Muusikoiden.net
27.04.2018
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Orkestroidun klassisen musiikin nuotit
1
Tonski
19.02.2013 00:38:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei! Huomasin et täällä palstalla on myös jelppikerho, mutta ajattelin aiheen yleisesti saavan enemmän huomiota näin. Kyseessä on siis otsikon mukaan klassisen musan puolelta orkestroitujen teosten nuotit: mitä kautta tiettyyn teokseen on käytävä laput koko orkesterille, jos näitä haluaa tiirailla ja/tai soitattaa? Varmaan valmiita lappuja monirivisenä ei orkestroiduille teoksille löydä internetin ihmemaailmasta, vaan pitänee tilata jostain? Asia on mietityttänyt useampaan otteeseen, sillä jos näitä jostain löytyisi, olisi se mitä oivallisinta oppimateriaalia itseopiskeluun. Jos nämä on tilattava jostain tietystä paikasta erikseen ja sen valikoiman mukaan, niin mistä ja miten? Mikä on hintaluokka? Vai löytyneekö sittenkin sähköisenä jotakin kautta? Kysymys heräsi siis kuunnellessani alle linkittämääni teosta
 
http://www.youtube.com/watch?v=ZYhZVqODYsI
 
jonka nuotinnusta orkesterille mielelläni opiskelisin tiiviisti itse, mikäli siihen mahdollisuus olisi. Kiitos vastauksista!
 
sub zero
19.02.2013 09:18:41 (muokattu 19.02.2013 09:19:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täältä löytyy partituurit (koko teoksen nuotit) ja joissain tapauksissa myös nuotteja yksittäisille orkesterin soittimille niihin tunnettuihin (ja joihinkin vähemmänkin tunnettuihin) klassisen musiikin sävellyksiin, joiden tekijänoikeudet ovat menneet umpeen
http://imslp.org/wiki/
 
Sostakovitsin tapauksessa tekijänoikeudet ovat voimassa (vaikkei siinä mitään järkeä olekaan, kyse on vain ahneen eturyhmätoiminnan surullisista tuloksista), ja nuotteja voi kysellä nuotteja myyvistä kaupoista kuten MusiikkiFazerilta. Samoin kirjastoista (etenkin Sibeilus Akatemian ja muiden oppilaitosten, mutta myös tavallisista) löytyy näitä nuotteja. Ja netistäkin nuottiliikkeitä tietysti löytyy (minulla ei ole näistä kokemusta).
 
Toki netistä varmaan löytyy ainakin joitain tekijänoikeuksien alaisia nuotteja, mutta en ole itse pahemmin kokeillut etsiä
 
sellisti
19.02.2013 12:05:36 (muokattu 19.02.2013 12:06:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: http://imslp.org/wiki/
 
Jep, tuo on ehkä netin paras paikka ilmaisten (klassisten) nuottien selailuun, olettaen tosiaan että tekijänoikeudet eivät ole enää voimassa. Tosin olen huomannut että ihan kaikista orkesteriteoksista ei välttämättä löydy sitä partsikkaa, voi olla että on vain stemmat tai toisin päin. Mutta on tuolla ihan tajuton määrä kyllä musiikkia, että tutkittavaksi asti riittää.
 
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -jami
damn u
20.02.2013 06:27:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tuolla ole myös vielä nuottimateriaalinsa osalta suojattua musiikkia?
 
Muistaakseni siellä on esim skanneja sellaisista kustanteista joissa on suoja-aika voimassa, mutta vain Euroopassa? Eli siis ihan perus Breitkopf-Härtelin kustanteita, joiden säveltäjät ovat kyllä riittävän kuolleita (ja sen puolesta musiikki vapaata), mutta itse varsinainen kustannettu nuottipiirto on edelleen kuranttia tavaraa, mutta kustannussopimuksen mukainen "suoja-alue" ei koske Kanadaa joka taitaa olla ko. sivuston kotimaa.Häh?
 
damn u
20.02.2013 06:30:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero:
Sostakovitsin tapauksessa tekijänoikeudet ovat voimassa (vaikkei siinä mitään järkeä olekaan, kyse on vain ahneen eturyhmätoiminnan surullisista tuloksista)

 
Voisitko perustella miksi tekijänoikeuksien omistajien tai nuottikustantajien taloudellisissa oikeuksissa/eduissa on kyse ahneuden surullisista tuloksista?
 
sub zero
20.02.2013 11:45:04 (muokattu 20.02.2013 11:46:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

damn u: Voisitko perustella miksi tekijänoikeuksien omistajien tai nuottikustantajien taloudellisissa oikeuksissa/eduissa on kyse ahneuden surullisista tuloksista?
 
En ottanut kantaa muuhun kuin tuohon seikkaan, että omaiset saavat oikeudet teoksiin tekijän kuoltua. Jos näin ei olisi, varmasti Sostakovitsiltakin saisi jo imuteltua jotain (esim. osa nuoteista tuolla on jonkun yksityishenkilön tietokoneellaan naputtelemia).
 
Janus
22.02.2013 05:25:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: En ottanut kantaa muuhun kuin tuohon seikkaan, että omaiset saavat oikeudet teoksiin tekijän kuoltua.
 
Huomattavasti enemmän ongelmia ja eettisiä kysymyksiä tulisi eteen tilanteessa, jossa tekijänoikeudet raukeaisivat välittömästi tekijän kuoleman jälkeen.
 
sub zero
22.02.2013 11:09:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janus: Huomattavasti enemmän ongelmia ja eettisiä kysymyksiä tulisi eteen tilanteessa, jossa tekijänoikeudet raukeaisivat välittömästi tekijän kuoleman jälkeen.
 
Ei tulisi mitään ongelmia
 
John Titor
01.03.2013 14:40:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: Ei tulisi mitään ongelmia
 
Mm... Esmes tilanteessa, jossa säveltäjä kuolee keski-iässä, ja puoliso ja lapset elävät esim. 20-30 vuotta pidempään kuin säveltäjä, on sun mielestä ihan kohtuullista että säveltäjä ei työllään voi helpottaa mitenkään perheensä elämää? Säveltäjän työstään saama liksa kun jakaantuu aika paljon pidemmälle aikavälille kuin monen muun. Ei yksittäistapauksista voi vetää yleisiä sääntöjä.
 
Ne, jotka väittävät etteivät kuule ääniä päässään, eivät ole ikinä kuulleet millaista on kun ne ovat vaiti.
sub zero
01.03.2013 15:04:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

John Titor: Mm... Esmes tilanteessa, jossa säveltäjä kuolee keski-iässä, ja puoliso ja lapset elävät esim. 20-30 vuotta pidempään kuin säveltäjä, on sun mielestä ihan kohtuullista että säveltäjä ei työllään voi helpottaa mitenkään perheensä elämää? Säveltäjän työstään saama liksa kun jakaantuu aika paljon pidemmälle aikavälille kuin monen muun. Ei yksittäistapauksista voi vetää yleisiä sääntöjä.
 
Ei kai noiden omaisten asema ole sen huonompi kuin silloinkaan kun vaikka joku perus duunari-isä kuolee ennen aikojaan. En näe, että tuollaisessa tilanteessa sen kuolleen säveltäjän tehtävä olisi elättää puoliso ja lapset.
 
Tonski
03.03.2013 23:27:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, kiva et aihe on herättäny jotain keskustelua, mutta tohon viimesten viestien aiheeseen en kyllä ota itse kantaa suuntaan taikka toiseen. Kiitos vastauksista enivei. Otin tossa F-Musalle yhteyttä sähköpostilla heidän nuotistostaan, ja eioota tuli lähinnä, tuntuu ettei mulla nyt sit ole mitään aavistusta mitä kautta tosta vois ostaa partituurit. Tuttuja on menossa itään päin lähiaikoina Pietariin, sanoin että tsekkailkaa jos Nevski Prospektin varrella ois joku musaliike jossa ois kattavat nuotit; mietin et jos tota ei Pietarista löydä niin ei kyllä sit mistään.
 
Ennen kooveegeen huutelua; googleteltu on, joko teen sen huonosti tai teen sen huonosti, sillä en oo kauheen hyvin löytäny pätevää sivustoa missä tota on tarjottu.
 
sub zero
03.03.2013 23:33:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: mulla nyt sit ole mitään aavistusta mitä kautta tosta vois ostaa partituurit.
 
kirjoittaa googleen scores jazz suites shostakovich niin löytyy esim tämmöstä
 
http://www.sheetmusicplus.com/s?q=shostakovich+jazz+suite
 
Tonski
04.03.2013 02:32:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: kirjoittaa googleen scores jazz suites shostakovich niin löytyy esim tämmöstä
 
http://www.sheetmusicplus.com/s?q=shostakovich+jazz+suite

 
Jes! Kivakiva! Ota plussa, pitää tilailla tuolta jos ei löydy muuten. Varmaankin se on tää "For Chamber Orchestra." kun tuolla erilaisia sovituksia löytyy, vai kuis. Ei oo hirvittävän hintainenkaan!
 
Tonski
08.03.2013 21:09:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Tuttuja on menossa itään päin lähiaikoina Pietariin, sanoin että tsekkailkaa jos Nevski Prospektin varrella ois joku musaliike jossa ois kattavat nuotit; mietin et jos tota ei Pietarista löydä niin ei kyllä sit mistään.
 
Mikä onni! Löytyi! Kiitos kaikille triidiin vastanneille ja tuota linkitettyä sivustoa tulee varmasti myös käytettyä jatkossa jos tulee mieleen joku partsikka, mitä huvittais opiskella. Materiaalina tämä on ihan ässää itseopiskeluun.
 
Ja sori tuplista!
 
megatherium
14.01.2015 21:54:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sivustolta klikkasin melartinia ja kuuntelin ensimmäistä kertaa salome näytelmämusiikkisarjasta salomen tanssin pianosovituksena. Orientaalisesti sävyttynyttä suomalaista melankoliaa ja niin ylevän kaunista ja eteeristä että leijuin melkein pilvissä hypnoottisista itämaisista sävelkuvioista. Sostan jazzahtava valssi kuulosti viihteellseltä kapakkarenkutukselta. Hienoa että on tällainenkin maailman musiikkikirjasto kännykän ulottuvilla.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti