Muusikoiden.net
20.10.2018
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mendelssohn: Bachin jälkeisen klassisen musan merkittävin hahmo?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
PVC
04.12.2017 13:56:58 (muokattu 04.12.2017 14:42:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: D'Anglebert viljelee konservatiivisuudessaan akateemista kontrapunktista satsia fuugissaan joka uruilla soitettuna kuulostaa aivan ruosteiselta posetiivilta kleine giguen tyylillisesti bachin vaikutuksesta riippumattomaan häikäisevään kontrapunktiseen taitoon ja musiikillisiin visioihin ja efekteihin verrattuna joka on hetken innoituksessaan erilaista kuin mikään muu jonka mozart koskaan sävelsi.
 
Mutta jos ankaran kontrapunktinen satsi on mieleesi tyydyttämään järjestyksen tajua, kuten mozartin vaimolla konstanzella, edustaa mozartilla vaikkapa upea c molli fuuga kahdelle pianolle neliäänisesti, abstraktisti ajateltuna, harmonisesti ennenkuulumattoman rohkeana korostaessaan voimakkaasti dissonoivia kromaattisia puoliaskeleita ja appoggiaturoita absoluuttista kontrapunktin muotoa, josta beethoven oli niin vaikuttunut että kopio koko fuugan itselleen muistuttaessaan joidenkin ison been myöhäisteosten kuten viimeisen c molli sonaatin avausosan fugaalista tyyliä muunnoksenaan. Fuugamonumentti ei taatusti syntynyt enää constanzen mieliksi vaan jostakin välittömästä syystä häntä itseään ja jotakuta oppilastaan varten.
 
Vai kuuntelet sinä mieluusti uchidan soittamia beethovenin viimeisiä "mozartin" pianosonaatteja? Eittämättähän ison been viimeisen c molli sonaatin opus satayksitoista muunnelmamuotoinen arietta-osa metafyysisissä syvyyksissään on kaksiosaisen sonaatin painavin osa. Siinä mozartilla ei tainnut juurikaan olla sormiaan pelissä.
 
On huomattava kuinka suuren tehon beethoven saa aikaan arietan vapaammissa muunnelmissa ja codassa pelkästään trillejä käyttämällä, joita hän toistaa tai moduloi ylenpalttisesti shamanistiseen hypnoottisuuteen saakka yliaistillisen kirkkauden atmosfäärissä joka vie kuulijan muunnelma muunnelmalta yhä valoisampaan ja aineettomampaan maailmaan jossa hän on oman tietoisuutensa ylittävässä tilassa. Mozartin subliimein taide kykenee tietenkin ilmaisemaan tämän isoa beetä vieläkin täydellisemmin ja definitiivisemmin.
 
Myöhemminhän mozart myös sovitti c molli fuugansa jousiorkesterille säveltämänsä adagion kera suuren sinfoniatrilogian ynnä muiden töiden lomassa ehkä kustantajan pyynnöstä pienen lisäansion toivossa jonkun puolituntisen aikana jolloin hänellä ei ollut muutakaan tekemistä.
 
Vaikuttava on myös hieman varhaisempi g molli fuuga jonka mozart hallitsi kaksikätisesti kun myöhemmät tulkitsijat vain duona mozartin soittaessa puuttuvan sävelen kun kaikki sormet olivat jo koskettimilla ilmeisesti nenällään. Eräs sanomalehti kutsuikin häntä isonenäiseksi mozartiksi.
 
Kumma kyllä mozart on jättänyt fuugan silleen vasta vähän ennen loppua. Viimeiset pari tahtia ovat jonkun muun luultavasti apotti maximilian stadlerin käsialaa. Fuugaa ei käytännössä voi soittaa kahdella kädellä ja yhdellä koskettimistolla ja onkin arveltu että kyeessä saattaisi ollakin urkusävellys jonka käyttötarkoituksesta ei ole mitään tietoa. Preludi ja fuuga C duuri eivät vaikuta ehkä yhtä kiehtovilta sietämättömästä bach riippuvuudestaan johtuen.
 
Iän myötä mozartin kasvojen iho alkoi kellertyä ja pöhöttyä, siihen muodostui rokonarpia ja hänelle kehittyi kaksoisleuka.
 
Myös järkyttävä kaksoisfuuga mekaaniselle uruille f molli myöhäisvuosilta on tutustumisen arvoinen. Siinä mozart on jo vapautunut bach riippuvuudestaan joka vielä vaivasi mozartin varhaisimpia wienissä konstanzen mieliksi sävellettyjä fuugakatkelmia äänenkuljetuksensa krampinomaisuudessa.
 
Mozarthan on jättänyt jälkeensä lukuisia keskeneräisiä fuugafragmentteja ajalta jolloin hän bachin ja handelin polyfonisen tyylin innoittamana sovitti heidän fuugiaan jousitriolle säveltämänsä adagion kera sekä oli alusta lähtien van swieteninkin barokkikonserttien innokas osallistuja vielä senkin jälkeen kun oman akatemiasarjan järjestäminen tilaajien puuttuessa ei enää onnistunut eikä toteutunut mozartin johtaessa päivän maun mukaan uudelleen orkestroimiaan handelin oratorioita van swietenin luona.
 
Muutoinhan mozart sävelsi fuugia vain joihinkin messuihinsa, vespereihin tai litanioihin jupiter sinfonian kontrapunktin apoteoosiksi tai triumfiksi kutsuttua fuugafinaalia unohtamatta. Mozartin varhaisin tunnettu fuugakatkelma sisältyy lontoon luonnoskirjaan. Mm. Duo crommelynck on levyttänyt joukon complete mozart editionista puuttuvia fuugakatkelmia.
 
Kaupallisia tarkoitusperiä palvelevalle "kokonaislevytykselle" tämän voi vielä jotenkin ehkä suodakin mutta sitä pitää jo anteeksiantamattomana että kaksi mitä intiimeimmällä omistuskirjoituksella varustettua mozartin constanzelle omistamaa sävellystä on syystä tai toisesta jäänyt kokonaislevytyksestä pois, solfeesit, solfeggio per la mia cara costanza, osat allegro-adagio-allegro-eserciszj-andante ja kahdelle pianolle sävelletyt sonaatinkatkelmat B duuri joista toinen melodiikaltaan unohtumaton sisältää poikkeuksellisen intiimin omistuskirjoituksen, per la sig:ra constanza weber-ah-. Leikki leikkinä, mitäs se minulle jonkun levyfirman tekemiset kuuluu. Tai ehkä minulta on vain jotakin jäänyt huomaamatta joka sisältyykin levysarjaan .
 
Cd levyllinen kaanoneita tai jotkut kontrapunktiharjoitukset ovat oma lukunsa.
 
Gottfried van swieten oli mozartin ihailija ja suosija joka oli vielä pysynyt tälle uskollisena. Bachin fuugat olivat hänen mielimusiikkiaan.
 
Kuriositeettina mainittakoon että mozartin kypsimpiin sinfonian osiin kuulunut lähes sadan tahdin mittainen sinfonian avausosan katkelma juuri ennen haffner sinfoniaa on joutunut kadoksiin vaikka constanze mozart oli tuntenut sen. Mutta niinhän kävi mm.liebesprobellekin. Varhaisemmilta wienin ajoilta peräisin olevat marssit ja c duuri menuetti orkesterille lienevät sävelletty joidenkin mozartin musiikillisten akatemioiden välisoitoiksi. Mozartin varhaiseen A duuri konsertoon sävelletty mutta mozartin sittemmin hylkäämä rondo on erityisen ilmaisuvoimainen ja viehättävä sävellys mutta finaaliksi ehkä liian hidastempoinen.
 
Varhaisia wieninvuosia joiden aikana mozart koitti saada jalansijaa kaupugin musiikkielämässä sävyttävät lisäksi kuusi uutta viulusonaattia käsittävä artarian julkaisema sarja, galantti sonaatti kahdelle pianolle, oboekvartetto, käyrätorvikvintetto ja -rondo orkesterille, rondo D, eka käyrätorvikonsertto, konserttiaarioita ja lukuisia sekalaisia teoksia ja viulusonaattikatkelmia, puhallinserenadit Es ja c, ooppera ryöstö seraljista ja pianokonsertot A F ja C, jousikvartetto G, c molli messun alku, haffner sinfonia, d molli kyrie, linzin sinfonia, kvartetot es ja d, duot kahdelle viululle, handel tyylinen sarja, käyrätorvikonserttoja, lisää konserttiaarioita, oopperafragmentit l'oca del cairo ja lo sposo deluso, ko serttokatkelma oboelle, pantomiimimusiikkia ensiviulun osuudet vain säilyneet ,fantasiat c viulu ja piano ja d piano, lauluja o calpe, muunnelmia pianolle, trion katkelma, noctornoja etc
 
Mozartin kaikki sinfoniat ovat muuten parempia kuin schnittken jonka atonaalinen sävelkieli maistuu paremman sanan puutteessa koiran kakalta.
 
Schnittke on surkeimpia ja persoonattomimpia nykysäveltäjiä mozartin ym. tyylipiirteitä imitoivassa ja plagioivassa polystylistisessa tekniikassaan jossa erilaisia tyylejä sekoitetaan keskenään jonkinlaiseksi monien eri tyylivaikutteiden synteesiksi vastavaikutuksena kritisoimilleen sarjallisen itsekieltämisen puberteettisille rituaaleille.

 
"Iän myötä mozartin kasvojen iho alkoi kellertyä ja pöhöttyä, siihen muodostui rokonarpia ja hänelle kehittyi kaksoisleuka."
 
No se varmaan johtui lyijyllä makeutetun viinin aiheuttamasta myrkytyksestä, oireet viittaavat siihen ja lyijyhän aiheuttaa muutoksia aivotoiminnassa jotka saattavat johtaa tylsämieliseen kikatukseen ja taiteelliseen rappioon. Itävallassa ja Saksassa viiniin ei monen makuun kehity tarpeeksi makeutta joten siihen sekoitettiin 1700-luvulla lyijyä.
 
Pitikö mozart makeisista tai kakuista? Leivoksista, pipareista, suklaasta? Persous makealle vahvistaisi edelleen teoriaani lyijymyrkytyksestä.
 
beethovenin pianosonaatit ovat kuitenkin paljon tylsempiä kuin bachin cembalokappaleet.
oikeastaan chopin ja skrjabin on parempaa kuin beethoven jos jotain pitää pianolla soittaa. Mitä mieltä olet tuosta skrjabinin etydistä ja pianistista?
 
https://www.youtube.com/watch?v=ocRg-kCbPyk
 
Oletko edes kuullut schnittken sinfoniat 6 ja 8 ? Hänen 1. sinfoniansa on polystylistinen mutta myöhemmin schnittken tyyli muuttui omaleimaisen askeettiseksi. Hänen postuumi 9. sinfoniansa on kirjoitettu vasemmalla kädellä oikean käden halvaannuttua. Suosittelen vaikka 6. sinfoniaa.
 
megatherium
04.12.2017 20:23:29 (muokattu 06.12.2017 20:06:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: "Iän myötä mozartin kasvojen iho alkoi kellertyä ja pöhöttyä, siihen muodostui rokonarpia ja hänelle kehittyi kaksoisleuka."
 
No se varmaan johtui lyijyllä makeutetun viinin aiheuttamasta myrkytyksestä, oireet viittaavat siihen ja lyijyhän aiheuttaa muutoksia aivotoiminnassa jotka saattavat johtaa tylsämieliseen kikatukseen ja taiteelliseen rappioon. Itävallassa ja Saksassa viiniin ei monen makuun kehity tarpeeksi makeutta joten siihen sekoitettiin 1700-luvulla lyijyä.
 
Pitikö mozart makeisista tai kakuista? Leivoksista, pipareista, suklaasta? Persous makealle vahvistaisi edelleen teoriaani lyijymyrkytyksestä.
 
beethovenin pianosonaatit ovat kuitenkin paljon tylsempiä kuin bachin cembalokappaleet.
oikeastaan chopin ja skrjabin on parempaa kuin beethoven jos jotain pitää pianolla soittaa. Mitä mieltä olet tuosta skrjabinin etydistä ja pianistista?
 
https://www.youtube.com/watch?v=ocRg-kCbPyk
 
Oletko edes kuullut schnittken sinfoniat 6 ja 8 ? Hänen 1. sinfoniansa on polystylistinen mutta myöhemmin schnittken tyyli muuttui omaleimaisen askeettiseksi. Hänen postuumi 9. sinfoniansa on kirjoitettu vasemmalla kädellä oikean käden halvaannuttua. Suosittelen vaikka 6. sinfoniaa.

 
En osaa sanoa kun en absolutistina käytä päihteitä lain vaan nytkin nautin mieluummin terveyttä edistävästä oligomeerisiä proantosyanidiinejä sisältävästä miedosti männyn havuille maistuvasta havupuu-uutejuomasta joka ehkäisee tulehduksia, kasvaimia etc tuhoamalla bakteereja ja viruksia kuten myös resveratrolipitoinen polyfenolivalmiste ja ranskalainen rannikkomännynkuoriuute pinus maritim pinaster tuttavallisemmin pycnogenol joka ehkäisee myös ryppyjä ja lievittää allergisia oireita ja karnosiinikin mm. puhdistaa maksaa eikä mozartkaan kai erityisemmin ehtinyt naukkailemaan tiiviin konsertoimisensa välissä kun uran parhaina vuosina mozart järjesti konsertin joka päivä jonkun aristokraatin tai diplomaatin luona ehtien vielä säveltämäänkin käsittämättömät määrät kaikkien aikojen parasta musiikkia jopa kuuden pianokonserton vuositahdilla muiden merkittävien teosten ohella ja opettamaan piano oppilaitakin siinä lomassa lasten kaitsimisen ohessa että kyllä siinä viinien kanssa läträäminen on tainnut jäädä hieman vähemmälle.
 
Unohdin listasta vielä mm. Gran partitan jonka adagion klarinetin melodiassa salieri kuuli jumalan äänen, keskeneräisen deutsche operin, allegron ja capriccon pianolle ja muunnelmia viululle ja pianolle sekä johdanto michael haydn sinfoniaan ja bandel tertsetto ym jotka syntyivät ennen kuin mozart alkoi pitää omakätistä teosluetteloa tajutessaan äkkiä oman merkityksensä.

Minä kuuntelen vain suomalaista nykymusiikkia you know modernismin ajalta merikantoa, rantaa, meriläistä ja mitä niitä marttisia on. Numerot ja kuun kierto maapallon ympäri tai maapallon kierto auringon ympäri ajan laskun metodina eivät merkitse mitään kaikkein korkeimpia psykofyysisiä tiloja joskus kokeneelle joka ihmiselle on mahdollista.
 
Guinnessin ennätystenkirjakaan ei ole minua huolinut maailman kaikkien aikojen pienimmällä osakesalkulla pörssikursseihin suuresti vaikuttavana persoonana koska sijoittajat eivät ole paljastaneet klikkiään. Pienimmätkin myynti tai merkintä toimeksiannot saavat suurta heiluntaa aikaan kursseissa jonka ei normaalisti pitäisi olla mitenkään mahdollista.
 
Eihän tuo sinun schnittke analyysisi pidä ollenkaan paikkaansa sillä schnittken varhaistuotannossa on paljon vaikutteita shostalta jonka jälkeen italialaiseen säveltäjään luiginonoon tutustuttuaan hän alkoi käyttää sarjallisuutta sävellyksissään kaikkien musiikillisten parametrien ollessa prederminoituja jonka jälkeen hän vasta siirtyi (postsarjalliseenko vai vapaatonaaliseen) polystylistiseen tekniikkaan jossa erilaisia monista eri lähteistä ammennettuja tyylivaikutteita sekoitetaan keskenään jonkinlaiseksi synteesiksi protestina sarjallisen itsekieltämisen puberteettisille rituaaleille.
 
Pari pientä lapsusta ui tekstiinikin. Vespereissään mozart ei tarkkaan ottaen säveltänyt ainuttakaan täysimittaista fuugaa kuten esmes sakramenttilitaniassaan kaksoisfuugan pignus vaan osana bachin ja handelin edustaman barokin fuugataiteen sanastoa tyytyi fugatoon laudate pueri osassa vesperae solennes de confessoressa kun vesperae de dominicassa laudate pueri osa alkaa kaanonina. Dixit et magnificatissa on myös vaikuttava fugato mutta varhaisemmassa sakramenttilitaniassa alunperin niin laaja b duuri fuuga että mozart joutui hieman lyhentämään sitä ollessaan vain kuusitoista v.
 
Toinen lapsus tai unohdus sisältyy väitteeseen että mozart ei viljellyt fuugia muissa kuin kirkollisissa teoksissaan ja itsenäisinä soolokappaleina klaveerille tai uruille. On eräs poikkeus, keskeneräiseksi jäänyt viulusonaatti A duuri kv neljänollakaksi jonka osat ovat kaunis andante ma un poco adagio - ja keskeneräinen toinen osa fuga, jonka maximilian stadler on täydentänyt valmiiksi.
 
Minusta myös keskeneräisen C duuri viulusonaatin kv neljänollakolme hidas osa on erityisen kaunis. Vaikuttava on myös kuusikymmentäviisi tahtinen allegro kv kolmeseitsemänkaksi B duuri.
 
Kuunneltua, hersyvän koominen pariminuuttnen hieman kesken jäänyt ellei sitten aikanaan valmiskin kvartetto caro mio druck und schluck buffo oopperan tyyliin eine kleine giguen ajoilta mozartin myöhäiskaudelta. Sanonta druck und schluck esiintyy mozatin kirjeissä vaimolleen constanzelle.
 
Ensemble kohtauksia mozartilla on enemmänkin erilaisiin tarkoituksiin lisäys ym numeroiksi kuten tertsetto mandina amabile bianchin oopperaan la villanella rapita, joka on muuten ainoa mozartin vokaalisävellys joka julkaistiin täydellisenä partituurina hänen aikanaan ja pariisissa. Mozart ei luultavasti tiennyt tästäkään julkaisusta mitään.
 
Bandel tertsetti jossa etsitään constanzen kadonnutta koristenauhaa joka löytyy hyhyh keskeltää sontaläjää. Jacquin:" mitä pirua te etsittte? Leivänpalaa vaiko kakkua? Mozart: joko löysit sen? Constanze: kyllä vain keskeltä paskaa. Mozart: oi oi oi oi oi oi oi oi" etc
 
Upea on myös esmes seraljioopperaan alunperin sävelletty mutta sittemmin mozartin hylkäämä sataviisikymmentäyksi tahtinen belmonten ja pedrillon duetto welch ängsltliches beben. Dite almeno in che mancai ja tertsetto del gran regno delle amazon accorimbon oopperasta ja ed fransesco bianchin oopperaan la villanella rapita etc. Mozartin parhailta vuosilta.
 
Nyt aion kuunnella ensimmäistä kertaa mozartin leikillisen laulun Ja! Gruss dich gott aloys fuchsin kopiona vain bassoäänelle ilman säestystä.
 
Unohdin myös seitsemän mozartin kaanonia jotka on ajoitettu myös mozartin varhaiseen wienkauteen jotka sisältävät myös kustantajien pöydällä sanoitukseltaan julkaisukelpoisen asun saaneiden tekstiltään räävittömien kaanoneiden ryhmän.
 
Chopin nyt ei pinnallisena karakteristisia pianolle sävellettyjä miniatyyrikappaleita suosivana salonkisäveltäjänä pärjäisi mitenkään vertailussa beethovensin kaltaiselle sinfonisen muotoarkkitehtuurin mestarille metafyysisine syvyyksineen joka hallitsi erinomaisesti suurmuodoissa sonaatti allegro voimavaransa ja jonka c molli sonaatin arietta johdattaa kuulijan oman tietoisuutensa ylittävään korkeammanasteiseen psykofyysiseen tilaan jota hänen korkeinkaan kaipuunsa ei kykene selittämään yhä aineettomampaan ja valoisampaan psyykkiseen kokemusmaailmaan johdattavissa trillejä toistavissa ja moduloivissa vapaissa variaatioissaan.
 
Et ilmeisesti ole vieläkään sisäistänyt sitä ettei amadeus filmin esittämä mozartin kikattava karikatyyrihahmo vastaa mozartin reaalista hahmoa eikä niin olen anna myöskään todellista kuvaa mozartin habituksesta ja olemuksesta vaan on vain fiktiivinen luonnekuva hänestä.
 
Reaalinen mozart sen sijaan constanzen kertoman mukaan oli tavan takaa vaipunut syviin mietteisiinsä ja tuntui usein hautovan jotakin ilmeisesti sävellyksiä mielessään kuten neroilla on tapana. Fasaaneja, sampea tai lihakääryleitähän se mozart nautti jopa yli kymmenen ruokalajia käsittävillä aterioilla ja söi mustaa pulveria joka vaivaan.
 
Mozartin mielijuomia olivat mm. mantelimaito jota hän hörppi biljardinpeluun ja tikkoja sylkevän ilmakivääriammunnan lomassa tai nautti kuumaa suklaata tai kaakaota ja punssia etc.
 
Bach oli oikeasti kova kikattaja vaikka hänen cembalosarjansa hakevatkin tylsyydessä vertaistaan.
 
Kuunneltua, äsken nautin yllättän ensimmäistä kertaa polte rinnassa mozartin varhaisen wieninkauden Es duuri viulusonaatin sekä eteen-että taaksepäin barokin perintöön tähyävää avausosaa ja sonaatin emotionaalisen keskuksen muodostamaa hidasta osaa sekä G duuri viulusonaatin hidasta avausta jonka ylimaalliseen kauneuteen olin tyystin pakahtua. Myös kolmannenkymmenennen C duuri viulusonaatin harmonisesti rohkea hidas osa teki vaikutuksen syvällisyydessään. Osahan johtaa suoraan kaksikymmentätahtiseksi katkelmaksi jääneeseen presto finaaliin ilman osien välistä taukoa.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
LTViihde
06.12.2017 11:54:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se mainittakoon, että tämä viestiketju itsessään on proosallinen sinfonia.
 
PVC
06.12.2017 13:50:38 (muokattu 06.12.2017 15:00:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: En osaa sanoa kun en absolutistina käytä päihteitä lain vaan nytkin nautin mieluummin terveyttä edistävästä oligomeerisiä proantosyanidiinejä sisältävästä miedosti männyn havuille maistuvasta havupuu-uutejuomasta joka ehkäisee tulehduksia, kasvaimia etc tuhoamalla bakteereja ja viruksia kuten myös resveratrolipitoinen polyfenolivalmiste ja ranskalainen rannikkomännynkuoriuute pinus maritim pinaster tuttavallisemmin pycnogenol joka ehkäisee myös ryppyjä ja lievittää allergisia oireita ja karnosiinikin mm. puhdistaa maksaa eikä mozartkaan kai erityisemmin ehtinyt naukkailemaan tiiviin konsertoimisensa välissä kun uran parhaina vuosina mozart järjesti konsertin joka päivä jonkun aristokraatin tai diplomaatin luona ehtien vielä säveltämäänkin käsittämättömät määrät kaikkien aikojen parasta musiikkia jopa kuuden pianokonserton vuositahdilla muiden merkittävien teosten ohella ja opettamaan piano oppilaitakin siinä lomassa lasten kaitsimisen ohessa että kyllä siinä viinien kanssa läträäminen on tainnut jäädä hieman vähemmälle.
 
Unohdin listasta vielä mm. Gran partitan jonka adagion klarinetin melodiassa salieri kuuli jumalan äänen, keskeneräisen deutsche operin, allegron ja capriccon pianolle ja muunnelmia viululle ja pianolle sekä johdanto michael haydn sinfoniaan ja bandel tertsetto ym jotka syntyivät ennen kuin mozart alkoi pitää omakätistä teosluetteloa tajutessaan äkkiä oman merkityksensä.

Minä kuuntelen vain suomalaista nykymusiikkia you know modernismin ajalta merikantoa, rantaa, meriläistä ja mitä niitä marttisia on. Numerot ja kuun kierto maapallon ympäri tai maapallon kierto auringon ympäri ajan laskun metodina eivät merkitse mitään kaikkein korkeimpia psykofyysisiä tiloja joskus kokeneelle joka ihmiselle on mahdollista.
 
Guinnessin ennätystenkirjakaan ei ole minua huolinut maailman kaikkien aikojen pienimmällä osakesalkulla pörssikursseihin suuresti vaikuttavana persoonana koska sijoittajat eivät ole paljastaneet klikkiään. Pienimmätkin myynti tai merkintä toimeksiannot saavat suurta heiluntaa aikaan kursseissa jonka ei normaalisti pitäisi olla mitenkään mahdollista.
 
Eihän tuo sinun schnittke analyysisi pidä ollenkaan paikkaansa sillä schnittken varhaistuotannossa on paljon vaikutteita shostalta jonka jälkeen italialaiseen säveltäjään luiginonoon tutustuttuaan hän alkoi käyttää sarjallisuutta sävellyksissään kaikkien musiikillisten parametrien ollessa prederminoituja jonka jälkeen hän vasta siirtyi (postsarjalliseenko vai vapaatonaaliseen) polystylistiseen tekniikkaan jossa erilaisia monista eri lähteistä ammennettuja tyylivaikutteita sekoitetaan keskenään jonkinlaiseksi synteesiksi protestina sarjallisen itsekieltämisen puberteettisille rituaaleille.
 
Pari pientä lapsusta ui tekstiinikin. Vespereissään mozart ei tarkkaan ottaen säveltänyt ainuttakaan täysimittaista fuugaa kuten esmes sakramenttilitaniassaan kaksoisfuugan pignus vaan osana bachin ja handelin edustaman barokin fuugataiteen sanastoa tyytyi fugatoon laudate pueri osassa vesperae solennes de confessoressa kun vesperae de dominicassa laudate pueri osa alkaa kaanonina. Dixit et magnificatissa on myös vaikuttava fugato mutta varhaisemmassa sakramenttilitaniassa alunperin niin laaja b duuri fuuga että mozart joutui hieman lyhentämään sitä ollessaan vain kuusitoista v.
 
Toinen lapsus tai unohdus sisältyy väitteeseen että mozart ei viljellyt fuugia muissa kuin kirkollisissa teoksissaan ja itsenäisinä soolokappaleina klaveerille tai uruille. On eräs poikkeus, keskeneräiseksi jäänyt viulusonaatti A duuri kv neljänollakaksi jonka osat ovat kaunis andante ma un poco adagio - ja keskeneräinen toinen osa fuga, jonka maximilian stadler on täydentänyt valmiiksi.
 
Minusta myös keskeneräisen C duuri viulusonaatin kv neljänollakolme hidas osa on erityisen kaunis. Vaikuttava on myös kuusikymmentäviisi tahtinen allegro kv kolmeseitsemänkaksi B duuri.
 
Kuunneltua, hersyvän koominen pariminuuttnen hieman kesken jäänyt ellei sitten aikanaan valmiskin kvartetto caro mio druck und schluck buffo oopperan tyyliin eine kleine giguen ajoilta mozartin myöhäiskaudelta. Sanonta druck und schluck esiintyy mozatin kirjeissä vaimolleen constanzelle.
 
Ensemble kohtauksia mozartilla on enemmänkin erilaisiin tarkoituksiin lisäys ym numeroiksi kuten tertsetto mandina amabile bianchin oopperaan la villanella rapita, joka on muuten ainoa mozartin vokaalisävellys joka julkaistiin täydellisenä partituurina hänen aikanaan ja pariisissa. Mozart ei luultavasti tiennyt tästäkään julkaisusta mitään.
 
Bandel tertsetti jossa etsitään constanzen kadonnutta koristenauhaa joka löytyy hyhyh keskeltää sontaläjää. Jacquin:" mitä pirua te etsittte? Leivänpalaa vaiko kakkua? Mozart: joko löysit sen? Constanze: kyllä vain keskeltä paskaa. Mozart: oi oi oi oi oi oi oi oi" etc
 
Upea on myös esmes seraljioopperaan alunperin sävelletty mutta sittemmin mozartin hylkäämä sataviisikymmentäyksi tahtinen belmonten ja pedrillon duetto welch ängsltliches beben. Dite almeno in che mancai ja tertsetto del gran regno delle amazon accorimbon oopperasta ja ed fransesco bianchin oopperaan la villanella rapita etc. Mozartin parhailta vuosilta.
 
Nyt aion kuunnella ensimmäistä kertaa mozartin leikillisen laulun Ja! Gruss dich gott aloys fuchsin kopiona vain bassoäänelle ilman säestystä.
 
Unohdin myös seitsemän mozartin kaanonia jotka on ajoitettu myös mozartin varhaiseen wienkauteen jotka sisältävät myös kustantajien pöydällä sanoitukseltaan julkaisukelpoisen asun saaneiden tekstiltään räävittömien kaanoneiden ryhmän.
 
Chopin nyt ei pinnallisena karakteristisia pianolle sävellettyjä miniatyyrikappaleita suosivana salonkisäveltäjänä pärjäisi mitenkään vertailussa beethovensin kaltaiselle sinfonisen muotoarkkitehtuurin mestarille metafyysisine syvyyksineen joka hallitsi erinomaisesti suurmuodoissa sonaatti allegro voimavaransa ja jonka c molli sonaatin arietta johdattaa kuulijan oman tietoisuutensa ylittävään korkeammanasteiseen psykofyysiseen tilaan jota hänen korkeinkaan kaipuunsa ei kykene selittämään yhä aineettomampaan ja valoisampaan psyykkiseen kokemusmaailmaan johdattavissa trillejä toistavissa ja moduloivissa vapaissa variaatioissaan.
 
Et ilmeisesti ole vieläkään sisäistänyt sitä ettei amadeus filmin esittämä mozartin kikattava karikatyyrihahmo vastaa mozartin reaalista hahmoa eikä niin olen anna myöskään todellista kuvaa mozartin habituksesta ja olemuksesta vaan on vain fiktiivinen luonnekuva hänestä.
 
Reaalinen mozart sen sijaan constanzen kertoman mukaan oli tavan takaa vaipunut syviin mietteisiinsä ja tuntui usein hautovan jotakin ilmeisesti sävellyksiä mielessään kuten neroilla on tapana. Fasaaneja, sampea tai lihakääryleitähän se mozart nautti jopa yli kymmenen ruokalajia käsittävillä aterioilla ja söi mustaa pulveria joka vaivaan.
 
Mozartin mielijuomia olivat mm. mantelimaito jota hän hörppi biljardinpeluun ja tikkoja sylkevän ilmakivääriammunnan lomassa tai nautti kuumaa suklaata tai kaakaota ja punssia etc.
 
Bach oli oikeasti kova kikattaja vaikka hänen cembalosarjansa hakevatkin tylsyydessä vertaistaan.
 
Kuunneltua, äsken nautin yllättän ensimmäistä kertaa polte rinnassa mozartin varhaisen wieninkauden Es duuri viulusonaatin sekä eteen-että taaksepäin barokin perintöön tähyävää avausosaa ja sonaatin emotionaalisen keskuksen muodostamaa hidasta osaa sekä G duuri viulusonaatin hidasta avausta jonka ylimaalliseen kauneuteen olin tyystin pakahtua. Myös kolmannenkymmenennen C duuri viulusonaatin harmonisesti rohkea hidas osa teki vaikutuksen syvällisyydessään. Osahan johtaa suoraan kaksikymmentätahtiseksi katkelmaksi jääneeseen presto finaaliin ilman osien välistä taukoa.

 
Schnittken tekniikka vissiin muuttui askeettisempaan suuntaan kun hän sai 1985 aivohalvauksen ja mies ehdittiin julistaa kahdesti kuolleeksi moskovalaisessa lasaretissa. 6. sinfonia kuulostaa 99 % kuolleen miehen hapuilevalta paluulta eloon ja neuvosto-moskovan ankeuteen. Gorbatshovilaiseen kaljuun ääliömäiseen Peräs-troikaan jonka ainoa vastapaino oli dementoituneen höhlä pelle Ö-luokan näyttelijä reaganin edustama amerikkalainen kulutus hysteria rahat pois idiotia.
 
9. sinfonia kuulostaa 100 % epäonnistuneelta paluulta eloon ja kapitalistisen höhlä hampurin ankeuteen ja idiotiaan.
 
"Mozartin mielijuomia olivat mm. mantelimaito jota hän hörppi biljardinpeluun ja tikkoja sylkevän ilmakivääriammunnan lomassa tai nautti kuumaa suklaata tai kaakaota ja punssia etc."
 
Kaikki nuo juomat ovat makeita. Toisin sanoen Mozart piti makeista juomista. Taiteilijat ovat erityisen taipuvaisia ryyppäämiseen. Tuon ajan Wienissä makeat halpis viinit oli makeutettu lyijyllä, koska sikäläisessä hiukan koleassa ilmastossa viinistä tulee liian kuivaa jos pitää makeasta. Joten julistan mullistavan teoriani vahvistetuksi: mozartin pääkoppa oli paskana koska se oli täynnä lyijyä.
 
"En osaa sanoa kun en absolutistina käytä päihteitä" tarkoitat vissiin että juot vaan absolut votkaa. Tänään isänmaa (missä on äidinmaa?) täyttää 100 vuatta joten on korkea aika vaihtaa siihen supisuomalaiseen merkkiin.
 
megatherium
06.12.2017 20:15:07 (muokattu 07.12.2017 03:05:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: Schnittken tekniikka vissiin muuttui askeettisempaan suuntaan kun hän sai 1985 aivohalvauksen ja mies ehdittiin julistaa kahdesti kuolleeksi moskovalaisessa lasaretissa. 6. sinfonia kuulostaa 99 % kuolleen miehen hapuilevalta paluulta eloon ja neuvosto-moskovan ankeuteen. Gorbatshovilaiseen kaljuun ääliömäiseen Peräs-troikaan jonka ainoa vastapaino oli dementoituneen höhlä pelle Ö-luokan näyttelijä reaganin edustama amerikkalainen kulutus hysteria rahat pois idiotia.
 
9. sinfonia kuulostaa 100 % epäonnistuneelta paluulta eloon ja kapitalistisen höhlä hampurin ankeuteen ja idiotiaan.
 
"Mozartin mielijuomia olivat mm. mantelimaito jota hän hörppi biljardinpeluun ja tikkoja sylkevän ilmakivääriammunnan lomassa tai nautti kuumaa suklaata tai kaakaota ja punssia etc."
 
Kaikki nuo juomat ovat makeita. Toisin sanoen Mozart piti makeista juomista. Taiteilijat ovat erityisen taipuvaisia ryyppäämiseen. Tuon ajan Wienissä makeat halpis viinit oli makeutettu lyijyllä, koska sikäläisessä hiukan koleassa ilmastossa viinistä tulee liian kuivaa jos pitää makeasta. Joten julistan mullistavan teoriani vahvistetuksi: mozartin pääkoppa oli paskana koska se oli täynnä lyijyä.
 
"En osaa sanoa kun en absolutistina käytä päihteitä" tarkoitat vissiin että juot vaan absolut votkaa. Tänään isänmaa (missä on äidinmaa?) täyttää 100 vuatta joten on korkea aika vaihtaa siihen supisuomalaiseen merkkiin.

 
Mozart ei tainnut kuitenkaan uransa huipulla juurikaan käyttää päihteitä tiiviistä työtahdista, kirjeenvaihdosta ja perheenlisäyksestä sekä niihin liittyvistä velvoitteista päätellen tai ainakaan sellainen ei ole tullut ilmi biografioista joita olen lukenut. Paljonhan mozartkirjallisuutta on kääntämättä suomeksi tai ainakaan sitä ei tätä nykyä ole paljonkaan suomeksi saatavilla. Kiinnostavaa nimittäin olisi tutustua kaikkein varhaisimpiinkin nissenin, niemetschekin ja novellojen kirjoittamiin biografioihin. Mozartin ensimmäinen biografi oli schlichtegroll joka puhui mozartin hallitsevasta aistillisuudesta.
 
Michael haydn taisi kuitenkin ottaa niin reilusti pohjanmaan kautta että juopottelu vei hänen kaikki voimansa eikä hän kyennyt säveltämään valmiiksi häneltä tilattua kuutta viuluduettoa joita colloredo nyt vaati niihin aikoihin kun mozart oli käymässä constanzen kanssa isä leopoldin luona visiitillä salzburgissa, muuten viimeistä kertaa, jossa myös keskeneräinen c molli messu esitettiin constanzen laulaessa sopraano osan.
 
Toisin kuin arkkipiispalla jolla kirjan mukaan ei ollut sydäntä lainkaan Mozartilla oli kuitenkin hyvä sydän ja hän sävelsi ystävälleeen michael haydn paralle puuttuvat kaksi duoa viululle ja alttoviululle G ja B niin taiten etteivät ne kuulostaisi häpeämättömästi mozartilta ja ettei petos olisi tullut ilmi, päästäen ystävänsä tällä tavoin pälkähästä.
 
Mozartin mielijuomiin kuului myös sampanja ja eräs juuri laskettu olutlaatu jota en nyt muista. Jotakin tislattua vettä joivat myös. Viinejä en juuri muista hänen litkineen kuin korkeintaan joskus ruokajuomana. Kaakaota ja suklaata mozart joi jo lapsena sisarensa kanssa kuten myös leopoldkin.
 
On kuitenkin mahdollista että huhupuheiden mukaan uransa ehtoopuolella taikahuilun säveltämisen aikoihin mozart olisi joutunut mukaan joihinkin hämäriin porukoihin joihin kuuluivat myös kosteat illat yön kuningattaren kietoessa hänet pauloihinsa epäilyttävää seuraa schikanederin tallista etsiessään tai että hän olisi joutunut pelivelkoihin ja loukannut yhteiskunnan kirjoittamattomia kunniakäsitteitä. Dokumenttina schikanederin kirje mozartille jossa tämää kirjoittaa mm. "tapaamme illalla tietyissä ...... Seimissä. Sinun schikaneder"
 
Hesarin vanhan lehtijutun mukaan ruhtinas lichnowsky olisi haastanut mozartin oikeuteen maksamattomien velkojen takia ja jossakin yhteydessä mozartin kallosta olisi lohj.ennut siru tämän kaaduttua stressistä maahan.
 
Epäilihän mozart itsekin viimeisellä vuoteellaan että on joutunut myrkytetyksi ja että joku olisi antanut hänellä acqua toffanaa arsenikkipitoista myrkkyä tai elohopeaa. Mozarthan kertoi kalman mausta kielelläänkin. Salierin taas väitetään tunnustaneen mozartin likvidoinnin viimeisellä vuoteellaan.
 
Mozart museossa wienissä järjestettiinkin taannoin näyttely joka tähtäsi salierin maineen puhdistamiseen mozartin myrkytysteoriassa.
 
Ainakin se schnittken sinfonia johon kerran tutustuin vaikutti minusta tyypilliseltä ja ankealta sarjallisuuden tuotteelta.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
PVC
06.12.2017 22:30:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Mozart ei tainnut kuitenkaan uransa huipulla juurikaan käyttää päihteitä tiiviistä työtahdista, kirjeenvaihdosta ja perheenlisäyksestä sekä niihin liittyvistä velvoitteista päätellen tai ainakaan sellainen ei ole tullut ilmi biografioista joita olen lukenut. Paljonhan mozartkirjallisuutta on kääntämättä suomeksi tai ainakaan sitä ei tätä nykyä ole paljonkaan suomeksi saatavilla. Kiinnostavaa nimittäin olisi tutustua kaikkein varhaisimpiinkin nissenin, niemetschekin ja novellojen kirjoittamiin biografioihin.
 
Michael haydn taisi kuitenkin ottaa niin reilusti pohjanmaan kautta että juopottelu vei hänen kaikki voimansa eikä hän kyennyt säveltämään valmiiksi häneltä tilattua kuuden viuludueton sarjaa jota colloredo nyt vaati niihin aikoihin kun mozart oli käymässä constanzen kanssa isä leopoldin luona visiitillä salzburgissa, muuten viimeistä kertaa, jossa myös keskeneräinen c molli messu esitettiin constanzen laulaessa sopraano osan.
 
Toisin kuin arkkipiispalla jolla kirjan mukaan ei ollut sydäntä lainkaan Mozartilla oli kuitenkin hyvä sydän ja hän sävelsi ystävälleeen michael haydn paralle puuttuvat kaksi duoa viululle ja alttoviululle G ja B niin taiten etteivät ne kuulostaisi häpeämättömästi mozartilta ja ettei petos olisi tullut ilmi, päästäen ystävänsä tällä tavoin pälkähästä.
 
Mozartin mielijuomiin kuului myös sampanja ja eräs juuri laskettu olutlaatu jota en nyt muista. Jotakin tislattua vettä joivat myös. Viinejä en juuri muista hänen litkineen kuin korkeintaan joskus ruokajuomana. Kaakaota ja suklaata mozart joi jo lapsena sisarensa kanssa kuten myös leopoldkin.
 
On kuitenkin mahdollista että huhupuheiden mukaan uransa ehtoopuolella taikahuilun säveltämisen aikoihin mozart olisi joutunut mukaan joihinkin hämäriin porukoihin joihin kuuluivat myös kosteat illat yön kuningattaren kietoessa hänet pauloihinsa epäilyttävää seuraa schikanederin tallista etsiessään tai että hän olisi joutunut pelivelkoihin ja loukannut yhteiskunnan kirjoittamattomia kunniakäsitteitä.
 
Hesarin vanhan lehtijutun mukaan ruhtinas lichnowsky olisi haastanut mozartin oikeuteen maksamattomien velkojen takia ja jossakin yhteydessä mozartin kallosta olisi lohjennut siru tämän kaaduttua stressistä maahan.
 
Epäilihän mozart itsekin viimeisellä vuoteellaan että on joutunut myrkytetyksi ja että joku olisi antanut hänellä acqua toffanaa arsenikkipitoista myrkkyä tai elohopeaa. Mozarthan kertoi kalman mausta kielelläänkin. Salierin taas väitetään tunnustaneen mozartin likvidoinnin viimeisellä vuoteellaan.
 
Mozart museossa wienissä järjestettiinkin taannoin näyttely joka tähtäsi salierin maineen puhdistamiseen mozartin myrkytysteoriassa.
 
Ainakin se schnittken sinfonia johon kerran tutustuin vaikutti minusta tyypilliseltä ja ankealta sarjallisuuden tuotteelta.

 
"Mozarthan kertoi kalman mausta kielelläänkin." No niin, tuo vahvistaa teoriani. Lyijymyrkytys tunnetusti maistuu kielellä. Lääketieteellinen tosiasia.
 
megatherium
07.12.2017 02:13:57 (muokattu 08.12.2017 00:17:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: "Mozarthan kertoi kalman mausta kielelläänkin." No niin, tuo vahvistaa teoriani. Lyijymyrkytys tunnetusti maistuu kielellä. Lääketieteellinen tosiasia.
 
Se aiheuttaa metallin maun suussa, vatsakipua, ripulia tai ummetusta, anemian sekä pahoinvointia ja oksentelua, sokin, hemolyysin etc, mutta ei aiheuttane raajojen turpoamista ja äkillistä korkeaa kuumetta joka viittaa lähinnä bakteerien aiheuttamaan tulehdukseen kuten uusin taudinmäärityskin olettaa ellei kyse ollut uusiutuneesta mozartia jo nuorena vaivanneesta reumaattisesta kuumeesta kuten carl bär on oletettanut.
 
Toisena vaihtoehtona vakavaan primaarikirjallisuuden siis leopoldin ja mozart nuoremman kirjeenvaihtoon perustuvaan tutkimukseen pohjautuen on esitetty munuaiskleroosia joka olisi saanut alkunsa mozartin italianmatkoilla nuorena ja sykäyksittäin heikentänyt hänen objektiivista vointiaan johtaen viimein virtsamyrkytyksen aiheuttamaan koomaan. Pienenä mozart sairastui olmutzissa ja haagissa vakavasti myös isorokkoon ja lavantautiin jotka olivat kulkutauteja.
 
Mozart oli constanzen mukaan puhunut useita kertoja myrkytyksestä viimeisten kuukausiensa aikana jonka hildesheimer kuittaa vain sairaalloisena mielikuvituksena ja järkkyneenä psyykkisenä tasapainona. Mozart uskoi salierin myrkyttäneen hänet aqua toffanalla. Lyijymyrkytys olisi lisäksi aiheuttanut päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.
 
Mozartin oikea käsi joseph deiner huomasi mozartin vapisevan ja arveli mozartin kerrottua aavistuksistaan ja kylmyydestä jota tämä ei kyennyt selittämään vain että böömiläinen olut olisi turmellut mozartin vatsan tämän oltua prahassa kun hän vaikutti niin kalpealta.
 
Mozartmuseon salierin maineen puhdistamiseen tähdänneen näyttelyn järjestäjät viittasivat salierin syyttömyyteen uskoen eräänä vahvimpana todisteenaan siihen että mozartin poismenon jälkeen constanze ei olisi uskonut mozartin toista jälkeläistä salierin piano tai/ja sävellyksenoppilaaksi jos tämä olisi ollut mozartin myrkyttäjä.
 
Salieri oli seurallinen ja läpeensä sovinnollinen henkilö sekä seriöösi esittävänä taiteilijana ja säveltäjänä jonka mozart haki vaunuilla taikahuilunsa esitykseen salierin päästäessä aitiosta suustaan joka numeron jälkeen joko bello tai bravo huudon. Lisäksi hän osallistui mozartin viimeiselle matkalle ristisaattoon. Salierilla oli oppilainaan myös eräitä tuon aikakauden kaikkein huomattavimpia säveltäjiä.
 
Hildesheimer toteaa että Salierin ja mozartin välinen huonomaineinen kilpailuasenne on kirjallisuuden tuote ja vaikuttanut kirjallisuutta edistävästi. Nero tai sankari saavuttaa todellisen hyveellisyytensä vasta kun hänellä on vastassaan kateellinen kilpailija tai vastapeluri. Hilden analyysin mukaan kyseessä on legenda joka rakentuu mozartin vahvan eikä niin vaikeasti tajuttavan tunnelatauksen varaan.
 
Jos mozart joka käytti nautintoaineita ja päihteitä kohtuullisesti kupsahti jo siinä iässä kuinka on mahdollista että monet muut lyijypitoista viiniä juoneet tai kovemmatkin juomarit ja ongelmakäyttäjät kestivät kauemmin ja jopa paljon pidempään kohdaten luonnollisen lopun jos lyijyllä rikastettu viinikin olisi ollut sellainen lähes pandemiaan verrattava terveydellinen haitta kuin uskottelet? Ehkä mozartilla oli alkava syfilis jota hoidettiin elohopealla ja hän menehtyi hoitotoimenpiteiden lisäksi elohopeamyrkytykseen.
 
Mozart saattoi saada virallisten ohjelmanumeroidensa välissä äkillisen syvällisen musiikillisen oivalluksen josta hildesheimer käyttää esimerkkinä kahta sävellyskatkelmaa puhaltimille kv neljäsataakymmenen ja yksitoista jotka ovat nykyisin ajoitettu huomattavasti myöhäisemmiksi sävellyksiksi kypsiin wieninvuosiin.
 
Antiikin aikana lyijymyrkytys oli yleinen koska lyijyä käytettiin seoksissa tinan kanssa mm. Ruoka-astioissa ja vesijohtoverkostossa jotka altistivat väestön krooniselle lyijymyrkytykselle. On jopa arveltu että lyijymyrkytys aiheutti rooman keisarikunnan ylimystön rappeutuneisuuden ja valtakunnan tuhon. Oireisiin ei liity kuumeilu tai raajojen turpoaminen joten mozart ei voinut potea sitä.
 
Minusta mozartin uran suurimpia mysteereitä on se kuinka niin suositusta säveltäjästä joka oli uransa huipulla wieniläisen konserttiyleisön ehdoton supsikki, yleisön joka hhalusi jokka päiv
Jotkin uutta mutta joka myös pyysi uusittavaksi etenkin useita mozartin menestusoopperan ensemblenumeroita ja pianokinserton kakskakkosen c molli andanten menetti suhteellisen lyhyessä ajassa vajaassa viodessa kokonaan axemansa pianokonserttoken säveltjänä ja solistina kaupungein konserttiyleisön suosikkina kykenemttä enää järjesrämän omaa akatemiasarjaansa reoksia esittääkseen tilaajien haihtuessa ilöaan. Mitn tämä on mahdollista ja kunka tällaine ilmiö on selitettävissä.kuinka musiikkimaku voi muuttia ihmisillä niin lyjyessä ajassa?
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
PVC
08.12.2017 17:29:38 (muokattu 08.12.2017 17:52:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Se aiheuttaa metallin maun suussa, vatsakipua, ripulia tai ummetusta, anemian sekä pahoinvointia ja oksentelua, sokin, hemolyysin etc, mutta ei aiheuttane raajojen turpoamista ja äkillistä korkeaa kuumetta joka viittaa lähinnä bakteerien aiheuttamaan tulehdukseen kuten uusin taudinmäärityskin olettaa ellei kyse ollut uusiutuneesta mozartia jo nuorena vaivanneesta reumaattisesta kuumeesta kuten carl bär on oletettanut.
 
Toisena vaihtoehtona vakavaan primaarikirjallisuuden siis leopoldin ja mozart nuoremman kirjeenvaihtoon perustuvaan tutkimukseen pohjautuen on esitetty munuaiskleroosia joka olisi saanut alkunsa mozartin italianmatkoilla nuorena ja sykäyksittäin heikentänyt hänen objektiivista vointiaan johtaen viimein virtsamyrkytyksen aiheuttamaan koomaan. Pienenä mozart sairastui olmutzissa ja haagissa vakavasti myös isorokkoon ja lavantautiin jotka olivat kulkutauteja.
 
Mozart oli constanzen mukaan puhunut useita kertoja myrkytyksestä viimeisten kuukausiensa aikana jonka hildesheimer kuittaa vain sairaalloisena mielikuvituksena ja järkkyneenä psyykkisenä tasapainona. Mozart uskoi salierin myrkyttäneen hänet aqua toffanalla. Lyijymyrkytys olisi lisäksi aiheuttanut päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.
 
Mozartin oikea käsi joseph deiner huomasi mozartin vapisevan ja arveli mozartin kerrottua aavistuksistaan ja kylmyydestä jota tämä ei kyennyt selittämään vain että böömiläinen olut olisi turmellut mozartin vatsan tämän oltua prahassa kun hän vaikutti niin kalpealta.
 
Mozartmuseon salierin maineen puhdistamiseen tähdänneen näyttelyn järjestäjät viittasivat salierin syyttömyyteen uskoen eräänä vahvimpana todisteenaan siihen että mozartin poismenon jälkeen constanze ei olisi uskonut mozartin toista jälkeläistä salierin piano tai/ja sävellyksenoppilaaksi jos tämä olisi ollut mozartin myrkyttäjä.
 
Salieri oli seurallinen ja läpeensä sovinnollinen henkilö sekä seriöösi esittävänä taiteilijana ja säveltäjänä jonka mozart haki vaunuilla taikahuilunsa esitykseen salierin päästäessä aitiosta suustaan joka numeron jälkeen joko bello tai bravo huudon. Lisäksi hän osallistui mozartin viimeiselle matkalle ristisaattoon. Salierilla oli oppilainaan myös eräitä tuon aikakauden kaikkein huomattavimpia säveltäjiä.
 
Hildesheimer toteaa että Salierin ja mozartin välinen huonomaineinen kilpailuasenne on kirjallisuuden tuote ja vaikuttanut kirjallisuutta edistävästi. Nero tai sankari saavuttaa todellisen hyveellisyytensä vasta kun hänellä on vastassaan kateellinen kilpailija tai vastapeluri. Hilden analyysin mukaan kyseessä on legenda joka rakentuu mozartin vahvan eikä niin vaikeasti tajuttavan tunnelatauksen varaan.
 
Jos mozart joka käytti nautintoaineita ja päihteitä kohtuullisesti kupsahti jo siinä iässä kuinka on mahdollista että monet muut lyijypitoista viiniä juoneet tai kovemmatkin juomarit ja ongelmakäyttäjät kestivät kauemmin ja jopa paljon pidempään kohdaten luonnollisen lopun jos lyijyllä rikastettu viinikin olisi ollut sellainen lähes pandemiaan verrattava terveydellinen haitta kuin uskottelet? Ehkä mozartilla oli alkava syfilis jota hoidettiin elohopealla ja hän menehtyi hoitotoimenpiteiden lisäksi elohopeamyrkytykseen.
 
Mozart saattoi saada virallisten ohjelmanumeroidensa välissä äkillisen syvällisen musiikillisen oivalluksen josta hildesheimer käyttää esimerkkinä kahta sävellyskatkelmaa puhaltimille kv neljäsataakymmenen ja yksitoista jotka ovat nykyisin ajoitettu huomattavasti myöhäisemmiksi sävellyksiksi kypsiin wieninvuosiin.
 
Antiikin aikana lyijymyrkytys oli yleinen koska lyijyä käytettiin seoksissa tinan kanssa mm. Ruoka-astioissa ja vesijohtoverkostossa jotka altistivat väestön krooniselle lyijymyrkytykselle. On jopa arveltu että lyijymyrkytys aiheutti rooman keisarikunnan ylimystön rappeutuneisuuden ja valtakunnan tuhon. Oireisiin ei liity kuumeilu tai raajojen turpoaminen joten mozart ei voinut potea sitä.
 
Minusta mozartin uran suurimpia mysteereitä on se kuinka niin suositusta säveltäjästä joka oli uransa huipulla wieniläisen konserttiyleisön ehdoton supsikki, yleisön joka hhalusi jokka päiv
Jotkin uutta mutta joka myös pyysi uusittavaksi etenkin useita mozartin menestusoopperan ensemblenumeroita ja pianokinserton kakskakkosen c molli andanten menetti suhteellisen lyhyessä ajassa vajaassa viodessa kokonaan axemansa pianokonserttoken säveltjänä ja solistina kaupungein konserttiyleisön suosikkina kykenemttä enää järjesrämän omaa akatemiasarjaansa reoksia esittääkseen tilaajien haihtuessa ilöaan. Mitn tämä on mahdollista ja kunka tällaine ilmiö on selitettävissä.kuinka musiikkimaku voi muuttia ihmisillä niin lyjyessä ajassa?

 
No mutta ihmisten musiikkimaku on pääosin paskaa, nykyään ostetaan pääasiassa jotain jarikullinpäätä ja tsiikkiä. Wieniläinen konserttiyleisö oli taatusti pöyhkeää idiootti ääliö tasoa. Mozartin lapsellisen tylsät simplistiset pianokonsertot ovat kuten gould on oivaltavasti todennut höhlä vajakkitasoa joilla sopii korkeintaan rahastaa pöljää yleisöä.
 
"mutta ei aiheuttane raajojen turpoamista ja äkillistä korkeaa kuumetta joka viittaa lähinnä bakteerien aiheuttamaan tulehdukseen kuten uusin taudinmäärityskin olettaa"
 
Sepsis eli verenmyrkytys? Erittäin yleinen kuolinsyy nykyäänkin. Tappaa viikossa, voi aiheutua vaikka haavasta. Oliko mozart loukannut itsensä avatessaan viinipulloa tai tapellut? Oliko hänen akkansa raapinut likaisilla kynsillä, oliko ollut riitaa?
 
megatherium
08.12.2017 18:06:35 (muokattu 11.12.2017 21:27:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: No mutta ihmisten musiikkimaku on pääosin paskaa, nykyään ostetaan pääasiassa jotain jarikullinpäätä ja tsiikkiä. Wieniläinen konserttiyleisö oli taatusti pöyhkeää idiootti ääliö tasoa. Mozartin lapsellisen tylsät simplistiset pianokonsertot ovat kuten gould on oivaltavasti todennut höhlä vajakkitasoa joilla sopii korkeintaan rahastaa pöljää yleisöä.
 
Hildesheimerin mukaan wieniläisen yleisön kohdalla ei voinut olla puhettakaan sivistyksestä halutessaan joka päivä jotakin uutta muistamatta eilispäivän tuottajia nimeltäkään. Tuon aikakauden maailma oli lisäksi suvaitsematon ja välinpitämätön maailma jossa mozartin vähälukuinen kannattajajoukko oli voimaton.
 
Maasalo luettelee useita muitakin syitä mozartin uran sammumiseen pianokonserttojen säveltäjänä ja solistina johon vaikutti myös yleisön maun ailahtelevuuden ohella keisarin hallinnon murentumisen aiheuttama poliittinen ja sosiaalinen levottomuus jolka hankaloitti jalansijan saamista wienin musiikkiympyröissä ja keisarin vaihtuminen kun mozartin entiset niin mahtavat suosijat olivat menettäneet asemansa hovissa ja musiikkipiireissä. Sekä mozartin kärkevällä kielenkäytöllä jolla hän sai aikaan intrigointia. Italialaisten ja kansallismielisten välinen valtataistelu joka riehui oopperassa vaikutti myös mozartin kohtaloon. Kaiken taustalla oli vielä mozartin tuhlailevuus.
 
Bachin simplistiset pitsin nypläyskonsertot ilman mitään tajua mozartin orkesterinkäsittelyn ja arkkitehtonisen sinfonisen muotorakenteen taidokkuudesta ja hienouksista kuin esihistoriallisen aikakauden kehittymättöminä ja hiomattomina idioitistisen taaksepäinkatsovan takapajuisina jäänteinä ja tekeleinä jotka edustavat musiikillisen käsityötaidon surkeimpia saavutuksia bachin työpajassa ääliömäisessä vajakkiudessaan kun mozart edusti konsertoillaan avaruusteknologian viimeisintä kehitystä insinööritaidollaan jonka teknisiä innovaatioita eivät L v B ym tajunneet tai halunnneet käyttää ja niin niiden salaisuudet katosivat mozartin mukana. Jeesus on höhlää vajakkitasoa.
 
Mutta se ei silti vastaa kysymykseen kuinka musiikkimaku voi muuttua niin lyhyessä ajassa että pianokonsertot joiden kauneudesta nauttinut ja niiden kehitystä innolla seurannut yleisö joka osasi arvostaa mozartin tuloksia, lakkaavatkin yht'äkkiä kiinnostamasta sinfonioiden ja oopperoiden ohella asiantuntevaa yleisöä ja mozart suorastaan unohdetaan ja sivuutetaan kokonaan ja sysätään vähäpätöisten uusien suosikkien varjoon vaikkei hänen musiikillisessa kielessään ollut tapahtunut mitään radikaalia muutosta.
 
Jopa aikamme nykysäveltäjätkin säilyttävät statuksena nimikko orkesterinsa säveltäjinä vaikka yleisö poistusi kesken konsertin jossa heidän epämiellyttävän dissonoiviksi koettuja teoksiaan esitetään.
 
Kolme sointilähdettä, jouset, puhaltimet ja piano olivat inspiroiva asetelma joka soi mozartin mielikuvitukselle ja sointiaistille rajattomat mahdollisuudet.Mozart antoi pianon konsertoida milloin jousten milloin puhallinten kanssa ja orkesterisoittimet muodostivat keskenään konsertoivia soitinryhmiä. Tällainen oli uutta wienissä hämmästyttäen ja ihastuttaen yleisöä. Eikä tämä yleisö koostunut vain hienostosta vaan siihen kuuluivat kaikki kaupungin musiikinrakastajat tieteen ja taiteen johtohahmot mukaanlukien.
 
Miksi siis hekin hylkäsivät mozartin niin pian? Johtuiko se hallitsijaa vastaan tähdätystä pelistä vallankumousoopperassa joka loukkasi aateloituja vai oliko mozart maksamattomilla peliveloillaan loukannut yht kunnan kunniakäsitteitä ja joutunut sen ulkopuolelle. Hildesheimer tosin hylkää teorian anakronistisena, aikaansa kuulumattomana.
 
Sinähän pistät gouldin suuhun sanoja joita hän ei ole sanonut. Gould ei ole kutsunut mozartin pianokonserttoja "höhläksi vajakkitasoksi" kuten sinä vaan jopa nauttinut niiden kuuntelemisesta casadesuksen, brendelsin ja eileen joycen levytyksinä joista casadesus teki gouldiin jopa vaikutuksen, joyce soitti antaumuksella ja brendelsin mozartsoitosta gould toteaa ettei kykene kuvittelemaan parempaa innoituksen ja affektion sekoitusta nykypianisteista.
 
Syy siihen miksei gould itse halunnnut levyttää niitä c molli konserttoa enempää oli se että hänen mielestään konserttoja toisin kuin sonaatteja oli mahdoton pitää koossa.
 
Toisekseen gould ei erityisen paljon nauttinut muutenkaan minkään konserton esittämisestä koska häntä vaivasi se kilpaileva ja vertaileva ilmapiiri jossa konsertto sävellysmuotona toimii.Vai miten vastaat väitteeseen?
 
Tämä ei kuitenkaan vähennä hiukkaakaan mozartin konserttojen metafyysistä merkitystä ja musertavaa emotionaalista vaikutusta aikakakaudelle tyypillisessä tyylissään.
 
Pianokonserton numero kaksikymmentäkaksi säveltämisen aikoihin syntyneen ääriosiltaan melko galantin ja vähemmän merkittävän Es duuri viulusonaatin huomiota herättävimpänä piirteenä melodiikaltaan laulavaa ja hehkuvaa lyyrisyyttä representoivaa hitaan osan avausjaksoa seuraavassa jälkimmäisessä jaksossa mozart enteilee schubertia enharmonisilla modulaatioilla.
 
Yleensä syvällisen vakavat hitaat keskiosat muodostavatkin avausosaa useammin mozartin soitinsävellyksissä niiden taiteellisen huipentuman ja emotionaalisen sydämen finaalin ollessa kevyin d molli konserton, g molli pianokvarteton, c molli serenadin ja konserton tai d molli kvarteton tyyppisiä molliteoksia lukuunottamatta joissa musiikillinen painopiste on pikemminkin niiden loisteliaissa ja tummanpuhuvan painokkaissa avaus- ja ääriosissa.
 
Tosin g molli kvintetossa ja ehkä g molli sinfoniassakin finaalin pääteema on mozartille ihmeen triviaali mutta hidas osa sitäkin riipaisevampi. Pienessä g mollisinfoniassa ääriosat muodostavat niinikään sinfonian musiikillisen painopisteen. C duuri kvinteton ja pianokonserton avaus on teoksen majesteettisin osa.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
10.12.2017 21:06:47 (muokattu 13.12.2017 19:23:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikkakaan mozart ei viljellyt varsinaisia täysimittaisia fuugia pianokonsertoissaan sen enempää kuin tuskin kukaan muukaan säveltäjä ennen häntä tai hänen jälkeensä, esiintyy kontrapunktiikka toisinaan mozartin pianokonserttojen finaalissa joko suvereenina koko konserttoa elähdyttävänä visiona, neljästoistakonsertto es duuri, jäljittelevänä kontrapunktina, ensimmäinen D duuri ja yhdestoistakonsertto F duuri tai rondoteeman jälkeen matalista soittimista ponnahtavana fuugateemana joka siirtyy fugatona ylimpiin soittimiin asti vallaten koko orkesterin tehden yhdeksännentoista F duuri konserton finaalista suuren ja huipentaen koko konserton. Buffosävyjen jälkeen rondoteeman palatessa fugato soi nyt mollissa ja on pidempi ja vakavampi kaksine teemoineen.
 
Varhemmissa jousikvartetoissaan F duuri ja d molli mozart soveltaa haydnilta saamiaan vaikutteita papan aurinkokvartettojen esimerkkiä seuraten säveltämällä kumpaankin kvartettoon fuugafinaalin kykenemättä ylittämään haydninkaan korkeampaa synteesiä yhdistää kontrapunktiseen kudokseen hyvin muotoillun artikulaation ja jaksojen selkeyden periaatteet.
 
Nuoren mozartin kvartetot olivat kuitenkin tarvittava askel eteenpäin kontrapunktin ja galantin tyylin sekoittumisessa ja yhdistämisessä (Koch). Siellä täällä on kuitenkin kohtia jotka ennakoivat suurta mozartia. Es duuri kvarteton adagio ennakoi kreivittären porgi amor aariaa ja d molli kvarteton menuetto suuren d molli kvartetin vastaavaa osaa etc.
 
Myös mozartin varhaisemmissa italiassa sävelletyissä kvartetoissa on ilmaisuvoimaisia ja syvällisiä hitaita adago osia kuten siellä täällä jopa yhdeksän ja kymmenen ikäisenä sävelletyissä viulusonaateissakin.
 
Kvartetto genree kutsui vasta myöhemmin mozartia tämän hienoimpiin yrityksiin täydellisen balanssin saavuttamiseksi äänten välillä jossa esmes seraljioopperan valmistumisen aikana sävelletty mozartin ensimmäinen haydn kvartetto G duuri kontrapunktisine finaaleineen ja fuuga expositioineen oli siihen asti merkittävin yksittäinen teos koko kvartettosävellyksen historiassa rikkaine kehittelyineen.
 
Uransa lopulla mozart sävelsi tilaustyönä kreivi Deymin vahakabinetin panoptikumiin syvällisen vakavaan lähes sulkeutuneeseen f molliin kaksi kappaletta, fantasian f molli ja adagio ja allegro f molli, joista toinen, fantasia, huipentuu järkyttävään kaksioisfuugaan, kolmas kappale andante F duuri on sovinnaisempi, mekaaniselle piirongin kokoiselle soittorasialle jonka sointia mozart kuvasi naiiviksi ja jolle säveltäessään minkään soittimesta riippuvan sointivärin avulla hän ei voinut ilmaista mitään. Merkittävää musiikkia soittorasialle, miltei tragikoominen yhdistelmä.
 
Kyseessä oli laite jolla ei ole tarkkaa suomenkielistä vastinetta: automaattiset kellokoneistolla toimivat urut joissa sävellys oli taltioitu piikeillä varustetulle lieriölle.
 
Tehtävän vastenmielisyydestä huolimatta mozartin taiteellinen eheys ja pakottava looginen voima kohosivat keinotekoisen välikappaleen ylle ja saavuttivat molemmissa kappaleissa merkittävän hengen riemuvoiton aineesta. Teoksia esitetään tavallisesti uruilla.A. Hyatt king. Mozart retrospektiivissa. Oxford. Tuhatyhdeksänsataa seitsemänkymmentä.
 
Puhallinkonserton alalla ei kukaan toinen säveltäjä ennen mozartia tai hänen jälkeensä ole päässyt lähellekään mozartin saavuttamaa tasoa hildesheimerin mukaan käyttäen vertailukohtanaan lähinnä klarinettikonserton mestarillista basettiklarinetin puhallinsatsin hallintaa, laulavuutta ilman taiturillista rihkamaa ja täyteläisyyttä ilman paksuutta. Ei siis bachkaan. Sointivärien korkeimmanasteisessa suggestiivisuudessakin erilaisissa puhallinyhdistelmissä vain kaksi romantikkoa, Berlioz ja Mahler ylsivät mozartin tasolle.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Kefiiri
13.12.2017 09:21:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LTViihde: Se mainittakoon, että tämä viestiketju itsessään on proosallinen sinfonia.
 
Äärimmäisen kursorisesti selattunakin: eeppistä menoa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
14.12.2017 01:26:56 (muokattu 16.12.2017 23:54:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Äärimmäisen kursorisesti selattunakin: eeppistä menoa.
 
Viime kädessähän isä leopold esti mozartin houkuttelevan lontoon matkan toteutumisen mozartin saatua kyllikseen wienistä ja wieniläisistä kieltäytessään jyrkästi ottamasta mozartin jälkikasvua hoteisiinsa suunnitellun matkan ajaksi tyttärensä nannerlin esikoisen leopoldin ollessa jo hänen hoidossaan kun mozart oli vaimonsa constanzen ja englantilais-irlantilaisten laulaja ja säveltäjäystäviensä kanssa maalaillut itselleen suurta uraa kanaalin toisella puolella ja mozartin sävellysoppilaan thomas attwoodin ollessa tarkoitus tasoittaa mozartille maaperää lontoossa kellyn, nancy ja stephen storacen matkustaessa englantiin edeltäkäsin vaikka alunperin mozartin ja constanzen oli määrä matkustaa heidän kanssaan mutta leopoldin asenne ei ollut muuttunut suopeammaksi mozartin ystävien käydessä salzburgissa leopoldin luona viemässä hänelle wolfgangin terveiset leopoldin halutessa mahdollisesti tällä tavoin kostaa mozartin avioliiton hänelle aiheuttaman pettymyksen tai wolfgangin etääntymisen kauemmaksi isästään jota emme tiedä vaikka leopoldin constanzea kohtaan potentiaalisesti tuntema kauna ja katkeruus eivät olleet tulleet suoraan tai edes rivien välistä ilmi hänen nannerlille lähettämistään kirjeistäkään oltuaan pitkällä wienin vierailulla mozartien luona jossa hän oli todistamassa poikansa menestystä pianokonserttojen säveltäjänä ja solistina keisarin osoittaessa mozartin soitolle suosiotaan bravo huudoin kohteliaan eleen kera hatullaan leopoldin kehuessa perheen taloudenpitoa mitä suurimmassa määrin ekonomiseksi kunnes mozartin kirjanpito tuloistaan ja menoistaan pian unohtui ja constanzen äidin cäcilia weberin ruoanlaittotaitoa suurine fasaaneineen sekä tietysti mozartin uusia pianokonserttoja ja kvartettoja erinomaiseksi vaikka pari vuotta aiemmin vastavihityn parin käydessä visiitillä leopoldin luona constanze ei ollut saanut minkäänlaisia lahjoja saati ystävlllisyyttäkään osakseen eivätkä myöhemmin mozartin leski constanze ja sisar nannerl tavanneet toisiaan milloinkaan vaikka asuivat vuosikaudet miltei toistensa naapureina salzburgissa vanhoilla päivillään.
 
Myöhemminhän lontoon matkan toteutumisen esti luultavasti taikahuilun sävellyshanke jonka mozart oli luvannut emanuel schikanederille vaikka uskoakseen keisarin suosion menettänyt lorenzo da ponte ja kaksikin impressaariota vuorotellen oli kutsunut mozartin lontooseen tarjotessaan mozartille haydnin tavoin puoleksi vuodeksi taloudellisesti turvattua sopimusta oopperatilauksineen ja konsertteineen mutta kuka tietää olisiko mozartin heikentynyt fyysinen ja psyykkinen vointi kestänyt tiivistä konsertoimista jatkuvan paineen alla kun hänen tuotteliaisuutensa ja ilmeisesti inspiraationsakin oli osoitttanut jo ehtymisen merkkejä ja hän oli saanut tajuttomuuskohtauksia useiden suurten päällekkäisten sävellysprojektien alla uransa loppupuolella mozartin alistuessa fatalistisesti kohtaloonsa ja jäädessä wieniin ilmeisesti heikkojen kiinnitystensä, heikkenevän terveytensä, taikahuilun sävellystyön ja tuottavamman kapellimestarin viran toivossa keisarin hovista eikä saanut kokea niitä taiteellisia riemuvoittoja joista haydn sai nauttia lontoossa juhlittuna säveltäjänä jonka veroista musiikillista nautintoa lontoolaisilla tuskin koskaan aiemmin oli ollut sitten handelin oratorioiden ja oopperoiden joskin taikahuilusta jonka säveltämiseen mozart vain vastenhakoisesti suostui tuli sittemmin mozartin suurin oopperamenestys wienissä.
 
Mozart yritti turhaan saada haydninkin luopumaan matkastaan sanoen tälle: sinua ei ole luotu juoksemaan ympäri maailmaa. Sinä puhut niin vähän kieliäkin. Johon haydn: eivätkö kaikki ymmärrä sitä kieltä jota puhun.
 
On myös mahdollista että mozart olisi pysynyt kauemmin uransa huipulla ja säveltänyt jonkin suuren sinfonian, oopperan tai pianokonserton enemmän jos hän olisi ottanut vastaan johann peter solomonin tarjouksen tai lähtenyt lontooseen ystäviensä kanssa jo aiemmin don giovanninsa sävellysvuonna ja ehkä säästynyt siltä akuutilta epidemialta tai kestitsemiltään kypsentämättömiltä lihakääryleiltä jotka koituivat hänen kohtalokseen wienissä ja niin meillä olisi entistä suurempi neron tuotanto musiikillisena perintönä.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
PVC
16.12.2017 16:52:45 (muokattu 16.12.2017 17:12:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Viime kädessähän isä leopold esti mozartin houkuttelevan lontoon matkan toteutumisen mozartin saatua kyllikseen wienistä ja wieniläisistä kieltäytessään jyrkästi ottamasta mozartin jälkikasvua hoteisiinsa suunnitellun matkan ajaksi tyttärensä nannerlin esikoisen leopoldin ollessa jo hänen hoidossaan kun mozart oli vaimonsa constanzen ja englantilais-irlantilaisten laulaja ja säveltäjäystäviensä kanssa maalaillut itselleen suurta uraa kanaalin toisella puolella ja mozartin sävellysoppilaan thomas attwoodin ollessa tarkoitus tasoittaa mozartille maaperää lontoossa kellyn, nancy ja stephen storacen matkustaessa englantiin edeltäkäsin vaikka alunperin mozartin ja constanzen oli määrä matkustaa heidän kanssaan mutta leopoldin asenne ei ollut muuttunut suopeammaksi mozartin ystävien käydessä salzburgissa leopoldin luona viemässä hänelle wolfgangin terveiset leopoldin halutessa mahdollisesti tällä tavoin kostaa mozartin avioliiton hänelle aiheuttaman pettymyksen tai wolfgangin etääntymisen kauemmaksi isästään jota emme tiedä vaikka leopoldin constanzea kohtaan potentiaalisesti tuntema kauna ja katkeruus eivät olleet tulleet suoraan tai edes rivien välistä ilmi hänen nannerlille lähettämistään kirjeistäkään oltuaan pitkällä wienin vierailulla mozartien luona jossa hän oli todistamassa poikansa menestystä pianokonserttojen säveltäjänä ja solistina keisarin osoittaessa mozartin soitolle suosiotaan bravo huudoin kohteliaan eleen kera hatullaan leopoldin kehuessa perheen taloudenpitoa mitä suurimmassa määrin ekonomiseksi kunnes mozartin kirjanpito tuloistaan ja menoistaan pian unohtui ja constanzen äidin cäcilia weberin ruoanlaittotaitoa suurine fasaaneineen sekä tietysti mozartin uusia pianokonserttoja ja kvartettoja erinomaiseksi vaikka pari vuotta aiemmin vastavihityn parin käydessä visiitillä leopoldin luona constanze ei ollut saanut minkäänlaisia lahjoja saati ystävlllisyyttäkään osakseen eivätkä myöhemmin mozartin leski constanze ja sisar nannerl tavanneet toisiaan milloinkaan vaikka asuivat vuosikaudet miltei toistensa naapureina salzburgissa vanhoilla päivillään.
 
Myöhemminhän lontoon matkan toteutumisen esti luultavasti taikahuilun sävellyshanke jonka mozart oli luvannut emanuel schikanederille vaikka uskoakseen keisarin suosion menettänyt lorenzo da ponte ja kaksikin impressaariota vuorotellen oli kutsunut mozartin lontooseen tarjotessaan mozartille haydnin tavoin puoleksi vuodeksi taloudellisesti turvattua sopimusta oopperatilauksineen ja konsertteineen mutta kuka tietää olisiko mozartin heikentynyt fyysinen ja psyykkinen vointi kestänyt tiivistä konsertoimista jatkuvan paineen alla kun hänen tuotteliaisuutensa ja ilmeisesti inspiraationsakin oli osoitttanut jo ehtymisen merkkejä ja hän oli saanut tajuttomuuskohtauksia useiden suurten päällekkäisten sävellysprojektien alla uransa loppupuolella mozartin alistuessa fatalistisesti kohtaloonsa ja jäädessä wieniin ilmeisesti heikkojen kiinnitystensä, heikkenevän terveytensä, taikahuilun sävellystyön ja tuottavamman kapellimestarin viran toivossa keisarin hovista eikä saanut kokea niitä taiteellisia riemuvoittoja joista haydn sai nauttia lontoossa juhlittuna säveltäjänä jonka veroista musiikillista nautintoa lontoolaisilla tuskin koskaan aiemmin oli ollut sitten handelin oratorioiden ja oopperoiden joskin taikahuilusta jonka säveltämiseen mozart vain vastenhakoisesti suostui tuli sittemmin mozartin suurin oopperamenestys wienissä.
 
Mozart yritti turhaan saada haydninkin luopumaan matkastaan sanoen tälle: sinua ei ole luotu juoksemaan ympäri maailmaa. Sinä puhut niin vähän kieliäkin. Johon haydn: eivätkö kaikki ymmärrä sitä kieltä jota puhun.
 
On myös mahdollista että mozart olisi pysynyt kauemmin uransa huipulla ja säveltänyt jonkin suuren sinfonian, oopperan tai pianokonserton enemmän jos hän olisi ottanut vastaan johann peter solomonin tarjouksen tai lähtenyt lontooseen ystäviensä kanssa jo aiemmin don giovanninsa sävellysvuonna ja ehkä säästynyt siltä akuutilta epidemialta tai kestitsemiltään kypsentämättömiltä lihakääryleiltä jotka koituivat hänen kohtalokseen wienissä ja niin meillä olisi entistä suurempi neron tuotanto musiikillisena perintönä.

 
"kestitsemiltään kypsentämättömiltä lihakääryleiltä jotka koituivat hänen kohtalokseen " No nyt palaamme mozartin tarkoituksettoman tilapäisen olemassaolon ytimeen. Elikkä lihakääryleihin kätkeytyneet tuskallisesti tappavat trikiini madot hoitivat homman. Joten lyijymyrkytys teoriani saattaa olla pielessä.
 
Mitä Gouldin käsitykseen Casadesuksesta tulee, minulla on tossa casadesuksen n. 1960 levytetyt mozart konsertot. Hyvin äijä vetää kylmänviileällä absoluuttisen tasaisella ranskalaisella ns. helmeilevällä tekniikalla vai mikä se sana oli. Taidan kuunnella koko hoidon koska mielestäni casadesus on edelleen viimeisin sana mozartissa vaikka äijä taitaa olla unohdettu suuren yleisön muistoissa (kuten myös clara haskil). Sitten on myös hemmon mainio philips great pianists tupla cd jossa hän soittaa bachin 6. ranskalaisen sarjan ja rameaun 4 biisiä sekä scarlattin 6 sonaattia aivan loistavasti. Casadesukselta on äskettäin julkaistu joku tyyris japanilainen boksi jossa on ties kuinka monta levyä.
 
Niin ja minulla on myös casadesuksen ravel kokonaislevytys 1950-luvun alusta. Sen kuuntelen seuraavaksi.
 
1990-luvun lopun philips great pianists sarjassa on myös fantastinen vladimir sofronitski tupla cd jossa tuo myyttinen neuvostopianisti soittaa chopinia ja skrjabinia.
 
Jo äijän nimestä (robert casadesus) käy ilmi että kyseessä on huippupianisti, Jos nimesi on casadesus, horowitz tai rubinstein, olet juhlittu huippu. Mutta jos olet lötjönen, möttönen tai lahtinen, ketään ei kiinnosta miten soitat.
 
megatherium
16.12.2017 23:41:38 (muokattu 17.12.2017 00:24:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: "kestitsemiltään kypsentämättömiltä lihakääryleiltä jotka koituivat hänen kohtalokseen " No nyt palaamme mozartin tarkoituksettoman tilapäisen olemassaolon ytimeen. Elikkä lihakääryleihin kätkeytyneet tuskallisesti tappavat trikiini madot hoitivat homman. Joten lyijymyrkytys teoriani saattaa olla pielessä.
 
Mitä Gouldin käsitykseen Casadesuksesta tulee, minulla on tossa casadesuksen n. 1960 levytetyt mozart konsertot. Hyvin äijä vetää kylmänviileällä absoluuttisen tasaisella ranskalaisella ns. helmeilevällä tekniikalla vai mikä se sana oli. Taidan kuunnella koko hoidon koska mielestäni casadesus on edelleen viimeisin sana mozartissa vaikka äijä taitaa olla unohdettu suuren yleisön muistoissa (kuten myös clara haskil). Sitten on myös hemmon mainio philips great pianists tupla cd jossa hän soittaa bachin 6. ranskalaisen sarjan ja rameaun 4 biisiä sekä scarlattin 6 sonaattia aivan loistavasti. Casadesukselta on äskettäin julkaistu joku tyyris japanilainen boksi jossa on ties kuinka monta levyä.
 
Niin ja minulla on myös casadesuksen ravel kokonaislevytys 1950-luvun alusta. Sen kuuntelen seuraavaksi.
 
1990-luvun lopun philips great pianists sarjassa on myös fantastinen vladimir sofronitski tupla cd jossa tuo myyttinen neuvostopianisti soittaa chopinia ja skrjabinia.
 
Jo äijän nimestä (robert casadesus) käy ilmi että kyseessä on huippupianisti, Jos nimesi on casadesus, horowitz tai rubinstein, olet juhlittu huippu. Mutta jos olet lötjönen, möttönen tai lahtinen, ketään ei kiinnosta miten soitat.

 
luultavasti streptokokkibakteerin aiheuttama tulehdus koitui mozartin kohtaloksi joka sai jäsenet turpoamaan ja aiheutti korkean kuumeen jollei se johtunut uusiutuneesta reumakuumeesta tai munuaiskleroosista tai aivoverenvuodosta myrkytysteoriasta puhumatta. Myös mozartin henkilääkärien uskotaan hoitaneen hänet hengiltä kylmillä kääreillä ja veren laskemisella lege artis aikansa tietoon perustuen . Vapaamuurareiden väitettiin myrkyttäneen mozartin koska tämä olisi paljastanut salaista tietoa vpaamuurareista taikahuilussaan tai eräs henkilö joka uskoi mozartin tehneen raskaaksi hänen vaimonsa ja siksi myrkyttänyt hänet. Klassisella alueella on kauan sitten perustettu ketju jossa on paljin mielenkiintoista aineistoa asiaan liittyen nimellä " mihin mozart menehtyi?" jota googlettamalla saat lisää hesarista poimittua tietoa aiheesta. Ei mozart tiettävästi eukkonsa kanssa tapellut.
 
Jumaliin uskominen on vain tahdon asia edellyttämättä neron puhdasta havaintoa ja älyn objektiivisuttaa joka vieraaseen ulkomaailmaan kaikella energialla kohdistuessaan tahdon asioita ja surkeutta paetessaan saavuttaa ratkaisevan ylivallan ja irtaantuu tahdon ja sen uskomiseen tähtäävien tarkoitusperiä palvelevien aikeiden herruudesta kyeten vapaasti toimivana luomaan aitoja normaaliälyisen käsityskyvyn ylittäviä aitoja hengentuotteita kuten ihmiskunnan suurin nero mozart johon verrattuna kansametafysiikan lapsellisen mitättömätä ääliömäist jumalat ja jeesukset eivät ole mitään.
 
Sitä vastoin missä miellekykyä on sellainen ylimäärä kuten mozartin ylivertaisella nerolla että maailmasta tarkoituksetta syntyy puhdas selvä ja objektiivinen kuva joka on tahdon tarkoitusperille hyödytön korkeammissa asteissa häiritsevä ja jopa vahingolliseksi koituva siinä on ainakin edellytyksiä siihen jota voiidaan nimittää neroudeksi.ollessaan kuin aurinko joka ilmaisee maailman olemuksen ja uskovlle käsittämättömiä korkeimpia totuuksia
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
PVC
17.12.2017 12:57:53 (muokattu 17.12.2017 13:08:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: luultavasti streptokokkibakteerin aiheuttama tulehdus koitui mozartin kohtaloksi joka sai jäsenet turpoamaan ja aiheutti korkean kuumeen jollei se johtunut uusiutuneesta reumakuumeesta tai munuaiskleroosista tai aivoverenvuodosta myrkytysteoriasta puhumatta. Myös mozartin henkilääkärien uskotaan hoitaneen hänet hengiltä kylmillä kääreillä ja veren laskemisella lege artis aikansa tietoon perustuen . Vapaamuurareiden väitettiin myrkyttäneen mozartin koska tämä olisi paljastanut salaista tietoa vpaamuurareista taikahuilussaan tai eräs henkilö joka uskoi mozartin tehneen raskaaksi hänen vaimonsa ja siksi myrkyttänyt hänet. Klassisella alueella on kauan sitten perustettu ketju jossa on paljin mielenkiintoista aineistoa asiaan liittyen nimellä " mihin mozart menehtyi?" jota googlettamalla saat lisää hesarista poimittua tietoa aiheesta. Ei mozart tiettävästi eukkonsa kanssa tapellut.
 
Jumaliin uskominen on vain tahdon asia edellyttämättä neron puhdasta havaintoa ja älyn objektiivisuttaa joka vieraaseen ulkomaailmaan kaikella energialla kohdistuessaan tahdon asioita ja surkeutta paetessaan saavuttaa ratkaisevan ylivallan ja irtaantuu tahdon ja sen uskomiseen tähtäävien tarkoitusperiä palvelevien aikeiden herruudesta kyeten vapaasti toimivana luomaan aitoja normaaliälyisen käsityskyvyn ylittäviä aitoja hengentuotteita kuten ihmiskunnan suurin nero mozart johon verrattuna kansametafysiikan lapsellisen mitättömätä ääliömäist jumalat ja jeesukset eivät ole mitään.
 
Sitä vastoin missä miellekykyä on sellainen ylimäärä kuten mozartin ylivertaisella nerolla että maailmasta tarkoituksetta syntyy puhdas selvä ja objektiivinen kuva joka on tahdon tarkoitusperille hyödytön korkeammissa asteissa häiritsevä ja jopa vahingolliseksi koituva siinä on ainakin edellytyksiä siihen jota voiidaan nimittää neroudeksi.ollessaan kuin aurinko joka ilmaisee maailman olemuksen ja uskovlle käsittämättömiä korkeimpia totuuksia

 
Jospa se vaimo constance vai mikä hänen nimensä olikaan oli jotenkin vinksahtanut ja ripotteli lyijyä, elohopeaa tai arsenikkia mozartin lihapulliin ja perunasoosiin. Se selittäisi parhaiten oireet ja mozartin käsityksen että joku yritti myrkyttää hänet. Oliko akka jotenkin katkera, oliko kikattava mozart pelehtinyt muitten naisten kanssa? Kostonhimo on voimakas vaikutin.
 
Vai oliko syypää mozartin sadistinen kokki? Mozartilla oli varaa palvelijoihin joten varmaan myös kokkiin. Kokin ammatti on varsin pottumoinen. Entä jos kokki oli kateellinen mozartin menestyksestä tai omasta lahjattomuudestaan. Joten kokki ripotteli myrkkyä sen kuin ehti.
 
"ihmiskunnan suurin nero mozart" höpsistä. Bach se oli
 
megatherium
17.12.2017 17:11:38 (muokattu 17.12.2017 22:24:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: Jospa se vaimo constance vai mikä hänen nimensä olikaan oli jotenkin vinksahtanut ja ripotteli lyijyä, elohopeaa tai arsenikkia mozartin lihapulliin ja perunasoosiin. Se selittäisi parhaiten oireet ja mozartin käsityksen että joku yritti myrkyttää hänet. Oliko akka jotenkin katkera, oliko kikattava mozart pelehtinyt muitten naisten kanssa? Kostonhimo on voimakas vaikutin.
 
Vai oliko syypää mozartin sadistinen kokki? Mozartilla oli varaa palvelijoihin joten varmaan myös kokkiin. Kokin ammatti on varsin pottumoinen. Entä jos kokki oli kateellinen mozartin menestyksestä tai omasta lahjattomuudestaan. Joten kokki ripotteli myrkkyä sen kuin ehti.
 
"ihmiskunnan suurin nero mozart" höpsistä. Bach se oli

 
En oikein usko tuohon teoriaasi että mozartin vaimo olisi myrkyttänyt miehensä mustasukkaisuudesta johtuen koska
 
a) constanze oli taloudellisesti riippuvainen mozartin tuloista joita hän tarvitsi mm. Jalan kylpylähoitoihin badenissa jotka mozart kustansi ja vasta mozartin poismentyä constanze osoitti armonanomuksen keisarille joka myönsi hänelle pienen eläkkeen vuokraten talosta myös huonetta vuokralaiselle
 
b) constanze oli hysteerinen mozartin menehdyttyä ja heittäytyi miehensä vuoteeseen haluten nukkua pois samaan sairauteen kuin tämäkin mennen shokkiin mozartin poismenon takia joka voisi teoriassa olla myös näyteltyä
 
c) constanze pikemminkin oli ehkä uskoton mozartille kuin päinvastoin mutta on myös mahdollista että vaikka kirjeissään isälleen ennen liittoa neitsyyttään vakuutellut mozart joka vannoi olleensa käymättä maksullisilla sukupuolitautien pelossa ( lukuunottamatta ehkä bäsle serkkua) vaikka luonto puhui hänessä voimakkaammin kuin monessa vahvemmassa lurjuksessa mozart kuitenkin saattoi constanzen poissa ollessa harjoittaa riettautta esmes schikanederin piiriin kuuluvien neitosten ym sellaisten kanssa tarjoten mozartille myös sängyn nautintoja taikahuilun taiteellista tuottoa vastaan ( schkaneder kirjeessä mozartille: tapaamme illalla tietyissä....seimissä) josta zelter mainitsee puhuessaan goethen kanssa mozartin poismenon aikaisiin olosuhteisiin liittyen jotka he muistavat liiankin hyvin ja joka ei ollut hyväksi mozartin hyvälle luonteelle vaikka mozart vakuuttikin kirjeessä nukkuneensa kotonaan kun constanze sitä tivaa kun sen sijaan susmayerin oletetaan pelehtineen constanzen kanssa badenissa josta mozartin kiukkuinen leikillisyyden purkauskin kirjeessä vihjaa kehottaen iskemään mieheltä silmän irti tai nipistämään nenään ravun yms. Mutta mozartin ja constanzen hurjista seksuaalitavoista päätellen he olivat toisiinsa yhä rakastuneita eikä myrkytysteoria siinä valossakaan tunnu uskottavalta.
 
Laulusäveltäjä zelter sanoi goethelle: koska sävellystyö kävi varman koulutuksen takia mozartilta niin helposti hänelle jäi sataan muuhun asiaan aikaa jonka hän vietti naisten ja muiden sellaisten kanssa.
 
Mozartin kirjeissä esiintyy myös salanimi nomen nescio = en tiedä nimeä tai numerius negidius numerius syytetty NN joka saattaa olla sussmayer. Lopulta mozart kirjoittaa constanzelle kirjeessä badeniin että :" tee NN:än kanssa mitä lystäät. Näkemiin." siis mozartilla on enemmän syytä olla huolissaan constanzen uskottomuudesta kuin constanzella mozartin.
 
Tässä muutamia NN:ään liittyviä otteita mozartin kirjeissä constanzelle: " NN, tiedät ketä tarkoitan, on hunsvotti, NN:ään suhtaudut mielestäin liian vapaamielisesti, älä unohda että NN:t eivät suhtaudu yhteenkään naiseen niin karkeasti kuin sinuun" .
 
Emme kykene identifioimaan keistä on kysymys. Sussmayer oli kuitenkin constanzelle ja hänen seuraavalle mozartista kiinnostuneelle diplomaattisiipalleen nissenille tabu.
 
Constanze mainitsi olleensa myös vihainen sussmayerille ja siksi tarjonneen requiemin täydennystyötä eyblerille mutta ei suostunut kertomaan syytä vihastumiseensa väittäen ettei tiedä tai muista vaikka hildesheimerin mukaan muisti paljon muutakin.
 
Hildesheimerin mukaan on mahdollista että constanzella oli lemmensuhde sussmayerin kanssa ja että constanze halusi mennä tämän kanssa naimisiin mozartin menehtymisen jälkeen mutta sussmayer olisi antanut neljä vuotta vanhemmalleen rukkaset ja siksi constanze olisi ollut tälle vihainen.
 
On myös esitetty sellainen teoria että franz xaver wolfgang mozart oliskin sussmayerin poika. Ollakseen mozartin poika franz xaver syntyi ainakin seitsemäntoista päivää liian aikaisin sillä yhdeksän kk aiemmin mozart oli matkoilla ja palasi vasta kymmenes marraskuuta.
 
Tuskin keittiössä kattiloiden kanssa häärinyt mozartien uskollinen palvelustyttö Elisekään olisi palkan hänelle maksanutta isäntäänsäkään halunnut myrkyttää ja söihän constanzekin luultavasti samaa ruokaa ilman myrkytysoireita ellei mozart syönyt sitten vain ulkona kuten hän kirjeissään kertoo sampea lihakääryleitä ym. Josta en tiedä juuri mitään.
 
Mozart taisi olla ainoa joka tiesi aqua toffanan raivausmenetelmästä siinä taloudessa. Myrkyn keksijä ja eka sekoittajahan adamo ehti antaa myrkyn reseptin tyttärelleen ennen kuin hänet teloitettiin.
 
Mozart kylläkin teoriassa saattoi tuoda bachin fuugien ohella elohopeaa mukanaan mesenaattinsa diplomaatti paronin gottfried van swietenin luota hypoteettista kuppaa sillä hoidattaessaan gottfried van swietenin isän gerard van swietenin oltua merkittävä alankomaalainen lääketieteen tutkija ja ensimmäinen joka käytti elohopeaa suun kautta otettavan sublimaatin muodossa syfiliksen hoitoon mutta vaikka olikin maria theresian henkilääkäri ei kuitenkaan keisarilliseen potilaaseensa eikä elohopea moniin annoksiin jaettuna ollut mikään murhakeino.
 
Älä viitti. Mozart on suvereenisti suurempi nero kuin bach. Mä olen kokenut sen itse jolloin luulin että kohtasin jumalan joka oli mun sisällä valtaisassa ekstaattisessa psykofyysisessä tilassa joka tuntui koko kropassa ja joka solussa. Siihen ei bach kykene.
 
Mozart, ihmiskunnan kenties suurin nero. Hildesheimer kehoittaa meitä käyttämään rauhassa tätä banaalia sanontaa joka on banaali vain sen vuoksi että todellisuus vastaa tässä tapauksessa niin ainutlaatuisella tavallaan kulunutta ilmaisuaan.
 
Vaikka hildesheimerin mukaan mozartista on tuhat määrin todisteita hän on arvoitus jota emme pääse milloinkaan lähemmäs, luova kiihko ja henki joka oli niin paljon aikalaistensa yläpuolella mutta toimi ja viesti sen kanssa näennäisesti siihen sopeutuen ja oli vieras ympäristölleen ettei hän itse eikä lähipiirinsäkään sitä ymmärtänyt ennen kuin lopun lähestyessä alkoi aavistaa asian. Tällainen ilmiö menee mielikuvituksemme yli.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
PVC
17.12.2017 19:23:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: En oikein usko tuohon teoriaasi että mozartin vaimo olisi myrkyttänyt miehensä mustasukkaisuudesta johtuen koska
 
a) constanze oli taloudellisesti riippuvainen mozartin tuloista joita hän tarvitsi mm. Jalan kylpylähoitoihin badenissa jotka mozart kustansi ja vasta mozartin poismentyä constanze osoitti armonanomuksen keisarille joka myönsi hänelle pienen eläkkeen vuokraten talosta myös huonetta vuokralaiselle
 
b) constanze oli hysteerinen mozartin menehdyttyä ja heittäytyi miehensä vuoteeseen haluten nukkua pois samaan sairauteen kuin tämäkin mennen shokkiin mozartin poismenon takia joka voisi teoriassa olla myös näyteltyä
 
c) constanze pikemminkin oli ehkä uskoton mozartille kuin päinvastoin mutta on myös mahdollista että vaikka kirjeissään isälleen ennen liittoa neitsyyttään vakuutellut mozart joka vannoi olleensa käymättä maksullisilla sukupuolitautien pelossa ( lukuunottamatta ehkä bäsle serkkua) vaikka luonto puhui hänessä voimakkaammin kuin monessa vahvemmassa lurjuksessa mozart kuitenkin saattoi constanzen poissa ollessa harjoittaa riettautta esmes schikanederin piiriin kuuluvien neitosten ym sellaisten kanssa tarjoten mozartille myös sängyn nautintoja taikahuilun taiteellista tuottoa vastaan ( schkaneder kirjeessä mozartille: tapaamme illalla tietyissä....seimissä) josta zelter mainitsee puhuessaan goethen kanssa mozartin poismenon aikaisiin olosuhteisiin liittyen jotka he muistavat liiankin hyvin ja joka ei ollut hyväksi mozartin hyvälle luonteelle vaikka mozart vakuuttikin kirjeessä nukkuneensa kotonaan kun constanze sitä tivaa kun sen sijaan susmayerin oletetaan pelehtineen constanzen kanssa badenissa josta mozartin kiukkuinen leikillisyyden purkauskin kirjeessä vihjaa kehottaen iskemään mieheltä silmän irti tai iskisitte nenään ravun yms. Mutta mozartin ja constanzen hurjista seksuaalitavoista päätellen he olivat toisiinsa yhä rakastuneita eikä myrkytysteoria siinä valossakaan tunnu uskottavalta.
 
Laulusäveltäjä zelter sanoi goethelle: koska sävellystyö kävi varman koulutuksen takia mozartilta niin helposti hänelle jäi sataan muuhun asiaan aikaa jonka hän vietti naisten ja muiden sellaisten kanssa.
 
Mozartin kirjeissä esiintyy myös salanimi nomen nescio = en tiedä nimeä tai numerius negidius numerius syytetty NN joka saattaa olla sussmayer. Lopulta mozart kirjoittaa constanzelle kirjeessä badeniin että :" tee NN:än kanssa mitä lystäät. Näkemiin." siis mozartilla on enemmän syytä olla huolissaan constanzen uskottomuudesta kuin constanzella mozartin.
 
Tässä muutamia NN:ään liittyviä otteita mozartin kirjeissä constanzelle: " NN, tiedät ketä tarkoitan, on hunsvotti, NN:ään suhtaudut mielestäin liian vapaamielisesti, älä unohda että NN:t eivät suhtaudu yhteenkään naiseen niin karkeasti kuin sinuun" .
 
Emme kykene identifioimaan keistä on kysymys. Sussmayer oli kuitenkin constanzelle ja hänen seuraavalle mozartista kiinnostuneelle dipliomaattisiipalleen nissenille tabu.
 
Consrtanze mainitsi olleensa myös vihainen sussmayerille ja siksi tarjonneen requiemin täydennystyötä eyblerille mutta ei suostunut kertomaan syytä vihastumiseensa väittäen ettei tiedä tai muista vaikka hildesheimerin mukaan muisti paljon muutakin.
 
Hildesheimerin mukaan on mahdollista että constanzella oli lemmensuhde sussmayerin kanssa ja että constanze halusi mennä tämän kanssa naimisiin mozartin menehtymisen jälkeen mutta sussmayer olisi antanut neljä vuotta vanhemmalleen rukkaset. On myös esitetty sellainen teoria että franz xaver wolfgang mozart olisi sussmayerin poika. Ollakseen mozartin poika franz xaver syntyi ainakin seitsemäntoista päivää liian aikaisin sillä yhdeksän kk aiemmin mozart oli matkouilla ja palasi vasta kymmenes marraskuuta.
 
Älä viitti. Mozart on suvereenisti suurempi nero kuin bach. Mä olen kokenut sen itse jolloin luulin että kohtasin jumalan joka oli mun sisällä valtaisassa ekstaattisessa psykofyysisessä tilassa joka tuntui koko kropassa ja joka solussa. Siihen ei bach kykene.

 
Entä jos mozartilla oli liian pieni kalu jota Constanze pilkkasi. Suurentaakseen kaluaan mozart söi elohopeaa. Mieletön yritys epäonnistui surkeasti.
 
megatherium
17.12.2017 19:57:50 (muokattu 21.12.2017 02:29:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PVC: Entä jos mozartilla oli liian pieni kalu jota Constanze pilkkasi. Suurentaakseen kaluaan mozart söi elohopeaa. Mieletön yritys epäonnistui surkeasti.

Lue kuudennesta kappaleesta edellistä viestiä alhaalta ylöspäin elisestä, aqua toffanasta, elohopeasta ja kaksi viimeistä kappaletta hildesmerin mozart analyysiä. Lisäsin myöhemmin.
 
Jos olisi ollut tuskinpa he olisivat koskaan menneet avioonkaan.
 
En usko että elohopeaa olisi käytetty siihenkään maailman aikaan potenssilääkkeenä vaan siihen vaivaan oli olemassa omat tunnetut luonnonrohtonsa joita en ole kuullut mozartin koskaan käyttäneen koskapa hän ei ollut kärsinyt impotenssistakaan kirjeistä päätellen vaan tuntui päinvastoin käytelleen kyseistä ruumiinosaa nautinnolla vielä sangen myöhäisessä vaiheessa constanzen ilmeiseksi tyydytykseksi. " seuraavana yönä suutelemisen arvoisin rakastettava pikku pyllysi tulee saamaan oikein kunnon höykytyksen", mozart oli luvannut kirjeessä vaimolleen matkalta tultuaan.
 
Tai sitten mozart antaa tuiman luunapin pöydälle kurkottavalle erektiossa olevalle fallokselleen ( poju) joka osoittaa mozartia kysymyksin eikä ole juuri hillittävissä, kuten hän kirjoittaa tai sitten se on käyttäytynyt varsin hyvin eikä toivo muuta kuin voivan omistaa söpön kultatussun tai " laita nyt söpö kultatussu oikein sievään kuntoon sillä poju ansaitsee sen toden teolla, nytkin se kurkottaa pöydälle eikä ole juuri hillittävissä " jne.
 
Konstanze jatkoi kylpylähoitojaan salzburgin lähellä hienommassa kylpylässä vielä yli seitsemänkymppisenäkin, kävi kauppaa mozartin käsikirjoituksilla, luki, söi hyvällä ruokahalulla, kävi kävelyllä kuten mozartkin aikanaan ja voi hyvin.
 
Vanhempi mozartin jälkeläisistä carl thomas osti maatilan milanosta pohjoiseen ja rikastui vain kolmen mozartin figaro oopperan esityksen tuotoilla pariisissa. Mitäköhän mozart olisi siitä sanonut?. Carlilla oli milanossa avioton tytär constanze joka menehtyi isoonrokkoon joten mozartin suku ei jatkunut tälläkään taholla.
 
Olen aiemmin kummastellut sitä miksi prahalaiset eivät tilanneet mozartilta don giovannin ja figaron valtaisan menestyksen saattelemana vielä yhtä uutta oopperaa jos koko kaupunki oli polvillaan hänen edessään ja kaikki tunnustivat hänen neroutensa.
 
Sitten selvisikin mozartin kirjeestä ystävälleen jacquinille jonka olin unohtanut että toden totta kuten mozart kertoo don giovannin menestyksen jälkikaikuna: Prahassa tehdään kaikki mahdollinen että mozart saataisiin ylipuhutuksi jäämään säveltämään sinne vielä yhden oopperan mutta mozart ei voikaan ottaa tilausta vastaan niin imarteleva kuin se onkin, mitä kirjekatkelmaa hildesheimerkaan ei kykene tulkitsemaan sillä mozart rakasti prahaa ja olisi asettanut oopperoiden säveltämisen kernaasti kaiken muun työn edelle eikä wienissä häntä kaivannut luultavasti kukaan ellei kieltäytymisen syynä ollut uudelleen ajankohtaiseksi tulleen lontoonmatkan kangasteleminen hänen mielessään missä tapauksessa kirjeen sävy ei olisi ollut niin alakuloinen. Tai sitten mozart luuli murtavansa wieniläisten pidättyväisyyden muurin, kaupungin joka sulki häneltä porttinsa, torjui halveksien hänen anomuksena kohdellen häntä kuin olisi odottanut hänen loppuaan .
 
Mozart kieltäytyi luultavasti myös oopperaimpressaario O'Reillyn kutsusta tulla lontooseen säveltämään kaksi oopperaa kolmensadan sterling punnan ( yhdentoistatuhannen euron?) palkkiota vastaan synkkien aavistelujenko takia vai eikö mozart koskaan saanutkaan kutsukirjettä? Eikö se tullut perille vai tuhosivatko kateelliset kilpailijat sen vai piilottiko constanze sen häneltä? Emme tiedä.
 
Mozartkin olisi rikastunut tekijänoikeustuloilla jos sellainen käytäntö olisi ollut olemassa jo hänen aikanaan kun hänen oopperoitaan esitettiin ympäri saksaa lukuisissa eri kaupungeissa ja hänen teoksiaan kopioitiin kirjapainossa ja konserttienjärjestäjät tekivät suuria voittoja mozartin saamatta sen ajan liikekäytännön mukaan penniäkään.
 
Mutta hänen täytyi kerjätä tullakseen toimeen vapaamuurariveli puchbergiltä lainaamillaan rahoilla jonka lainaamat summatkin olivat usein riittämättömiä ja pienempiä kuin mozart oli kirjeessä pyytänyt. Puchberg sai mozartille lainaamansa rahat takaisin constanzelta. Mozartin kulinaariset nautinnotkin olivat myös jollei hän aterioinut ystäviensä luona hämärin vekseliafäärein ostetut.
 
Mozartin nuoruuden mieliruoan tiedetään olleen maksapyörykät hapankaalin kera. Franz xaver mainitsee myös forellit mutta hän ei edes tuntenut isäänsä.
 
Viimeisellä Frankfurtin matkallaan regensburgissa mozart nautti mahtavan illallisen, kuunteli jumalaista pöytämusiikkia ja nautti enkelimäisestä tarjoilusta ja erinomaisesta Mosel viinistä. Matkavaunut olivat olleet niin suurenmoiset että hän halusi antaa niille suukon. Pelattuaan pari erää biljardia mozart myi ratsuhevosensa, antoi tuoda itselleen pari kuppia mustaa kahvia ja tuprutteli piipullisen tupakkaa.
 
Sivuharrastuksina mozart miekkaili ja ratsasti, käveli ja oli myös intohimoinen tanssija. Miekkailemaan mozart oli oppinut yksitoistavuotiaana olmutzissa olomouche. Mozartista olisi voinut tulla taitava akrobaatti omana aikanaan johonkin sirkukseen.
 
Mozart johti orkesteria toisinaan hattu päässä, löi jalalla tahtia ja päästi kärsimättömyyden ilmauksena suustaan " Sapperlot". Mozartin kädet ja jalat olivat jatkuvasti liikkeessä ja hän leikitteli hatulla, taskuilla, kellonvitjalla ja tuoleilla ja pöydällä kuin soittaisi pianoa.
 
Kun karoline pichler, wienin kirjallisten piirien keskus ja moniosaisten historiallisten romaanien kirjoittaja kertomansa mukaan soitti pianolla non piu andrai farfallone amoroso mozart tuli hänen taakseen ja naputti sormellaan tahtia pichlerin olkapäähän ollessaan mieltynyt tämän soittoon.
 
Yht äkkiä mozart nappasi itselleen tuolin ja alkoi varioimaan teemaa niin suurenmoisen kauniisti että kaikki kuuntelivat henkeään pidätellen tätä saksalaista orfeusta. Yht äkkiä puuha alkoi kyllästyttämään häntä ja hän säntäsi ylös ja alkoi loikkia narrimaisesti kuten hän usein teki tuolien ja pöytien yli, naukua kuin kissa ja heittää kuperkeikkoja kuin vallaton poika hengen automaattisena tasoituksena ja kontrapunktina musiikillisille neronleimauksilleen.
 
Mozartin huone oli kaoottisessa tilassa. Mozart joutui kopioimaan ulkomuistista sävellystensä nuotit moneen kertaan koska alkuperäistä nuottikäsikirjoitusta ei löytynyt mistään ja nuottien uudelleen kirjoittaminen oli vaivattomampaa kuin niiden etsiminen. Käsittämätön muisti. Paperit ja nuotit olivat kasaantuneet pianon päälle tai ajelehtivat pitkin taloa.
 
Toisinaan mozart unohti kokonaan merkittäviäkin sävellyksiään kuten haffner sinfoniansa olemassaolon erkaannuttuaan sävellyksestään muistiinmerkitsemisen aikana joka oli vain tekninen toimenpide päässään valmiiksi asiat ajatelleelle nerolle jolla oli valokuvamuisti kunnes kuultuaan sen uudelleen saattoi todeta teoksen tekemän hyvän vaikutuksen tai jakeli vähäisempiä käsikirjoituksiaan kuin nimikirjoituksia jakeleva idoli konsanaan ( kaksoiskaanon ).
 
Kuinkakohan pikkuinen kalu sillä jeesuksella tai bachilla oli? Vai oliko sitä koskaan olemassakaan? En tiedä konstanzen koskaan pilkanneen mozartia pienen kalun vuoksi mutta entäs magdalena bach johann sebastian bachia?
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti