Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Melodista vai pikemminkin harmonista musiikkia?
1
Primates
25.08.2013 12:29:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuttavani mieltävät musiikin joko melodiseksi tai ei-melodiseksi. Ei-melodista on esim. Rautavaara, melodista taas Mozart tai Bach.
 
Melodia on erään määritelmän mukaan sointukudoksen tukema johtava sävelkulku. Yksinkertaistaen voi kai siis ajatella, että melodian pystyy irrottamaan sävellyksestä.
 
Arvoisat musiikintuntijat: onko esimerkiksi Bachin sellosarja no. 1:n preludi-osa melodista vai pikemminkin harmonista musiikkia? Teoshan etenee pikemminkin murtosointumaisesti kuin soinnutetulla melodialla.
 
Toisena esimerkkinä Chopinin kehtolaulu Des-duuri, Op. 57: sävellyksen melodia on niin kompleksinen, että on vaikea ajatella sitä Mozartin Eine Kleine Nachtmusikin tyylisenä, selkeästi melodisena musiikkina.
 
Koska mainituissa sävellyksissä ei ole korvia riipiviä dissonansseja, määrittelevät tuttavani ne melodiseksi musiikiksi. Olenko itse hakoteillä, kun kaipaan kolmatta kategoriaa musiikille, jonka sävelkulkuja ei tavallinen kuolevainen pysty hyräilemään, mutta joka ei myöskään ole riitasointuista?
 
levesinet
25.08.2013 14:18:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

onko esimerkiksi Bachin sellosarja no. 1:n preludi-osa melodista vai pikemminkin harmonista musiikkia? Teoshan etenee pikemminkin murtosointumaisesti kuin soinnutetulla melodialla.
 
Bach ajatteli melodioina. Hänellä yleensä melodioita soi monta yhtaikaa, jolloin kontrapunktin määritelmä täyttyy. Olet kuitenkin aivan oikeassa murtosoinnuista.
 
"Counterpoint is ubiquitous in Bach, so much so that on the rare occasions when he isn't writing multiple voices, he's implying them."
http://whybach.crosstownbooks.com/chapter.html
 
Chopinin kehtolaulu Des-duuri, Op. 57
 
Homofoniassa erottuu toisaalta yksi melodia, toisaalta sen taustalla oleva säestys. Suurin osa nykypäivän rytmimusiikista on oleellisesti homofonista.
 
kategoriaa musiikille, jonka sävelkulkuja ei tavallinen kuolevainen pysty hyräilemään, mutta joka ei myöskään ole riitasointuista?
 
Tonaalinen soitinmusiikki.
 
Primates
25.08.2013 14:52:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta, Levesinet. Mielenkiintoista!
 
Olen vasta aloittanut taidemusiikkiin tutustumisen ja saatan askarrella epäolennaisuuksien parissa. Vastauksesi perusteella olen kuitenkin oikeilla jäljillä siinä, että aivan ummikoilla melodisuus ja tonaalisuus sekoittuvat perusteettomasti.
 
levesinet
25.08.2013 15:47:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Primates: Vastauksesi perusteella olen kuitenkin oikeilla jäljillä siinä, että aivan ummikoilla melodisuus ja tonaalisuus sekoittuvat perusteettomasti.
 
Ummikot eivät tietenkään pysty keskustelemaan musiikista käyttäen tieteellistä termistöä, joka on heille pääosin tuntematon. En ole törmännyt musiikinteoriassa melodisuuden määritelmään. Sen sijaan melodia, harmonia, kontrapunkti, polyfonia, monofonia, homofonia jne. ovat käsitteitä, joita on määritelty. Sitten on tietenkin sellainen pulma, että käytännössä musiikki ei noudata kauniisti teorioita eli teoriat eivät aina onnistu selkeästi selittämään musiikkia. Antamasi esimerkit ovat heti hiukan pulmallisia.
 
Kun isältäni joskus kyseltiin musiikkimakua, niin hänkin kuvaili olevansa mieltynyt sellaiseen "melodiseen" musiikkiin. Mutta ei ole mitään takeita että hän laskisi antamasi Bachin ja Chopinin esimerkit "melodisiksi". Oikeastaan en tiedä tarkemmin kuin että ainakin osa Beatlesien tuotannosta on "melodista" ja että tien päällä usein kelpaa se mikä radiossa sattuu soimaan. :D
 
Primates
25.08.2013 16:07:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä melodiseksi musiikiksi ymmärretään varmaankin sävellys, joka noudattaa tonaalisuutta ja jonka sävelkulut muistaa helposti. Siksi minua kiinnostaakin se, miksi tuttavani pitävät noita Bachin ja Chopinin sävellyksiä melodisina.
 
Samanlaisen vaikutelman herättävät heissä Schubertin liedit. Sävellysten kauneus ja sovituksellinen selkeys (piano ja solisti) tekevät kuuntelemisesta helppoa, vaikka teos olisi hyvinkin monimutkainen. Ilmeisesti se helppous mielletään "melodisuudeksi".
 
Enpä minäkään osaa tämän 'tieteellisemmin' musiikista vielä keskustella. :) Mutta ehkä jonakin päivänä ilmaisen ajatuksiani täsmällisemmin.
 
Sulervo
25.08.2013 17:40:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Primates: Yleensä melodiseksi musiikiksi ymmärretään varmaankin sävellys, joka noudattaa tonaalisuutta ja jonka sävelkulut muistaa helposti. (...)
 
Jos melodisuus on sitä että teoksen sävelkulkuja on helppo hyräillä tai vihellellä, niin silloin esim. Beethovenin Kuutamosonaatin 1. osa ei ole melodinen. Harmoninen kyllä.
 
Primates
25.08.2013 17:52:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juuri niin! Olinkin aikeissa käyttää yhtenä esimerkkinä juuri sitä, mutta päädyin Bachiin ja Chopiniin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti