Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: (jälleen) kitaran maadoituksesta
1
ngo
01.01.2014 22:36:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve! auttakaa tyhmää:
 
on tässä tullut vähitellen opiskeltua kitaroiden saloja ja hommassa on vielä paljon opittavaa synamaailmasta tulleelle jolle kaikki signaalit ovat käytännössä linjatasoisia eikä mitään kitaroista tuttuja erikoisuuksia ole tarvinnut tuntea.
 
perheessä on fenderin strato HSH-mikeillä ja 5-way switchillä sekä passing lane -nupilla joka ohittaa käsittääkseni kaikki potikat koska soundi kirkastuu ja tulee "täydellä" voimakkuudella. kitara on kuitenkin ollut aika surinaherkkä ja mietin voisiko tilannetta jotenkin parantaa esim maadoituksella.
 
avasin uteliaisuudesta rungon katsoakseni yleismittarilla että kaikki maat ovat kiinni. Sisältä löytyikin sitten tällainen omituisuus:
 
http://i.imgur.com/f54Qs00.jpg
http://i.imgur.com/TB2IFvZ.jpg
http://i.imgur.com/j2kFAs2.jpg
 
(pahoittelut surkeasta kuvanlaadusta)
 
eli puurunkoon on vaan suoraan ruuvattu maajohdin. ensin olin ihan pihalla mitä virkaa tällaisella edes oikein on ja sitten luin että faraday-häkkisuojan voi tehdä myös sähköä johtavalla maalilla eikä pelkästään esim teippauksilla. Tuossa puupinnan päällä selkeästi on joku maali (lähikuvassa oikealla näkyy että maalipinta on lohkeillut rungosta irti), joten olisiko siinä vastaus sille mihin tuo maadoitusjohto on kiinnitetty? tuossa pintapleksissä on aluteippaukset sisäpuolella.
 
eikö pistämällä kaikki rojut tuollaisen faradayn häkin sisään ja maadoittamalla sen saa aikaan samalla kertaa sen että komponentit ovat suojassa ulkoisilta häiriöaalloilta ja kaikki ovat samassa maassa kiinni? en vielä kerennyt tarkistaa että onko kaikki maadoitettu pistemäisesti siihen plugiliittimen ulompaan holkkiin mutta luulisi kai että valmistajat ymmärtävät olla kolvaamatta johtoja niin että maasta muodostuu silmukka?
 
rainmaker
01.01.2014 23:26:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt noista kuvista en aivan saanut selvää, että onkos tuossa kieliä (tallaa) maadoitettu mitenkään? Eli meneekö maajohtoa jostain kohti kitaran takapuolelle ja onko se juotettu jousipitimeen kiinni? Tai jos tuossa on kiinteä talla, niin meneekö maajohto jotain kautta tallalle?
 
Jos tuo kielien maadoittaminen on syystä tai toisesta unohtunut, niin melkoiset pörinät lähtee.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
Old Joe
02.01.2014 00:29:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En sokeasti luottaisi siihenkään, että tuo maali olisi todella johtavaa. Viimeisin kokemus tuli mittaillessani squju straton maadoitusta. Edes MOhm alueella ei tullut lukemaa, vaikka mitatava etäisyys maalin pinnalla oli vain pari mm. Toisin sanoen tuo maali oli ainakin tässä tapauksessa tavallista harmaata mönjää, ilman johtavuutta. Eipä siihen tosin ollut maadoitusta yhdistettykään.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
Rg505bk
02.01.2014 01:07:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tuo johtavuus selviä helpoiten ihan yleismittarin jatkuvuus-toiminnolla? Kärjet kiinni kahteen pisteeseen maalipinnalta ja jos piippaa, niin maali on johtavaa.
 
Omaan palacasreriin tein häiriönsuojauksen alumiiniteipistä, vastaavalla tavalla kuin kuvassasi vedin piuhat maihin. Googleta star-grounding, niin löytyy asiaa straton maadoituksesta (en nyt muista saitin nimeä, mutta tolla haulla varmaan löytyy).
 
tth69
02.01.2014 05:08:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alumiiniteippiä käytettäessä on syytä varmistaa, että häkki todella toimii. Teipin liimapinta on kaikesta huolimatta eriste. Suikaleet voi yhdistää toisiinsa esim. kupariteipillä. Kaikkein halvin häkki syntyy foliosta. Itse käytän sitä paksumpaa talousfoliota. Rullalla eristää about 80 kitaraa :)
 
Kaikki, minkä voi, kannattaa tehdä itse - paitsi jos on vara ostaa valmiina.
Rg505bk
02.01.2014 08:21:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tth69: Alumiiniteippiä käytettäessä on syytä varmistaa, että häkki todella toimii. Teipin liimapinta on kaikesta huolimatta eriste. Suikaleet voi yhdistää toisiinsa esim. kupariteipillä. Kaikkein halvin häkki syntyy foliosta. Itse käytän sitä paksumpaa talousfoliota. Rullalla eristää about 80 kitaraa :)
 
Näinpä, tästä selviää taitttamalla hieman teipin reunaa siten, että alumiinipinnat ovat vastakkain. Yleismittarillahan toimivuus sitten kannattaa vielä tarkistaa...
 
Teipissä etuna on liimapinta, muutenhan tuo on vähän tusaamista verrattuna vaikka nyt folion käyttöön. Eipä nuo kuparifoliotkaan paljoan kustanna, jos vaikka SP-elektroniikasta hommaa.
 
Sax-pappa
02.01.2014 09:48:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitten täytyy muistaa, että yksikelaiset mikit ottavat herkästi häiriöitä ulkoisista magneettikentistä (loisteputken kuristin jne.) Tähän ei valitettavasti nuo teipit ja maalit auta. Tuon magneettikentän aiheuttaman häiriön yleensä tunnistaa siitä, että häiriö vaihtelee kun kääntelee kitaraa eri asentoihin.
 
ngo
03.01.2014 14:37:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kiitos kaikille hyvistä vastauksista!
 
rainmaker: Nyt noista kuvista en aivan saanut selvää, että onkos tuossa kieliä (tallaa) maadoitettu mitenkään? Eli meneekö maajohtoa jostain kohti kitaran takapuolelle ja onko se juotettu jousipitimeen kiinni? Tai jos tuossa on kiinteä talla, niin meneekö maajohto jotain kautta tallalle?
 
Jos tuo kielien maadoittaminen on syystä tai toisesta unohtunut, niin melkoiset pörinät lähtee.

 
juu on se maadoitettu.
 
lähinnä tässä on mietityttänyt se että onko siitä mitään hyötyä että tuon faraday-häkin liittää maadoitukseen? pitäisikö myös kaikkien häkin pinnassa olevien komponenttien (esim mikit ja potikat) olla yhdistetty maasta tuohon alu/kupariteippaushäkkiin jotta suojaus toimisi?
 
ainakin tällä hetkellä kitaran kansipleksissä oleva aluteippaus on yhdistetty kaikkiin komponentteihin (testattu yleismittarin jatkuvuustoiminnolla) ja LISÄKSI kaikista komponenteista lähtee maajohto joka yhdistyy sitten tuohon yhteiseen maahan joka on plugissa.
 
eikö tuo tarkoita tällä hetkellä siis sitä että tuossa on jokaisella komponentilla oma ground looppinsa joka aiheuttaisi lisähäiriöitä (koska jokaisesta potikasta ja mikistä lähtee tuon aluteippausmaan lisäksi se oma maajohdo)? vai tuleeko tuosta silmukasta ongelmaa kun molemmat maat yhdistyvät samaan ja niissä sitä kautta on väistämättä sama potentiaali?
 
ps. olen huomannut että juuri tuolla single coililla kuuluu terävä pörinä joka lakkaa koskemalla kieliin/tallaan/mikkiliitäntään/mikkeihin mutta se varmaan oli tuon tyyppisten mikkien perusominaisuus.
 
JPHe
03.01.2014 14:56:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ngo:
eikö tuo tarkoita tällä hetkellä siis sitä että tuossa on jokaisella komponentilla oma ground looppinsa joka aiheuttaisi lisähäiriöitä (koska jokaisesta potikasta ja mikistä lähtee tuon aluteippausmaan lisäksi se oma maajohdo)? vai tuleeko tuosta silmukasta ongelmaa kun molemmat maat yhdistyvät samaan ja niissä sitä kautta on väistämättä sama potentiaali?

 
Näinhän se on ja yleensä oikein tehty kytkentä harvoin tarvitsee noin laajamitaista suojausta. Huonossa tapauksessa se son siis enempi haitaksi, mutta tuurilla ne laivatkin seilaa... Tässä paras olisi nyt kokeilla hieman muuttaa tuota maadoitusta ka kuunella vaikutusta. Esimerkiksi poistaa tuo maadoitusjohto tai muutoin vähentää maasilmukoita.
 
Itse puhuisin mielummin potentiaalipisteistä, jotka aiheuttaa varauksen liikkumisen johonkin suuntaan. Eli jos tuplamaa ei aiheuta oleellisesti pidempää reittiä, niin silloin virtakaan ei halua sinne mennä, eikä hurinaa aiheudu. Tähtimaadoituksessa idea on nimenomaan tarjota maavirralle yksi hyvä maa. RF:ssä taas lähin maa on oleellisin, jotta kentät pysyvät mahdollimman lähellä varsinaista signaalia..
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti