Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Klezberg
Alue:Muut soittimet
Aihe:Haitarin näppikaavio
Aika:26.06.2011 13:50   (muokattu 26.06.2011 13:54)
ejhfi: Aivan juu juu, siis tämä soitin perustuu siihen olettamukseen, että biisi menee jossain tietyssä skaalassa, eikä sävellaji muutu tai varioid kesken biisin. No nyt mä ymmärrän. Itse kun taas pitäydyn mielelläni sellaisista laiskan miehen sävelrakenteista, joissa ei väkttämättä siirrytä kuin -sävelaskelta aina seuraavaan, tehdään kääntöjä seiskojen, mollien ja duurin välillä jne. mitkä ovat kieli- ja kosketinsoittimissa minimaalisen pieniä siirtoja otteissa. Sirmakassa tällaiset vaihtelut taas vaativat melkoista hapuilua.
 
Eli vaikka jos teen pudotuksen soinnuilla Dm-C#-Cm-H, niin kromaattisen skaalan soittopelillä sointumuutokset perustuvat pieniin siistymiin, mutta jos katson samat soinnut haitarin näppiskaavista, niin aika kaukana ovat näppäimet toisistaan. Jollain muotoa olisikin ehkä loogisempaa, että pystyrivissä menisi perusbassot kromaattisesti, seuraavassa pystyssä vaikka mollit, sitten seiskat, molliseiskat ja vaikka dimit, niin että vinorivi muuttuisi aina perussävelen mukaisesti.

 
Totta, tämä systeemi perustuu tiettyyn oletukseen että mennään jonkin aikaaa yhdessä sävelajissa ja sen I, IV ja V asteen soinnuilla. Mutta ei se niihin rajoitu. Loputkin soinnut löytyvät, mutta ovat sitä kauempana mitä harvinaisempia ovat. Sävellajin vaihdokset ja sen tapaiset sujuvat myös kyllä, käsi siirretään vain uuteen asemaan, mutta kromaattiset sointukulut ovat jo vaativampia.
 
Mutta pitää muistaa se että tuollaisessa näppiksessä on vaikea navigoida sokkona. Tuossa sinun ehdottamassa systeemissä joutuu heti aluksi oppimaan tekemään luokkaa viiden rivin hyppyjä ja ne vaativat jo melkoista harjoittelua. Siksi on hyvä että aluksi, helpoissa kappaleissa, pärjää viereisillä riveillä. Pitemmät hypyt rivien välillä kun vaativat pitempää harjoittelua ennenkuin osuvat kohdalleen. Tässä nuo tavallisimmat sointuvaihdokset löytyvät heti ja vaikeammat oppii sitten ajan ja tarpeen myötä.
 
Eli haitarikin on laiskan miehen soitin, mutta johtaa erilaisiin sointukulkuihin. Haitarin kanssa säveltäessä syntyy tämmöisiä sointukulkuja: Cm - Fm - Bb - Eb - Ab - Cm
 
Sittenhän on olemassa melodiabassohaitarit, joissa on kromaattinen bassonäppäimistö. Ei tosin pianon mukainen, vaan näppäinhaitaria vastaava.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=14&t=201971