Aihe: Sivuhaara keikkaliksoihin.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rantsu
30.04.2008 12:01:35
En kanssa tajunnut tota Jamin " yleisölle kelpaa hammondit.."
Kyllä ne kelpas niin perkeelesti silloin kun ei oikein muita saundeja
edes ollut.Ja on suuri ilo huomata niiden paluu.

 
No mä ymmärsin, että Jami tarkoitti että "yleisölle kelpaa SYNTIKAN hammondit"...
Kerran meinasi olla hyvä meininki, mutta siitä on jo aikaa...
rintapek
30.04.2008 13:18:30
 
 
Ketjuhan sitten vissiin hakemisen jälkeen siirtyi sille aiotulle sivuraiteelle.
 
Aika pitkälti varmaan bändit ovat tuottaneet ohjelmistonsa itse, eli käytännöllisesti katsoen opetelleet biisit reenikämpillä ja mahdollisesti uudelleensovittaneet ne biisit, jotka eivät ole tuntuneet jouhevasti toimivan.
Kuinka moni sitten on ajatellut näitä tuotannollisia seikkoja teistä tarkemmin, eli onko esim. bändin yhteistä soundia pyritty jotenkin muuttamaan tai onko ajateltu vaikkapa tuota sutisoittoa ja muita tyylillisiä seikkoja?

 
Tuo on meikän bändillä jokseenkin elinehto. Neljä harrastajaa, joista kukaan ei ole mikään virituoosi. Se on jokseenkin pakko funtsia hyvinkin tarkkaan mitä ja miten soitetaan, että yleensä saadaan kasaan ohjelmisto, jolla keikalle kehtaa lähteä.
Jotenkin siis löytää biisistä bändin vahvuudet, joita korostaa ja oikopolut, joilla _piilottaa_ heikkoudet.
 
Juuri nyt tuo tulee meillä erittäinkin laajassa mittakaavassa eteen, kun bändi on toistaiseksi rampa. Uutta miestä olemme kuumeisesti metsästämässä, ja kun sellaisen saamme, niin ei voi edes olettaa, että ohjelmisto säilyisi samana. Kun soittaja saadaan, niin tarttee metsästää ne uudet vahvuudet.
 
Millä sviddulla sä soitat Dallapen piisia 1:1:teen jollain triolla tai kvartetilla?
 
Kyllä jotain omaa on saatava jokaiseen esitykseen. Riittää jos esityksessä on kuitenkin kulloisenkin kappaleen tunnusomaisimmat piirteet ettei liian oudoksi mene.
Itse olen joskus harrastanut myös jopa sellaista, että olen ottanut uuden biisin ohjelmistoon kuulematta alkuperäistä ollenkaan. Joskus tuo onnistuu, joskus taasen ei mitenkään.
 
Sama täällä, joskus onnistuu , joskus ei , ne mitkä ei millään taitu tuolla metodilla, tiputetaan pois, maailma on sävellyksiä väärällään.

 
Jokseenkin noin. Meilläkin löytyy useitakin biisejä, joista joku ei ole kuullut orkkista koskaan. Kuunnellaan vissiin vähän eri radiokanavia. Mutta ei tuo menoa haittaa. se on pikemminkin yllättävää, että ihan simppeleistä kolmen soinnun rokeistakin löytyy jumalaton määrä sellaisia, joita emme saa toimimaan sitten millään. Soitto on ko kivirekeä vetäisi. Toiset taas natsaa ihan kertalaakista. Ymmärtäisi, jos vaikeusasteilla olisi jotain eroa, vaan kun ei.
Mutta niinko tuossa sanottiin, onneksi maailma on biisejä väärällään.
 
Lauluyhtyeitä löytyy yllättävän vähän tanssimusapuolelta, kapakkabändeistä ehkä enempi. Tarkoitan ryhmiä joilla olisi 3 tai 4-äänistä stemmaa oikein vasiten harjoiteltuna
 
Yhdenkin kelvollisen laulajan saaminen bändiin on tuskallista. Saati, että löytyisi neljä, joilla vielä stemmataito hallussa. Ainakin näin harrastepuolella. Kaksiäänistä löytyy meiltäkin, kolmeäänistäkin jonkun verran. Basistallakin on lauluun taito, mikserissä on kanava vapaana odottamassa, mikki on odotellut pari vuotta ja on edelleen suojapussissa. Kait se täytyy välispiikeillä aloittaa, että saa tuon mikkikauhun ensin poistettua.
One kind of music only - the good kind
Juupe
30.04.2008 13:23:10
Mites se viulumatto sitten tuotettais muuten kuin synalla?
 
Mihin sitä syna-viulumattoa ylipäätään tarvitaan? Kamalaa on se.
Qsine
30.04.2008 13:24:43
 
 
Tuo "Dallapé-saundi" on myös ikuisuuskysymys, jossa on mielestäni kyse mielikuvilla pelaamisesta. Eli mikä on jonkin tietyn saundin ydin tahi maneeri, joka olisi tiivistettävissä 3-4:n ihmisen esitettäväksi?
 
Neljän hengen bändillämme Dallapé -meininki tarkoittaa automaattisesti sitä, että hanuristi komppaa, ja meikäläinen nappaa Korgin T3:n B-pankista käyttöön Eino Katajavuori-xylofonin. Ja uskokaa tai älkää: vanhoille starboille tulee xylofonihumpasta yllättävän usein mieleen juuri se Dallapé, muutamaankin otteeseen ovat tulleet asiasta sanomaan, patukat.
 
Suosittelen lämpimästi ko. korvankääntötempun testaamista.
"Aurinkovoide ja kengurupallo eivät sovi yhteen. Jos aiot voidella itsesi, älä tartu kengurupalloon!"
jape2
30.04.2008 13:37:01
Mihin sitä syna-viulumattoa ylipäätään tarvitaan? Kamalaa on se.
 
Mä en tarvii sitä mihinkään, mutta teen "tilaustyötä"
Tää saundi ja sutikisa on sikäli loppumaton, et hyvä rumpu-äijä
soittaa rokkikeikan pelkillä koteloilla (oon nähny hra Kettusen tekevän kerran niin)
Ranskalaiset korot on sudittu Helsingin puhelinluettoloon jne.
KoskPaavo
30.04.2008 13:56:29
No mä ymmärsin, että Jami tarkoitti että "yleisölle kelpaa SYNTIKAN hammondit"...
 
Siis totuushan on että " yleisölle" kelpaa mikä vaan kelvollisesti ja edes tunnistettavissa oleva juttu. Kelpaa vaikka koko rytmi-, basso- ja komppiosasto koneilla tuotettuna. Pianot, Hammondit, jousimatot, rhodesit syntikoilla tuotettuna jo hyväksytään. Ei kukaan tule sanomaan että " ei se oikeata Hammondia koskaan korvaa".
Tyhmien parissa ajan viettäminen tyhmentää.
Juupe
30.04.2008 14:11:40
Ranskalaiset korot on sudittu Helsingin puhelinluettoloon jne.
 
Levylle, joo, mutta miten onnistuis tanssiorkesterilta livenä, ilman miksaajaa. No varmaan onnistuis jotenkin.
 
Käytän suteja tanssikeikoilla aika vähän, joissain slow-foxeissa yms. Risukeppejä tulee käytettyä enemmän, vähän niinkuin kompromissina, esim. joissain valsseissa. Sutien opettelu jäi aikoinaan vähäiseksi varmaan osittain siitä syystä, että kun tanssikeikkoja aloittelin, ei rumpuja mikitelty, eikä sudit kuuluneet tanssilavoilla mihinkään.
 
Aika monessa originaali tango- ja valssi-levytyksessä rumpali soittaa sudeilla. Ja mitä tekeekään tanssibändin rumpali keikalla? Polkee tangossa bassaria täpöllä joka neljäsosalle, ja valssissa painottaa ykköstä bassarilla ja ridellä. Aika kaukana originaalista, mutta enpä ole koskaan kuullut tanssijoiden tästä valittavan, eikä ole vaikuttanut mitenkään soittajien liksaan. Eli tästä tullaan mutkan kautta siihen, mitä Jami tarkoitti. Tanssikansalle soundeilla ja sovituksilla ei ole mitään merkitystä, riittää että laulu ja rytmi tulee selkeästi, ja on hyvä meininki. Tämä on valitettava tosiasia, kantapään kautta vuosien saatossa opittu. Soundeja ja sovituksia heirotaan lähinnä soittajien oman viihtyvyyden ja mielenterveyden takia. Tanssijat vain nyrpistelevät nokkaansa jos on liian hienoja sovituksia.
jape2
30.04.2008 15:24:41 (muokattu 30.04.2008 16:21:30)
J.Karjalainen jossain artikkelissa kertoi hammond saundin
tehneensä DX seiskalla ja chorus purkilla.
Arvosteluna kriittisen a/siantuntijan kehut aidon hammondin käytöstä.
 
Miten muuten se "hyvä meininki" syntyy silloin kun on saundit mitä sattuu,
ja sovitukset puuttuu? Niinjuu...
jeppeq
30.04.2008 15:49:45
Soundeja ja sovituksia heirotaan lähinnä soittajien oman viihtyvyyden ja mielenterveyden takia. Tanssijat vain nyrpistelevät nokkaansa jos on liian hienoja sovituksia.
 
Kirjoittamasi tarina on surullista, mutta noinhan se totuus hyvin pitkälle tanssikansalle suunnatussa ohjelmistossa menee. No aina välillä pieniä poikkeuksiakin sallitaan. Mielenterveyttään kannattaa myös joskus heiluttaa lukemalla aktiivitanssijoiden "asiantuntevia" lausuntoja tuolta "dinosaurus.net":istä. Siellä vallan nuristaan, jos onkin poikkeavia biisejä ja kuitenkin jo sivulauseessa niitä uusia ihanuuksia odotellaan.
 
Parhaiten menestyvät ne jotka jättävät kaiken ylimääräisen soittamisesta pois ja vielä varmuuden vuoksi soittavat jäljelle jääneestä materiaalista korkeintaan puolet. Tuolloin ei tule liikaa ymmärrettävää ja "käy makiasti jalan alle". Myös pitää muistaa korostaa kaikkia ulkomusiikillisia asioita.
 
Aina ei vaan oikein jaksa malttaa.
Ukko
30.04.2008 16:08:31
 
 
No ehkei nyt ihan kaikkea pysty soittamaan triolla ihan täysin originellin mukaisesti, mutta jos siltä tuntuu että tuon kokoisia pändejä haluaa vetää kunnolla, niin ei muuta kun taustanauhoja väsäämään
 
Eikse ole siinä vaiheessa sama vaikka kaikki instrumentit ja laulut tulis nauhalta ja bändi on vaan soittavinaan/laulavinaan. Jotenkin ajatus tökkii kun puhutaan live musiikista :/
Otetaas taas.
Timi
30.04.2008 16:32:25
Välillä tuntuu että joku tärkeä ryhmä unohtaa sen,että yleisöllehän me soitetaan ja esiinnytään!Ei perhana toisillemme!Kait sellaisiakin on.Jossain helkutin kellareissa?Eikä varmaan vedä tanssimusaa.
Kylmän viileesti!
Timi
30.04.2008 16:35:04
No ohhoh - johan sammakon sylkäsit.
 
Eivätkö valssi, hidas valssi, foksi, slow fox, rumba, beguine jne olekaan normaalia tanssimusiikkia?
 
No ei tietenkään!Nuohan ovat jotain ihmellisyyksiä?Hanuripartioiden kummajaisia.

 
Voi nenä!Miks ei kukaan tarttunut,kun yritin provoilla?
Kylmän viileesti!
Timi
30.04.2008 16:44:31
Eikse ole siinä vaiheessa sama vaikka kaikki instrumentit ja laulut tulis nauhalta ja bändi on vaan soittavinaan/laulavinaan. Jotenkin ajatus tökkii kun puhutaan live musiikista :/
 
Voi jessus!Aatteleppa kuinka bändiä ylistettäis jollain hääpalstalla.Hei ne veti kaikkea.Jopa Beatles ja Madonna ja Abba kuullosti aidolta.Se Tyttären valssi jotenkin tökki.(Bändi yritti itse)
Kylmän viileesti!
baron
30.04.2008 17:20:44
 
 
Voi jessus!Aatteleppa kuinka bändiä ylistettäis jollain hääpalstalla.Hei ne veti kaikkea.Jopa Beatles ja Madonna ja Abba kuullosti aidolta.Se Tyttären valssi jotenkin tökki.(Bändi yritti itse)
 
Joku vuosi sitten rokkibändin keikalla sound-checkin yhteydessä testattiin, toimiiko myös taukomusa ja pistettiin joku Shadows soimaan ja oltiin pelleilymielessä soittavinamme sen päälle ja kapakan omistaja tuli sattumalta paikalle ja alkoi kehua meidän soundia!
Neljä Ruuvia
30.04.2008 17:36:58
Joku vuosi sitten rokkibändin keikalla sound-checkin yhteydessä testattiin, toimiiko myös taukomusa ja pistettiin joku Shadows soimaan ja oltiin pelleilymielessä soittavinamme sen päälle ja kapakan omistaja tuli sattumalta paikalle ja alkoi kehua meidän soundia!
 
KATO KU TEIDÄN SOUNDI ON SIINÄ KOHTAA KVALITATIIVISESTI OTTANUT JÄTTIASKEELEEN YLÖSPÄIN. Rakkaudella, 4R :-)
Jami
30.04.2008 21:16:08
 
 
Tarkoitatko, Jami, että kiipparisoundit on tanssibändeissä niitä pahimpia ongelmapesäkkeitä? Jos, niin oisko sulla jotain ratkaisumalleja asian suhteen?
 
En tokikaan oo mitään enkä ketään syyllistämässä. Ei kiippareita saundeineen, sähköbassoa, äänentoistolaitteita kaikkine puutteineen jne käytettäisi jos ne ei yleisölle kelpaisi. Jos asiakas maksaa ja on jopa tyytyväinen niin siitä vaan.
 
Ei sekoiteta edellistä meidän omiin intohimoihimme ja haluihimme. Tarjotaan yleisölle mitä ikinä keksivät haluta, kunhan siitä maksavat. Ja kun vähän haluavat maksaa niin äänitellään taustanauhoja ja käytetään vimpaimia. Oon tähän tosiasiaan nyt lopullisesti nöyrtynyt.
 
Että me keikoilla itse jaksetaan ja voidaan lajitoverillekkin (toinen humppaesa) näyttää ja hänen kanssaan keskustella niin tehdään arreja, treenataan hienouksia, hussataan rahat seuraavaan kiippariin kun siinä on 2miljoonaa saundia. (nykyisessä kun on vain miljoona). No taas tuli piikki kiippareihin vaikken meinannukkaan. Johtuu vissiin siitä kun ne kiipparit eniten yrittää soitinta matkia. Yleisölle menee täydestä että väärin on moittia. Eivät ole ongelmapesäkkeitä. Yhtään enempää kuin laulusaundi, bassonmöyhinä jne.
 
Tanssimusa on miehelle lupa ottaa naiseen kiinni ilman oikeusseuraamuksia. Soiton pitää palvella näiden yhteisen askelluksen löytymistä. Yhteinen askellus löytyy parhaiten tutussa ja turvallisen tavanomaisessa soitossa. Askelluslajeja pitäis soittaa juuri niin montaa kuin askeltajat osaavat. Soitannollisuudet, estraaditaiteellisuudet, sovituksellisuudet, saundillisuudet olis syytä olla sellaisia ettei tanssilattian parin askellus vain mitenkään häiriintyisi eikä harhaantuisi haparoivan ja enteellisen aktin huipennuksesta.
 
Edellisen kappaleen toteutumiseen kelpaa mitkä tahansa soittimet ja niitten jäljitelmät. Seuraavan romaanin voin kirjoittaa siitä mitä on musiikki, sen saundit, sen tavoitteet, mahdollisuudet ja syyt.
 
amen
Äläkää poikerooset ryöttäkö römpsää.
Riksteri
30.04.2008 21:40:11
"Tanssikansalle soundeilla ja sovituksilla ei ole mitään merkitystä, riittää että laulu ja rytmi tulee selkeästi, ja on hyvä meininki."
 
Näin vappuna tämä puheenaihe onkin ajankohtainen. Suurin osa ihmisistä tekee töitä palkkansa eteen ja ymmärtää elämän realiteetit. Lisäksi kaikenlaista luovaa, esittävää, yhteisöllistä ja taiteellista toimintaa katsotaan suopeasti, eikä pikkuasioihin puututa.
 
Ammattilaiset (jos sellaisia esittävässä tanssimusiikissa on?) hyötyvät amatöörisoittajien luomasta kulttuurista siten, ettei pelkästä rahasta, ammatillisin motiivein soittavia haluta arvostella raadollisemmin kuin folklore -tyylillä esiintyviä.
Jami
30.04.2008 21:42:56
 
 
Senverran hyvää vappusimaa mulla jotta pakko viälä sanua:
 
Muusikot on aina joskus halunnu vetää överiksi. On tehty biisiä keräten latteimmat ja kuluneimmat iskelmäfraasit ja tehty biisi. Naureskellen. Tai on heitetty jotain lätyn täytteeksi. Kun ei ny kunnon biisiä enää ollu. Näin on syntyny esim. Belargonia ja Fiilaten,höyläten. Yhtä huonosti näyttää nykysoittaja tietävän mitä asiakkaansa oikeasti haluavat. Joitain se ei oikein edes kiinnosta. Marina palkan pienuudesta on kiinnostavampi keskustelunaihe. Vai hä?
Äläkää poikerooset ryöttäkö römpsää.
jape2
30.04.2008 21:47:09
Ihmiset joiden elämäntyö on ihan jossain muualla kuin musiikissa
yrittävät tänäkin vappuna kertoa millaista on ja pitäisi olla musiikki ammattina.
 
Hyötykää nyt kaikki vaan siitä että kerran oli hyvä bändi, ja sitten tilattiin
jotain eikä se ollutkaan mistään kotoisin. Insinöörejä ja verojohtajia muusikon
vaatteissa.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)