Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:JPHe
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Ensimmäinen verkkovirtakytkentä, vinkkejä kaivataan
Aika:04.08.2011 11:35
anttyj: Tuo Ultra-Clean -suunnittelija on tosiaan hakoteillä muuntajan toisiojännitteen suhteen. Hänen kytkennässään menee valtaosa tehosta harakoille lämpöhäviönä. Reguloidussa virtalähteessä peukalosääntö on, että muuntajan toisiojännite on 1,5 kertaa haluttu tasajännite, tässä tapauksessa siis 13,5 V. Sellaisia muuntajia ei kuitenkaan joka kaupan hyllyltä löydy. 12 V on liian vähän, joten seuraava vakiokoko, 15 V, on tässä tapauksessa oikea ratkaisu.
Olen samaa mieltä sen kirjoittajan kanssa joka puhui kaksinapaisesta kytkimestä. Yleissääntö on, että kytkimen on irrotettava verkon molemmat johtimet. Yksinapaisia kytkimiä ei pidä verkkovirralla käyttää kuin kattovalon (tms) kytkemiseen.

 
Tästä juurikin itsekin puhuin. Yleensä puhutaan minimi jännitetiputuksesta, koska silloin tehohäviö on pienin, Eli jos tällä regulla tehtäisiin 5V kytkentä, ei tuo 1,5 kertaa nyrkkisääntö ole ihan mahdollinen. Yritin katso data lehdestä minimijännitetiputusta, mutta en löytänyt. Speksit on kirjoitettu 5V tiputukselle, joka tuntuu hieman suurelta. Eli uskoisin kytkennän toimivan Vout + 3..5V hyvin, kysessähän ei ole LDO, joissa jännite-ero voi olla pieni. Data lehteä kannattaa muutoinkin lukea, koska sieltä se paras tieto löytyy aplication notesien kanssa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=202533