Muusikoiden.net
26.09.2022
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Onko eestin musiikki parempaa kuin suomessa sävelletty?
1
megatherium
13.07.2022 15:51:40 (muokattu 13.07.2022 18:30:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rudolf Tobias oli Eestin ensimmäinen ammattisäveltäjä jonka tunnetuin teos on oratorio Joonaan lähettäminen jonka veroista ei liene suomessa ainakaan noihin aikoihin vielä sävelletty jos koskaan sillä Ilmari Krohnin oratoriot eivät ainakaan pärjää sille vertailussa. Myöhemmin Tobias muutti saksaan jonka kansalaisuuden hän sai. Tobiaksen kuva oli Eestin 50 kruunun setelissä.
 
Eestin ensimmäiset ammattipianistit olivat Artur ja Theodor Lemba joista ensin mainittu sävelsi eestin ensimmäisen sinfonian. Myös Kappin säveltäjäperhe on tunnettu ja jonka jäseniä ovat isä Artur, poika Eugen ja veljenpoika villem.
 
Kysymys suomen ja eestin musiikin paremmuudesta tuli vain mieleeni siitä kun osin tuntematonta vanhaa ja osin tunnettua nykypäivän eestiläistä musiikkia brittiläinen levy yhtiö Chandos on toisin kuin suomalaista levyttänyt pari levyllistä.
 
Vastaan itse että ei millään muotoa sillä suomella on suuremman väkiluvun vuoksi säveltäjärintamassaan enemmän leveyttä ja syvyyttä vaikka unohdettuja neroja on enemmän kuin tarpeeksi mutta eestiltä esim. puuttuvat ensimmäisen aallon modernistit kokonaan joita suomessa edustavat mm. Merikanto, Pingoud, Raitio, Sonninen ja Ranta ja tuotteliaita 1900 luvun alussa syntyneitä sinfonikkoja eestiltä edustavat vain Artur Kapp 4 sinfoniallaan ja Eduard Tubin joka väsäsi 11 sinfoniaa kun Fordell peräti 44, Saikkola 10, Marttinen 10, Ringbom 6, Törne 6, Ikonen 6, Tuukkanen 6, AAltonen 5, leiviskä 4 jne. mutta varhaisempiin eestiläisiin kuuluvat vielä Heino Eller, mikhel Lüdig, kaljo raid ym. mutta yksistään Melartin on jo ylivertainen sävelseppo ja muita suomalaisia 1800 luvun lopulla syntyneitä olivat sibelius, Kajanus, Furuhjelm, Mielck, Koethen, Törnudd, Linko, Launis jne. ja musiikinhistoriamme ulottuu taaksepäin historiassa mentäessä eestin musiikinhistoriaa kauemmaksi klassismiin saakka josta Crusell klarinettikonserttoineen on paras esimerkki tai oikeastaan hän edustaa lähinnä varhaisromantiikkaa ja oopperasäveltäjinä Pylkkäselle ja Launikselle ei eestissä löydy vertaisia. lisäksi suomessa on modernimpiakin säveltäjiä enemmä'n kuin eestissä alkaen Fougstedtista, Bergmannista ja Kokkosesta.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Henri Henri Olavi
13.07.2022 19:49:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No kyllä Arvo Pärt hakkaa kenet tahansa suomalaisen säveltäjän.
 
Aum Trayambakam Yajamahe Sugandhim Pushtivardhanam Urva Rukamiva Bandhanaan Mrityor Mokshiye Maamritat
megatherium
13.07.2022 20:16:02 (muokattu 14.07.2022 19:47:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: No kyllä Arvo Pärt hakkaa kenet tahansa suomalaisen säveltäjän.
 
Mihin tämä väite perustuu? Oletko saanut Pärtin musiikista joskus musertavia emotionaalisia kokemuksia enemmässä määrin kuin suomalaisten säveltäjien teoksista vai mihin seikkaan perustat väitteesi? Tarkoitatko sitä oletettavasti modernimpaa ja rohkean kokeilevaa tyyliä edustavaa varhaiskautta vai sitä tintinnabuli tyyliä pienine kelloineen tai kulkusineen ja keskiaikaisine musiikkivaikutteineen jota myös uusyksinkertaisuudeksi kutsutaan?
 
Itse olen Arvo Pärtin sinfonioita kuunneltuani täysin eri mieltä kanssasi ottaen huomioon hänen musiikkinsa melodisen ja harmonisen yksinkertaisuuden verrattuna esim. Melartinin edustamaan kompleksiseen postromanttiseen ja saksalaiseen orkesteritraditioon pohjautuvaan tyyliin.
 
Mielestäni eestiläisen Heino Jürisalunkin sinfoniat ovat kunnianhimoisempia teoksia kuin Pärtin myöhäisemmät sinfoniat keskiaikaisine vaikutteineen, kaikki kunnia Pärtille kuitenkin säveltäjänä.
 
Eräässä Säveltaidetoimikunta sarjan jaksossa keskusteltiin Pärtin musiikista ja vedottiin hänen musiikkinsa simppeliyttä ajatellen mm. sen harmonisen tapahtumisen niukkuuteen hänen edustaessaan hieman samaa tyyliä kuin Vasks ja gorecki. A molli asteikkoa muutaman kerran alaspäin on se analyysi vailla jälkisarjallisen musiikin säveljonoanalyysiä vaikka kyllä he tunnustivat että Pärtin musiikki käy sydämeen.
 
Pärtin musiikki on hyvin levollista ja rauhoittavaa kun Tuukkanen saa Meri sinfonian laajalla spotifysta poissaolevalla avausosallaan ja sinfonian Myrsky osalla minut päinvastoin kiihtymään ja pakahtumaan. Eestiläisen Eduard Tubininkiin sinfoniat edustavat komplikoidumpaa rytmiikkaa esim. numerossa 5 Pärtiin verrattuna.
 
Meinaatko että Pärt hakkaa Rautavaarankin joka on sinun suosikkejasi? Vaikka eräässä vaiheessa sanoit kuuntelevasi hänen musiikkiaan ylitse kaikkien ulkomaalaisten säveltäjien.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti