Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:wavelength
Alue:Rummut: soittaminen
Aihe:Keskustelua rummunsoiton opiskelusta ja opettamisesta.
Aika:17.09.2011 15:11
Speedy: Enkä minä tiedä onko se rahat-pois-mentaliteettiä, mutta musta rumpujen soitto voi olla harrastus myös siinä mielessä, kuin mikä muukin.. Ei kaikista jääkiekonpelaajista tule ammattilaisia, miksi siis rumpaleista pitäisi tulla. On teitysti eri asia onko joku OPS jota pitää seurata pakolla vai onko väljempää, mutta jos oppilaasta on kiva käydä tunneilla (ei ole pakotettu tulemaan) ja soittaminen on kivaa ilman sen kummempaa stressiä jostakin kapula tekniikasta, niin miksi itsekkään stressata? Asiaa voi aina silloin tällöin väläytellä, että mites olis tuo kapula-ote, tarkastappa välillä.. Toki haastavampaa opettajalle keksiä mitä soitetaan nykyisissä rajoissa, mutta asian voi ottaa taas vakavammin puheeksi parin kuukauden päästä.
 
Näinpä on. Seuraavassa ote taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteista:
 
"Taiteen perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaan minän kasvua ja kehittymistä
sekä hänen kykyään jäsentää ympäröivää todellisuutta. Oppilas rakentaa maailmankuvaansa ilmaisemalla ja tutkimalla taiteen keinoin kokemuksiaan ja itselleen merkityksellisiä elämän sisältöjä. Opiskelussa on keskeistä taiteen tekeminen ja sen kokemisen ilo sekä halu, taito, uteliaisuus ja uskallus tulkita taidetta persoonallisesti. Opetuksessa tulee ottaa huomioon oppilaiden yksilölliset erot ja tukea oppilaan kehittymistä hänen omista lähtökohdistaan."
 
Yleisen oppimäärän piirissä hilluvat oppilaat ovat useimmiten näitä "harrastelijoita", jotka eivät juuri tosissaan harjoittele, mutta nauttivat muuten vain soittelemisesta ja tunneilla käymisestä. Opetusuran alkupuolella minun oli hemmetin vaikea ymmärtää, ettei kaikilla maailman jannuilla olekaan hirveää sisäistä paloa tulla huippusoittajaksi, tai edes nousta mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta. Homma helpottui siinä vaiheessa, kun näin työni oletusarvoisesti enemmänkin musiikilla kasvattajana kuin soitonopettajana.
 
Perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän OPSien perusteissa toki mainitaan yhtenä tavoitteena antaa oppilaalle valmiudet musiikkialan ammattiopintoihin, ja opettaessani laajan oppimäärän OPSin mukaisesti vaadin oppilailtani enemmän ja oletan, että töitä tehdään tuntien välillä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=52&t=203893