kuitenkin hankittua kiinalaisvalmisteinen "mittapiuha", jolla voi näppärästi mitata katodivirran. Uraltone ohjeistaa seuraavasti:
 
"Joissakin vahvistimissa on katodin (EL34, 6L6 jne pinni 8, EL84 pinni 3) ja maan välissä pieni vastus (yleensä 1-10ohm), jonka yli voidaan mitata pääteputkien viemä virta helposti. Tarkista onko vahvistimessasi tämä vastus. Jos vastus löytyy sovella artikkelin lopusta löytyvää katodibiasoitujen vahvistimien biasointi ohjetta."
 
Tarkoitus olisi siis määritellä anodivirta katodivirran ystävällisellä avustuksella, jolloin uraltonen ohjeissa lukee:
 
"...Tässä arvossa on mukana myös suojahilan viemä virta, mutta se on niin pieni ettei sitä tarvitse ottaa huomioon."
 
Voiko suojahilan virran tosiaan unohtaa, eli onko "ongelma" vain akateeminen. Pikaisen guugeloinnin perusteella näyttää siltä, että itse asiassa valtaosa DIY-foorumien porukoista puhuu anodivirrasta vaikka mittaavat näillä piuhoilla ymmärtääkseni lähes poikkeuksetta katodivirtaa.
 
Selvästi pienempää suosiota nauttii tapa, jossa suojahilan virralle tipautetaan hihasta arvo. 5mA näyttää olevan suosittu ehdokas ( http://www.aikenamps.com/Biasing.html ). Kolmannessa tyylissä sanotaan, että 5% katodivirrasta on suojahilan ottama virta ( http://www.amp-fix.com/biasing1.htm ). Neljäs ja jostain syystä vähiten osumia saanut tapa oli mitata jännite yli suojahilan vastuksen ja laskea sen virta vastuksen arvoa käyttämällä.
 
Eli sanokaas nyt viisaammat, että mitä olen ymmärtänyt väärin vai unohdanko koko homman? Eihän joku 5mA kovin merkityksettömältä epeliltä vaikuta, jos puhutaa kokoluokan 30-40mA virroista. 5% olisi jo lähempänä merkitykstöntä, noin 2mA. Miten te noita piuhoja käytätte hyväksenne ( http://www.ebay.com/itm/Quad-Tube-A … &hash=item43a7d29d35#ht_1383wt_1146 )?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=202938