Muusikoiden.net
04.03.2021
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ooppera on turhin laji ikinä!
1
RockMan2000
22.06.2020 16:21:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kestä! En siedä! Kauheeta toi ooppera!
 
levesinet
22.06.2020 17:10:06 (muokattu 22.06.2020 17:18:46)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ennen vanhaan ei ollut mikrofoneja ja vahvistimia. Oopperalaulajista lähtee kova ja läpitunkeva ääni. Myös voimakas vibrato saa laulun erottumaan säestyksestä. Sanoista ei välttämättä saa selvää. Tämä tekee oopperoista ärsyttäviä, mutta kyse on sentään ohjelmamusiikista, eikä siitä ole pitkä matka yhtenäistaideteokseen, joka voi olla erittäin mielenkiintoinen ilmiö - ainakin teoriassa.
 
Kyllä esimerkiksi absoluuttinen atonaalinen sarjallinen musiikki on turhempi laji. Se ei liity mihinkään, se irtisanoutuu perinteistä ja kahlitsee itsensä kaavoihin. Itävaltalaiset tunnetaan merkityksettömästä kokeellisesta musiikistaan.
 
megatherium
22.06.2020 17:31:12 (muokattu 25.06.2020 13:40:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

levesinet: Ennen vanhaan ei ollut mikrofoneja ja vahvistimia. Oopperalaulajista lähtee kova ja läpitunkeva ääni. Myös voimakas vibrato saa laulun erottumaan säestyksestä. Sanoista ei välttämättä saa selvää. Tämä tekee oopperoista ärsyttäviä, mutta kyse on sentään ohjelmamusiikista, eikä siitä ole pitkä matka yhtenäistaideteokseen, joka voi olla erittäin mielenkiintoinen ilmiö - ainakin teoriassa.
 
Kyllä esimerkiksi absoluuttinen atonaalinen sarjallinen musiikki on turhempi laji. Se ei liity mihinkään, se irtisanoutuu perinteistä ja kahlitsee itsensä kaavoihin. Itävaltalaiset tunnetaan merkityksettömästä kokeellisesta musiikistaan.

 
Kyse on pikemminkin ensisijaisesti näyttämömusiikista ja näyttämötaidemuodosta kuin ohjelmamusiikista vaikka ohjelmallista musiikkiahan se laulu-ja oopperamusiikkikin on. Näkisin kylläkin että itävaltalaiset ovat Mozartin, Haydnin ja Schubertin sekä Schönbergin, Bergin ja Webernin myötä rikastuttaneet musiikkimaailmaa myös oopperoillaan ehkä enemmän kuin mikään toinen kansakunta Saksan ohella. Kaikki edellä mainitut wieniläisklassikot sävelsivät oopperoita joista useimpien tarkoituksena oli taloudellisen vaurauden tavoittelu. Ja onhan niitä atonaalisia ja dodekafonisiakin oopperoita kuten Bergin Wozzeck ja Schönbergin Moses und Aron johon Schönberg haki turhaa apurahaa koko Yhdysvalloissa viettämänsä ajan ja jossa on ennen muuta vaikuttavia kuorokohtauksia. Sibeliuksen kansallisromantiikka on vielä turhempaa kuin atonaalinen polyfonia ja dodekafonia. Oopperassa on vielä syytä erotella toisistaan paitsi eri musiikilliset tyylikaudet, renesanssi, barokki, klassismi, romantiikka ja modernismi niin myös italialainen ja saksalainen ooppera. Ja jos mikä on turhaa niin unohdettujen klassismin ja romantiikan ajan säveltäjien soittaminen.
 
Tuossa on tuo eräs 1900 luvun merkittävimmistä oopperoista Schönbergin vaikuttava mutta keskeneräinen dodekafoninen ooppera Moses und Aronhttps://youtu.be/NKm_cdlodLQ
 
Mitä tuohon yhtenäistaideteokseen tulee Wagnerin musiikkidraaman alueella tai oopperataidetta yleisemminkin jossa visuaalisuus, mimiikka, runous ja plastiikka yhtyvät musiikin tuottamaan kuulohavaintoon sillä onhan runoudenkin oltava musiikin kuulijainen tytär laulumusiikissa paitsi että vokaalimusiikissa kiihdytetään pelkkien aistien sijasta yhtaikaa myös kahta eri tietotapaa joista välittömin on se jolle musiikki ilmaisee tahdon vireet ja välillisin sanoilla merkittyjen käsitteiden tietotapa?
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
23.06.2020 11:07:42 (muokattu 24.06.2020 15:22:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RockMan2000: Ei kestä! En siedä! Kauheeta toi ooppera!
 
Riippuu hieman mikä ooppera. Minusta Verdin Rigoletto on sietämätöntä tivolimusiikkia.
En siedä tätä Verdin Rigoletton musiikkia sen vuoksi ettei siinä pääse kokemaan syvempiä tunteita kuten Schubertissa mutta kevyenä viihteenä ja ajankuluna tämä letkeä lallatus kyllä menettelehttps://youtu.be/0tB32SRSaGce ,mutta tuntuu peräti kummalliselta että näin kevytkenkäinen metafyysisiä ja emotionaalisia syvyyksiä kaihtava ooppera kuuluu oopperatalojen perusohjelmistoon. Mieluummin kuuntelen saksalaista oopperaa Mozartia, Schubertia, Wagneria ja Richard Straussia. Schubert saattoi esittää pianolla oopperan mielettömyyksiä vahvasti karrikoituna.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Prophet
25.06.2020 22:02:09 (muokattu 25.06.2020 22:05:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei katselukokemusta livenä. Lapualaisooppera, Kullervo ja Viimeiset kiusaukset. Ehkä pitäisi sivistää itseään ja yrittää edes vähän katsoa dvd:ltä tai netistä. Kullervosta tulee mieleen Loiri Los Angelesissa. Joten en vielä sano "ooppera hyi stana".
 
megatherium
26.06.2020 08:58:30 (muokattu 27.06.2020 15:34:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Prophet: Ei katselukokemusta livenä. Lapualaisooppera, Kullervo ja Viimeiset kiusaukset. Ehkä pitäisi sivistää itseään ja yrittää edes vähän katsoa dvd:ltä tai netistä. Kullervosta tulee mieleen Loiri Los Angelesissa. Joten en vielä sano "ooppera hyi stana".
 
Sehän on vain ns. karvalakkioopperaa. Tuubista voi kuunnella myös Armas Launiksen post wagnerilaista Aslak Hetta oopperaa tai Pohjolan Pucciniksi tituleeratun Pylkkäsen Mare ja hänen poikansa oopperaa jotka ovat minusta vaikuttavampia. Tässä otteita Aslak Hetastahttps://youtu.be/upOSplOOUJg
tuossa oopperan arvosteluhttps://www.google.fi/url?sa=t&rct= … ta&usg=AOvVaw1JiKhDSCbsLp22R6Ab-NhC
 
Tässä arvostelu Sallisen Kullervostahttps://www.google.fi/url?sa=t&rct= … ml&usg=AOvVaw3Pp5QPVvcm8JiQ6e5EzZoO
 
Paavon virsihttps://youtu.be/qqDBpnCMQFc
 
Imantin "aaria" Pylkkäsen Marestahttps://youtu.be/O0mwneOk340 Toinen Imantin aariahttps://youtu.be/cq6sK1o4TlE
Tässä uudempi tulkintahttps://youtu.be/Dxdc-6qenL4
 
Tässä karvalakkioopperan vastapainoksi hieman modernimpaa suomalaista oopperaa, Erik Bergmannin laulavasta puustahttps://youtu.be/o9nYaoPcWQw?list=TLPQMjcwNjIwMjDaNhGxbyB7pA
 
Karvalakkiooppera on alun alkaen pilkallinen Korvat auki -yhdistyksen piirissä syntynyt termi, jolla tarkoitettiin erityisesti Aulis Sallisen ja Joonas Kokkosen säveltämien oopperoiden aihevalintoja ja ajan modernistien paheksumaa varsin perinteistä sävelkieltä. Termi viittasi alun perin takapajuisuuteen, karuuteen, metsäläisyyteen, maalaismaisuuteen ja tyylilliseen konservatiivisuuteen: tonaalisuuteen ja yksinkertaisuuteen erityisesti vastakohtana ajan modernistisille eurooppalaisille avant-garde-suuntauksille. Myöhemmin termiin on liitetty myös positiivisia mielikuvia kuten alkuperäisyys, aitous, luonnollisuus, tuoreus, maanläheisyys. Esimerkkejä karvalakkioopperoista ovat Viimeiset kiusaukset ja Punainen viiva. Karvalakkiooppera-termin keksijänä pidetään säveltäjä Jouni kaipaista. Esim. Erik Bergmanin laulava puu on näitä modernimpi ooppera.
 
Tässä vielä miekka tanssihttps://youtu.be/fh56x6HW9Do ja fantastinen tanssi Pylkkäsen Marestahttps://youtu.be/tq2r4-1W9vk
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Funkånaut
30.06.2020 12:21:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RockMan2000: Ei kestä! En siedä! Kauheeta toi ooppera!
 
Moro Heikki, pitkästä aikaa!
 
"Lauserakenteesi on syvältä ja heppisi pieni."
Prophet
14.10.2020 20:30:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leoncavallon Pajatso oopperalaulaja Veikko Tyrväisen esittämänä ei ole turhimmasta päästä.
 
https://www.youtube.com/watch?v=TjUv_FulRv0
 
Prophet
17.10.2020 20:19:27 (muokattu 17.10.2020 20:21:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on hyvä, "maanläheinen" dokumentti Matti Salmisesta ja Savonlinnan oopperajuhlista. Enää vähän aikaa Areenassa.
 
https://areena.yle.fi/1-2736463
 
lareth
11.01.2021 06:21:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselle Dido ja Aeneas on ainut ooppera mikä on kolahtanut, ja se taas on yksi parhaista teoksista itselle ikinä, yleisestikin. En myöskään oikein siedä muita oopperoita.
 
Henri Henri Olavi
11.01.2021 12:53:46 (muokattu 11.01.2021 12:53:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hesarin juttu uudesta Wagnerismi-kirjasta ja Wagnerin laaja-alaisesta vaikutuksesta.
 
https://www.hs.fi/paivanlehti/11012021/art-2000007730702.html
 
E: Luultavasti vain tilaajille.
 
Kiimassa kontrapunktiseen satsiin.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti