Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sir Attila
Alue:Livetoiminta
Aihe:Voiko päättäri olla "liian tehokas" kaiuttimille?
Aika:28.06.2011 23:36
Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni (voiko ajaa ilman riskiä...) sanoisin että ei voi. Aina kun yritetään ottaa kaiuttimista ns kaikki irti, on myös riski että kamat pettää, oli pääte sitten iso tai pieni. Kaiuttimen voi vaan tappaa eri tavoilla.
 
Yleisesti ottaen kaiutinviat voi jakaa kahteen perustyyppiin: liikaan RMS-tehoon joka aiheuttaa puhekelan sulamisen, ja liikaan piikkijännitteeseen joka ilmenee liiallisen liikepoikkeaman aikaansaamina vaurioina (esim. revenneet reunaripustukset). Se kumpi tulee ensin vastaan riippuu sekä päätteen koosta että erityisesti päätteelle syötetystä signaalista. Akustisessa livejutussa voidaan mennä tosi hiljaa mutta väliin voi tulla hirveitä transienttipiikkejä. Toisaalta jossain äärimmilleen kompressoidussa discojumputuksessa ei peak- ja RMS tehojen välillä ole eroa nimeksikään.
 
Oli signaali mikä vaan, alimitoitetulla päätteellä et saa aikaan liikaa liikepoikkeamaa. Tästä siis yksi turvallisuuspiste pienelle päätteelle.

Mutta kun pääte on pieni sitä helposti ajetaan säröllä, jolloin signaalin crest factor (piikkien suhde RMS tehoon) pienenee, eli ajetaan kaiuttimelle isoa RMS-tehoa ja rikotaan kaiutin vaikka akustinen äänenpaine olisikin pienempi kuin suurella päätteellä ajettu puhdas signaali (tästä siis piste isolle päätteelle).
 
Erityisen tuhoisaa alimittainen pääte on silloin kun ajetaan passiivijakoista kokoäänikaiutinta. Särö kun kasvattaa korkeiden taajuuksien tehoa. Eli jos vahvistimen perässä on joku 15"+pilli passiivijakoinen komero jonka ilmoitettu tehonkesto on 300W, teho terveellä signaalilla jakautuu esim 250W alapäälle ja 50W pillille. Mutta kun sama signaali ja teho ajetaankin särölle, tuo teho jakautuukin passiivijakarissa 200+100W ja pilli on mennyttä (toinen piste isolle päätteelle).
 
Eli äänin 2-1 päätteen pitää olla mieluummin isompi. Järki pitää olla matkassa ja jos ei ole niin ne kaapit saa rikki ihan numeroista riippumatta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=201926