Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:joomak
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:akustisen kitaran sivujen taivutus
Aika:02.08.2011 13:35
Omia kokemuksia.
 
Kuuman putken kanssa taivuttaminen onnistuu muutaman harjoituksen jälkeen, mutta ilman muottia on vaikea saada täysin symmetristä. Taitaa olla nopein tapa. Olen käyttänyt ainoastaan saarnilla ja toimi hyvin.
 
Liottamalla puu ja kuumailmapuhaltimella kuumentamalla onnistuu myös hyvin. Puu oli koivua. Aputyttö käytti kuumailmapuhallinta ja välillä suihki suihkupullosta vettä, ettei pinta pääse kuivumaan. Tässä tarvitsee väkisin muotin. Tällä tekniikalla koivu taipui 335 sarven muotoihin. Koivun paksuutta en muista.
 
Viimeisimpänä tekniikkana käytin mahongin kanssa kylpyammeessa taivuttamista. Annoin ensin liota ammeessa noin vuorokauden. Sen jälkeen vaihdoin veden kuumaksi ja annoin puun lämmetä. Tämän jälkeen suihkutin kuumaa vettä kulloiseenkin taivutuskohtaan ja taivutin muotin ympärille. Muotin täytyy tietysti sietää kosteutta. Tässä taivutustekniikassa on se hyvä puoli ettei se vaadi kummoisia työkaluja tai tiloja. Aiemmin joku kirjoitti, että koa on tarkkaa oikeasta kosteudesta taivutettaessa. Koan tyyppisten puiden kanssa tämä menetelmä voi olla "liian märkä". Olen käyttänyt tätä tekniikkaa myös wengen kanssa, kun tein reunalistoja akustiseen. Onnistui lopulta, mutta muutama susi tuli.
 
Seuraavaksi tekisi mieli rakentaa ja kokeilla lämpömatolla taivutusta, mistä enemmän juttua tällä sivulla: http://gicl.cs.drexel.edu/people/se … uide/side_bending/side_bending.html
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=202615