Muusikoiden.net
28.02.2021
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Yle klassisen suomalaisittain köyhä ohjelmisto.
1
megatherium
09.10.2020 08:02:33 (muokattu 14.10.2020 17:19:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä on vähäistä ja köyhää tämä suomalaisen taidemusiikin tarjonta Yle klassisella. Raition runoelmaa, merikannon pianosarjaa nuorisolle ja jotakin Englundia sieltä tulee enimmäkseen. Ja sibbeä tietty. Ei kuulemma ole lähetysoikeuksia mutta on nauhaoikeudet. Kas kun ei ole A-oikeuksia. Karhunpyynnistä on 50 luvulla tehty levytys joka on soinut Yle radio 1:ssä Faunin iltapäivässä joitakin vuosia sitten mutta ei näy Yle klassisella vaikka olen sitä toivonut aikaisemminkin ja Färm sanoi että Tuukkasta pitäisi löytyä mutta ei sieltä ole tullut kuin tuubistakin kuunneltava viulukonsertto ja Spotifysta kuunneltava serenata giocosa joka on ihan marginaalista ja perifeeristä Tuukkasta ja lähinnä harjoituskappale. Olympiahopea ei näköjään maistu muuta kuin urheilussa. Myös Tuukkasen sinfoninen runo Runolaulaja joka on Eero Kososen johtama kantanauhatallenne 50 luvulta on soinut joskus aiemmin Yle radio yhden musiikkiohjelmissa josta voi päätellä että lähetysoikeudet ovat senkin kappaleen kohdalla kunnossa ja veikkaan että niin ovat monen muunkin teoksen kohdalla mutta joku syy tähän nuukailuun ja panttaamiseen on olemassa kun Tuukkastakaan ei haluta soittaa Yle klassisella kaikelle kansalle. En voi uskoa että ohjelmiston laatijat ovat niin sokeita etteivät löydä näitä peräänkuulutettuja teoksia levystöstään. Samoin Tuukkasen sinfoninen runo Vuorten laulu jonka Martti Similä johtaa on kuultu v. 2017 klassista kahteen ohjelmassa Yle radio 1:ssä joten kyllä siihenkin täytyy olla olemassa lähetysoikeudet. Onpa kunnianhimoinen suomalaisen musiikin ohjelmisto tosiaan Yle klassisella: Väinö Raitio: kymmenen pientä pianokappaletta lapsille. Tällainen ohjelmisto on naurettavaa pelleillyä.
 
Myöskään Sibeliuksen Finlandia ei teoksena representoi kaikkein korkeimpia laatukriteereitä vaan on tilapäisluonteista ohjelmallista käyttömusiikkia josta on tullut populääri kappale nauttiessaan suurta kansansuosiota muttei kuitenkaan vakavasti otettavana taidemusiikkina ja orkesteriteoksena yllä korkeimpaan arvoluokitukseen vaan on sisällöltään melko kevyt iskukappale ja konserttien täytenumero joka ei edusta konserttien painavinta antia.
 
Se on käsittämätöntä miten musiikin ammattilaiset ovat antaneet toimeksiannon levyttää Tuukkasen pienimuotoisia teoksia levyllisen verran mukaan lukien sellaiset lähinnä harjoittelukappaleeksi laskettavat serenata giocosa ja vasta alkajan nuoruuden teos alkusoitto tukkijoella ja jousiorkesteriminiatyyrejä näyttämömusiikkisarjoista kun saatavilla olisi ollut kunnianhimoisempaakin ohjelmistoa kuten sinfoninen fantasia, sinfonioita ja sinfonisia runoja joita ei aikaisemmin ole julkaistu cd muodossa puhumattakaan olympia hopeaa voittaneesta karhunpyynnistä ja Tuukkasen suosituimmasta teoksesta Luonnekuvia kolmesta muskettisoturista.
 
Ne jotka levyttävät jatkuvasti Sibeliuksen frigidejä ja anakronistisia sinfonioita juoksevat vain rahan perässä. Sibeliuksen sinfonioiden suht heikko tai melko keskinkertainen musiikillinen laatutaso ei ansaitse tällaista massalevyttämistä samoista teoksista kun sinfoniarepertoaari on tosiasiassa paljon laajempi ja kiehtovampi. Mutta raha ilmeisesti korvaa tämän puutteen sikäli kun niitä tosi faneja riittää jotka haluavat kerätä hyllyynsä joka ainoan Sibeliuksen sinfonian uuden levytyksen. Mutta epäilen sitä.
 
Minua Sibeliuksen musiikki ei saa pakahtumaan eikä lumoutumaan sen sävelkielen frigidiydestä, lyhyiden kolmisävelaiheiden diatonisuudesta, musiikin staattisuudesta, orkestraalisen värikkyyden ja voiman puutteesta sekä sisäänpäin kääntyneestä modaalisuudesta johtuen. Finlandiassahan tuota orkestraalista voimaa on hieman enemmän kuin muutamissa hänen tekstuuriltaan lähes kamarimusiikillisissa sinfonioissaan mutta sen muodon hajanaisuus ja jaksottaisuus tekevät siitä sangen epäsinfonisen luomuksen.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
15.10.2020 15:18:06 (muokattu 15.10.2020 15:18:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä eräänä päivänä soi Yle klassisella kuitenkin eräs suomen parhaimpia sävellyksiä, uusi editio Erkki Melartinin 3. sinfoniasta.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
22.11.2020 08:14:40 (muokattu 24.11.2020 15:37:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Historiallisten suomalaisten säveltäjien musiikkia soitetaan valitettavan vähän Yle klassisella. Tuli sieltä kuitenkin Erik Furuhjelmin nuoruudentyö, sangen vaikuttava ja monumentaalinen pianokvintetto.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
08.12.2020 13:27:33 (muokattu 08.12.2020 13:28:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilahduttavaa että Helvi Leiviskän monumentaalinen pianokonserton järkäle, joka sai myös Hesarissa kiittävät arvostelut, esitettiin RSO:n itsenäisyyspäivän konsertissa joka on kuultavissa areenasta.

Areenasta löytyy 1.08.00: http://areena.yle.fi/1-50570939
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Prophet
08.12.2020 22:32:03 (muokattu 08.12.2020 22:33:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Ilahduttavaa että Helvi Leiviskän monumentaalinen pianokonserton järkäle, joka sai myös Hesarissa kiittävät arvostelut, esitettiin RSO:n itsenäisyyspäivän konsertissa joka on kuultavissa areenasta.

Areenasta löytyy 1.08.00: http://areena.yle.fi/1-50570939

 
Hieman katsoin itsenäisyyspäivänä. Tajunnanräjäyttävä alku ja loppu Tundossa. Konsertin vanhassa videopätkässä Helviltä on jäänyt parta ja viikset ajamatta.
 
Areenassa on kiinnostava dokumentti.
 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/ … -kumosi-ennakkoluulot-tuotannollaan
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti