Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mhelin
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Aktiivit studiomonitorit 200-300e:lla
Aika:14.09.2011 12:57   (muokattu 14.09.2011 13:10)
Mikael: Näin juuri ja omasta mielestäni on ainakin tarkkailuhommissa jyrkästi laskeva vaste sen jälkeen kun esim -3db on saavutettu. Näin voi luottaa paremmin siihen että se mitä kaiuttimesta tulee on luotettavaa. Loivasti laskeva vaste on ongelmallisempi sillä buustaamalla eq:lla sen alimmankin botnen saa kyllä esille ko. kaiuttimilla mutta näin miksauksen taajuusbalanssi on päin brinkkalaa.
 
Koitin vähän tutkiskella noiden esimerkkitapausten vasteita mutta yllättäen M-Audio, Behringer ja ESI eivät esitä mitään mittaustuloksia, eivätkä edes sitä millä alueella ilmoitettu taajusvaste vaste seilaa. Yamahan taajuusvasteen yhteydessä on ilmoitettu vain -10db mikä ilmeisesti kertoo vain sen missä kohtaa on ilmoitettu alarajataajuus. Esim Genelec ilmoittaa taajuusvasteet +/- 2,5 db:n tarkkuudella ja +/- 3 db on hyvin yleinen muoto.

 
Kaikissa kaiuttimissa jotka toimivat bassorefleksiperiaatteella vaste laskee jyrkästi eli 24 dB/oktaavi kotelon viritystaajuuden alapuolella. Tämän lisäksi kaikissa kunnollisissa aktiiivimonitoreissa on vähintään toisen asteen (12 db/oktaavi) tai jyrkempi ylipäästösuodin joka leikkaa bassot tuon viritystaajuuden alapuolelta jottei elementti rikkoudu. Suljetuissa koteloissa taajuus laskee vain 12 db/oktaavi, mutta vaste alkaa laskea jo ylempää kuin elementin Fs, mutta menee siis alemmas periaatteessa vaikka kuinka alas, mutta sähköisellä korjauksella liiketoisto loppuu alemmilla taajuuksilla mikä rajoittaa käytössä olevaa äänenpainetta.
 
Kaikki pienessä kotelossa olevat about 5" kaiuttimet joiden bassotoisto kuulostaa isolta ovat epäilyttäviä tapauksia. Bassotoisto on saatu kuulostamaan isolta virittämällä kotelo suhteellisen ylös korkealla Q-arvolla jolloin myös ryhmäviive kasvaa ja toisto on yksinuottinen ja jälkisointi julmetun pitkä. Tällaisilla miksatessa bassotoistosta tulee munaton ja subbarin kanssa kuunneltuna alimmilla taajuuksilla saattaa soida mitä tahansa epävireisiä bassoääniä.
 
5" suljettu on aika hyvä kun sitä korjataan sähköisesti Linkwitz-transformin tapaisella kytkennällä kunhan ei vaadita kaiuttimilta liian isoja äänenpaineita. Vielä parempi ratkaisu teknisesti olisi servo (tyyliin dspeaker.com, http://www.dspeaker.com/fi/tuotteet/dspeaker-servo-300pro.shtml ). Pelkällä EQ:llakin suljetusta saa käyttökelpoisen vasteen. Kaiuttimien sijoittaminen ja akustiikka on tietysti ratkaiseva asia joka tapauksessa.
 
Loivasti laskeva vaste on ongelmallisempi sillä buustaamalla eq:lla sen alimmankin botnen saa kyllä esille ko. kaiuttimilla mutta näin miksauksen taajuusbalanssi on päin brinkkalaa.
EQ:lla korjaamisella tarkoitetaan nimenomaan kuunteluketjun ekvalisointia / kalibrointia (mielellään mittamikillä, kuuntelemalla tuttua matskua yms.) eikä miksattavan materiaalin ekvalisointia, vai?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=203767