Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:vesipeto
Alue:Laulaminen
Aihe:Aloittelijoiden virheet
Aika:12.07.2011 13:25
-Cale: Onko vinkkejä miten rentouttaa kurkkua kun monesti varsinkin muiden seurassa tulee jännitettyä sitä liikaa ja tulee sellainen kiristävä tunne eikä pääse niin korkealle kuin normaalisti itsekseen laulaessa? Olen yrittänyt miettiä mitä teen erilailla yksikseen laulaessani, ja ehkä en puske laulua niin kovaa ja syvältä vaan se tulee enemmän "edestä" tjsp. :) Osaltaan tuo puskeminen esim. bändireeneissä johtuu tehottomasta pa:sta johon täytyy miltei huutaa että kuuluu. Mutta en usko sen olevan ainoa syy tuohon, karaokessakin tuo sama ilmiö toistuu. Päätäkin pyrin pitämään alhaalla joka tuppaa nousemaan korkealle mentäessä.
 
Valtaosa lauluharjoittelusta, ainakin alussa, on juuri tuota kurkun rentouttamista ja oikean koordinaation löytämistä. Oma opetukseni on ollut että alussa erittäin kevyesti ja rennosti, vaikkapa huulitäryllä. Saundin pitää olla kevyt ja "tyttömäinen", kunhan kurkku on rento. Myöskään ei saa treenata liian korkealle, vaan sille korkeudelle jossa rentous vielä säilyy. Kyllä sitä korkeutta sitten pikkuhiljaa tulee lisää kun paikat on rennot. Myöhemmin siihen on helppo lisätä voimaa puristamalla äänihuulia enemmän yhteen (jos teet hitaasti "ommmmppppf" äänteen, tunnet tuon äänihuulien sulkeutumisen) ja lisäämällä ilmanpainetta sopivassa suhteessa.
 
Bänditreeneihin voisi auttaa, jos pistät vähän lisävahvistusta signaaliin kompressorilla. Silloin hiljempaakin lauletut kohdat tulee lujempaa pa:sta.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=201245